Forskarutbildning i sociologi
Nyfiken på att forska inom ämnet sociologi? Vi erbjuder möjligheter till forskning för doktorander.
Vad innebär en utbildning på forskarnivå?
Inom sociologi erbjuds kvalificerad utbildning på forskarnivå. Syftet med utbildningen är att den studerade ska erhålla de kunskaper och färdigheter som krävs för att självständigt kunna planera, genomföra och skriftligt redovisa vetenskapliga studier med relevans för ämnet sociologi. På forskarutbildningen läser den studerande kurser (75 högskolepoäng) samt bedriver egen självständig forskning (165 högskolepoäng) under handledning. Forskarutbildningen i sociologi omfattar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng) och leder fram till en doktorsexamen.
Kurser på forskarutbildningsnivå
Utbildningen på forskarnivå i sociologi innebär att den studerande läser såväl obligatoriska som valbara kurser vilka syftar till att ge kunskaper och färdigheter i sociologisk teori, forskningsmetodik, vetenskapsteori samt vetenskaplig analys. Kursfordringarna fördelas lika mellan de obligatoriska och de valbara kurserna.
Vilken forskningsmiljö hamnar du i?
Den sociologiska forskning som bedrivs vid institutionen för samhällsstudier återspeglar sociologiämnets bredd. Våra forskningsområden berör bland annat arbetsliv och arbetsmarknad, yrken och professioner, ålder och livslopp, hållbar utveckling, migrations- och integrationsfrågor, högre utbildning och skola, hälsa, psykisk ohälsa samt ungdomsforskning.
Vilka förkunskaper krävs?
För att kunna bli forskarstuderande i sociologi krävs att du uppfyller behörighetskraven som innebär att du har avlagt minst en magisterexamen, det vill säga fyra års studier (240 högskolepoäng) varav minst ett år (60 högskolepoäng) på avancerad nivå. En grundläggande behörighet kan också vara aktuellt om nu på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.
Hur blir jag forskarstuderande i sociologi?
I den mån vi har möjlighet att anta nya forskarstudenter annonseras det på Linnéuniversitetets hemsida. Gå in på: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Lediga-jobb/. Vi tar inte emot ansökningar på annat sätt.
Kontakta gärna Linda Hiltunen, studierektor för forskarutbildningen, om du vill veta mer om forskarutbildningsstudier i sociologi.
Mer information
- Läs mer om behörighet och utbildningens innehåll och mål i den allmänna studieplanen nedan
- Allmän information om forskarutbildning vid Linnéuniversitetet
Forskarutbildningskurser
Sociologi
-
Etnografi: teori, metod och etikForskarutbildningskurs, 7,5 hp,
- Vår 2025
- Distans
- Forskarutbildningsnivå
- 50%
-
Institutionell organisationsanalys - styrning och utformning av socialt och ekonomiskt livForskarutbildningskurs, 7,5 hp,
- Ej fastställt
- Växjö
- Forskarutbildningsnivå
- 50%
-
Professionssociologi: klassiska och samtida perspektivForskarutbildningskurs, 7,5 hp,
- ej fastställt
- Växjö
- Forskarutbildningsnivå
- 50%
Doktorandprojekt
Här ser du några av de doktorandprojekt som pågår och har genomförts inom sociologi.
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Akademiseringen av polisutbildningen I min avhandling intresserar jag mig för fenomenet academic drift, detta genom att undersöka polisutbildningens stegvisa inkorporering i…
-
Doktorandprojekt: Det kommunala aktivitetsansvarets organisering I min avhandling intresserar jag mig för den lokala kontextens betydelse för hur statliga policyer omsätts i praktiken.
-
Doktorandprojekt: En försäkringsmässig sjukförsäkring? Detta doktorandprojekt kretsar kring hur den allmänna sjukförsäkringen stramats åt de senaste decennierna, framför allt genom implementeringen av…
-
Doktorandprojekt: En studie av den autentiska polisen I min avhandling studerar jag kunskaper, färdigheter och emotioner inom polisiärt arbete, samt hur dessa tränas på polisutbildningen för att…
-
Doktorandprojekt: Förhandling av respektabilitet I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag hur deltagare inom dragkultur konstruerar och upplever familjeliv, genus och åldrande.
Avslutade projekt
-
Doktorandprojekt: Från invandrarbyrå till flyktingmottagning Min avhandling var ett bidrag till forskningen om invandring och integration. Det är en historiesociologisk studie, där jag undersöker hur…
-
Doktorandprojekt: Lagom perfekt. Erfarenheter av ohälsa bland unga tjejer och killar Min avhandling "Lagom perfekt – erfarenheter av ohälsa bland unga tjejer och killar" är ett bidrag till kunskapen…
-
Doktorandprojekt: Migration discourse in the Swedish mainstream and social media Projektet syftade till att analysera mediediskursen om migration i Sverige under det senaste decenniet.
-
Doktorandprojekt: Platsens betydelse I min avhandling avser jag belysa hur ett bostadsområde konstrueras genom ungdomars kommunikation och interaktion, och hur områdets mening, rumslighet, sociala…
-
Doktorandprojekt: Utbildningskontraktets villkor – utbildningsförlopp på en förändrad gymnasielärarutbildning Studien undersökte lärarstudenters olika vägar genom en gymnasielärarutbildning som är…