Forskningsfinansiering
Linnéuniversitetets forskning finansieras av både statliga och externa medel. Den del som går direkt till lärosätet kallas basfinansiering. Den andra delen, så kallad extern finansiering, erhålls i konkurrens. Den externa forskningsfinansieringen kommer från olika källor, till exempel EU:s ramprogram, forskningsråd, innovationsmyndigheter, övriga offentliga sektorn, den privata sektorn och olika typer av stiftelser.
År 2023 bidrog de externa finansiärerna med runt 322 miljoner kronor till Linnéuniversitetets forskning. Externfinansieringsgraden för forskning har ökat för tredje året och var 41 procent 2023, vilket är den högsta någonsin för Linnéuniversitetet.
Universitetets främsta finansiärer 2023 var Vetenskapsrådet (cirka 90 miljoner kronor) och KK-stiftelsen (cirka 60 miljoner kronor). Dessa finansiärer står tillsammans för 46 procent av totalt beviljade medel 2023.
Forskningsfinansiering i procent för 2023
År 2022
Forskningsfinansiering i procent för 2022
Våra största forskningsfinansiärer
Vetenskapsrådet
Vetenskapsrådet (VR) är Sveriges största forskningsfinansiär. VR ger stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden.
Beviljade forskningsmedel 2023: 90,4 miljoner.
Formas
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Formas finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser, utvärderar samt kommunicerar om forskning och forskningsresultat. Formas genomför också forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå miljömålen och är värdmyndighet för Klimatpolitiska rådet.
Beviljade forskningsmedel 2023: 11,8 miljoner.
Forte
Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, är en statlig myndighet under Socialdepartementets ansvarsområde. Forte främjar och stödjer forskning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd. Arbetet utgår från visionen om morgondagens mer jämlika och socialt hållbara samhälle.
Beviljade forskningsmedel 2023: 7,7 miljoner.
EU:s ramprogram
EU har flera ramprogram, bland annat Horisont Europa. Programmet ska bidra till grön tillväxt och konkurrenskraft och har tydliga globala målsättningar att bekämpa klimatförändringen och verka för hållbar utveckling
Beviljade forskningsmedel 2023: 35,6 miljoner.
Familjen Kamprads stiftelse
Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling främjas.
Stiftelsen stödjer särskilt projekt som syftar till: förbättrad livskvalitet för äldre, entreprenörskap – särskilt sådan som främjar en levande landsbygd, bättre miljö – med särskild inriktning på möjligheten att praktiskt genomföra forskningsresultat, utveckling, forskning och utbildning inom arkitektur, inredning och design samt forskning och utbildning inom medicin.
Beviljade forskningsmedel 2023: 24,8 miljoner.
KK-stiftelsen
Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling finansierar forskning och kompetensutveckling vid Sveriges högskolor och nyare universitet, som sker i samverkan med näringslivet.
Beviljade forskningsmedel 2023: 59,9 miljoner.
Vinnova
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet, med uppdraget att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt. Vinnovas arbete utgår från de mål för hållbar utveckling som FN antagit i Agenda 2030.
Beviljade forskningsmedel 2023: 16,2 miljoner.
Läs mer om våra finansiärer
Forskningen som ska motverka fågelinfluensans spridning
De senaste fyra åren har den mycket smittsamma och dödliga virusvarianten H5N1 utvecklats till ett konstant hot mot tama och vilda fåglar, med fler utbrott och nya arter som drabbas. I det stora internationella forskningssamarbetet Kappa-Flu, finansierat av EU:s forskningsfond Horizon 2020, samarbetar forskare över hela världen för att stoppa spridningen.
Fågelinfluensan har ökat dramatiskt i Europa sedan 2020. Särskilt oroande är virusvarianten H5N1, vars utbredning har eskalerat, från tillfälliga utbrott under vinterhalvåret till ett konstant hot mot vilda och tama fåglar.
– Ytterligare en oroande förändring är att viruset angriper fler arter än tidigare. Det handlar dels om skrattmås, som det utbrott vi såg i Kalmar sommaren 2023, dels om andra häckande havsfåglar samt däggdjur som säl och utter, säger Jonas Waldenström, professor i sjukdomsekologi.
Mer kunskap behövs
För att motverka spridningen av H5N1 behövs mer kunskap om virusets egenskaper, vilka fågelarter som bär på smittan och om deras flyttningsvägar. Det är frågor som Linnéuniversitetets forskare försöker besvara i det stora internationella forskningssamarbetet Kappa-Flu, finansierat av EU:s forskningsfond Horizon 2020.
Ett av målen med Kappa-flu är att identifiera fåglar som bär på viruset i det vilda utan att själva bli sjuka. För att göra det krävs aktiv provtagning, en sorts stickkontroller där man fångar in vilda fåglar och provtar dem för virus. Som en del i projektet etableras provtagning på strategiskt viktiga platser runtom i Europa. En av dessa är Ottenby fågelstation på södra Öland, bara några mil från Linnéuniversitetet.
Skydd mot framtida pandemier
Situationen med fågelinfluensa påminner oss om vikten av att forska om vilka sjukdomar som finns i naturen och deras potential att överföras till människor. Majoriteten av våra sjukdomar härstammar från djurens värld och de influensavirus som cirkulerar hos människor i dag har sitt ursprung hos fåglar.
– Hos virusforskare finns alltid frågan om nästa stora utbrott närvarande. Att mänskligheten nyligen drabbades av en pandemi var ingen överraskning i sig, frågan handlar snarare om vilken virustyp som skulle få fäste härnäst.
– Trots att vi delar många infektioner med djuren och att majoriteten av våra sjukdomar härstammar från andra arter så saknar vi mycket kunskap om vad som pågår i det vilda. Vi måste förstå det bättre för att kunna skydda oss själva, säger Jonas Waldenström.
Mer information:
Läs hela reportaget om Jonas Waldenströms forskning om fågelinfluensa.
Forskargruppen Zoonotisk ekologi och epidemiologi.
Forskningen är en del av spetsforskningscentret Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial Model Systems (EEMiS).
Nyheter om finansierad forskning
-
Kan ehälsostöd hjälpa patienter efter operation för prostatacancer? Nyhet
-
Åtta forskare får finansiering från Crafoordska stiftelsen Nyhet
-
Vetenskapsrådet på besök hos Linnéuniversitetet Nyhet
-
Kampradstiftelsen ger 12,6 miljoner kronor till forskning om Huseby bruk och energiförsörjning på landsbygden Nyhet
-
Kampradsstiftelsen beviljar 4,8 miljoner till projekt för äldres livskvalitet Nyhet
-
17,5 miljoner i forskningsmedel från VR till ny forskarskola inom psykiatrin Nyhet
-
Vetenskapsrådet beviljar medel till projekt om etnisk diskriminering inom vården Nyhet
-
Sju miljoner från Formas till forskning om virkesegenskaper och industribränder Nyhet
Vi har certifieringen HR Excellence
Linnéuniversitetet arbetar för att erbjuda en dynamisk och främjande miljö för forskning och utveckling. Vi strävar efter att göra det enkelt att börja forska hos oss, att det ska vara möjligt att bedriva forskning av högsta kvalitet på en stimulerande arbetsplats där forskare trivs och utvecklas. Hos oss ska det vara enkelt att röra sig framåt i sin forskning.
Det gör att vi har EU-kommissionens certifiering HR Excellence in Research
Vår forskning
Forskningen vid Linnéuniversitetet har både bredd och spets. Den bedrivs inom ett stort antal forskningsmiljöer, forskargrupper och forskningsprojekt.
-
Linnéuniversitetet – hitta forskare, forskargrupper och projekt Vi sätter kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling! Vår forskning omfattar ett hundratal forskningsämnen och 30…
-
Linnaeus University Centres Vid Linnéuniversitetet bedrivs högkvalitativ och spännande forskning som har genomslag såväl nationellt som internationellt. Några av våra allra främsta forskningsmiljöer…
-
Kunskapsmiljöer – vårt sätt att möta samhällsutmaningar För att möta dagens och morgondagens samhällsutmaningar krävs kunskap ur ett bredare och större perspektiv. På Linnéuniversitetet samlar vi…