Forskarutbildning i socialt arbete
Nyfiken på att forska inom ämnet socialt arbete? Vi erbjuder möjligheter till forskning för doktorander.
Inom socialt arbete erbjuds en kvalificerad utbildning på forskarnivå. Utbildningens syfte och mål är att den studerande skall erhålla de kunskaper och färdigheter samt den kritiska förmåga som erfordras för att självständigt kunna planera, genomföra och skriftligt redovisa vetenskapliga studier med relevans för ämnet socialt arbete. Utbildningen på forskarnivå i socialt arbete skall ge kunskaper och färdigheter i samhälls- och beteendevetenskaplig teori, forskningsmetod, vetenskapsteori samt vetenskaplig analys. Särskilt fokus i undervisningen ligger på sociala förhållanden och samhällsinterventioner.
Forskningsseminarium
Institutionen har högre seminarier som vänder sig till forskare, forskarstuderande och andra intresserade. Seminarierna tar upp aktuell forskning i socialt arbete och angränsande områden. Varje termin ordnas fem till sex seminarier. Fast tid är onsdagar kl 13.15-15. Gäster från andra institutioner och universitet brukar fungera som inledare. Dessutom ordnas interna seminarier slag i forskarutbildningen eller som stöd i forskares skrivande i synnerhet med artiklar och ansökningar.
Forskarutbildningskurser
Socialt arbete
-
Att skriva och granska vetenskapliga artiklarForskarutbildningskurs, 7,5 hp,
- Ej fastställt
- Distans
- Forskarutbildningsnivå
- 25%
-
Etnografisk forskning i socialt arbeteForskarutbildningskurs, 7,5 hp,
- Ej fastställt
- Distans
- Forskarutbildningsnivå
- 10%
-
Interventioner mot fattigdom – försörjningsstöd och aktiveringForskarutbildningskurs, 15 hp,
- Oktober 2024
- Distans
- Forskarutbildningsnivå
- 25 %
-
Kunskapsproduktion och kunskapsanvändning – Politik, perspektiv och praktik i socialt arbeteForskarutbildningskurs, 7,5 hp,
- Ej fastställt
- Distans
- Forskarutbildningsnivå
- 50%
-
Socialt arbete som forskningsfältForskarutbildningskurs, 7,5 hp,
- Hösten 2024
- Kalmar
- Forskarutbildningsnivå
- 50%
Doktorandprojekt
Här ser du några av de doktorandprojekt som pågår och har genomförts inom socialt arbete.
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Berättelser om vardagen och återhämtning från personer som lever med samtidig psykisk ohälsa och missbruk Detta doktorandprojekt är en narrativ studie om berättelser från personer…
-
Doktorandprojekt: Kunskap och lärande genom systematisk uppföljning av socialtjänstens öppenvårdsinsatser för barn och familj I mitt doktorandprojekt studerar jag systematisk uppföljning av…
-
Doktorandprojekt: Kvinnors fitnessdopning Projektet fokuserar på meningsskapande processer kring dopning och dopninganvändande i en gym- och fitnesskontext. Mer precist syftar projektet till att söka…
-
Doktorandprojekt: Vem är ensam? Hur konstrueras äldres ensamhet på landsbygden i socialtjänstens tal, text och handling Doktorandprojektet handlar om att synliggöra och problematisera hur äldres…
-
Doktorandprojekt: Äldres röster om nöjdhet Doktorandprojektet syftar till att belysa och analysera äldres upplevelser av hur nöjdhet konstrueras i kontexten av en individanpassad och…
Avslutade projekt
Doktorander berättar
Finns en öppenhet för doktoranders intressen och kunskaper
Mikael Skillmark släppte aldrig akademin efter sin utbildning. Han började arbeta, men sökte pengar parallellt för att kunna fortsätta som forskare. Nu går han forskarutbildningen vid Linnéuniversitetet, och tycker att bland det bästa är att man som doktorand får möjlighet att ta plats och bidra till kunskapsutvecklingen inom ämnet.
Mer om Mikael Skillmark och doktorandlivet
− Om man har ett engagemang för samhället, då är socialt arbete ämnet att forska inom, säger Mikael Skillmark.
Han utbildade sig till socionom vid Örebro universitet, där han från början inte hade någon ambition att fortsätta som forskare. Men under utbildningen väcktes intresset, berättar han.
− Efter min C-uppsats blev jag uppmuntrad att fortsätta, så jag sökte tillsammans med en senior forskare medel för att forska vidare inom samma forskningsfrågor, säger han.
Idag forskar Mikael Skillmark på implementering och användning av standardiserade bedömningsverktyg i det sociala arbetet. Forskningen hoppas han kunna fortsätta med, där drivkraften är ett intresse för kunskapsutveckling inom socialt arbete.
Han trivs som doktorand på Linnéuniversitetet, mycket för att han tycker det finns en bredd på institutionen och en öppenhet bland doktoranderna och övriga på institutionen.
− Man tar tillvara på doktoranders önskemål och låter oss få ett stort utrymme, det tilltalar mig mycket, säger han.
Under åren på forskarutbildningen i socialt arbete har han läst kurser på doktorandnivå med forskarstudenter från flera andra discipliner, vilket han tycker varit är lärorikt och dessutom bidragit till nya synsätt och infallsvinklar.
Forskarutbildningen inom Socialt arbete på Linnéuniversitetet är också knuten till den nationella forskarskolan i Socialt arbete, som är ett nätverk mellan 13 universitet i Sverige. Det är väldigt värdefullt, menar Mikael Skillmark.
− På det sättet är man en del av ett större sammanhang och kan delta på kurser och konferenser och diskutera med forskare från andra universitet men som forskar inom liknande frågor, säger han.