Forskningsfinansiering

Linnéuniversitetets forskning finansieras av både statliga och externa medel. Den del som går direkt till lärosätet kallas basfinansiering. Den andra delen, så kallad extern finansiering, erhålls i konkurrens. Den externa forskningsfinansieringen kommer från olika källor, till exempel EU:s ramprogram, forskningsråd, innovationsmyndigheter, övriga offentliga sektorn, den privata sektorn och olika typer av stiftelser.

År 2023 bidrog de externa finansiärerna med runt 322 miljoner kronor till Linnéuniversitetets forskning. Externfinansieringsgraden för forskning har ökat för tredje året och var 41 procent 2023, vilket är den högsta någonsin för Linnéuniversitetet.

Universitetets främsta finansiärer 2023 var Vetenskapsrådet (cirka 90 miljoner kronor) och KK-stiftelsen (cirka 60 miljoner kronor). Dessa finansiärer står tillsammans för 46 procent av totalt beviljade medel 2023.

Forskningsfinansiering i procent för 2023

Våra största forskningsfinansiärer

Forskningen som ska motverka fågelinfluensans spridning

De senaste fyra åren har den mycket smittsamma och dödliga virusvarianten H5N1 utvecklats till ett konstant hot mot tama och vilda fåglar, med fler utbrott och nya arter som drabbas. I det stora internationella forskningssamarbetet Kappa-Flu, finansierat av EU:s forskningsfond Horizon 2020, samarbetar forskare över hela världen för att stoppa spridningen.

Jonas Waldenström.
Jonas Waldenström.

Fågelinfluensan har ökat dramatiskt i Europa sedan 2020. Särskilt oroande är virusvarianten H5N1, vars utbredning har eskalerat, från tillfälliga utbrott under vinterhalvåret till ett konstant hot mot vilda och tama fåglar.

– Ytterligare en oroande förändring är att viruset angriper fler arter än tidigare. Det handlar dels om skrattmås, som det utbrott vi såg i Kalmar sommaren 2023, dels om andra häckande havsfåglar samt däggdjur som säl och utter, säger Jonas Waldenström, professor i sjukdomsekologi.

Nyheter om finansierad forskning

Vi har certifieringen HR Excellence

Linnéuniversitetet arbetar för att erbjuda en dynamisk och främjande miljö för forskning och utveckling. Vi strävar efter att göra det enkelt att börja forska hos oss, att det ska vara möjligt att bedriva forskning av högsta kvalitet på en stimulerande arbetsplats där forskare trivs och utvecklas. Hos oss ska det vara enkelt att röra sig framåt i sin forskning. 

Det gör att vi har EU-kommissionens certifiering HR Excellence in Research

 

Vår forskning

Forskningen vid Linnéuniversitetet har både bredd och spets. Den bedrivs inom ett stort antal forskningsmiljöer, forskargrupper och forskningsprojekt.