Välkomna till Algo Kidz - vad roligt att ni vill vara med!
Algo Kidz vill engagera och motivera barn till en positiv framtidstro och till ett hållbart förhållningssätt till miljön. Med Algo Kidz vill vi berätta om havet, algerna och deras betydelse för planeten. På den här sidan kan ni se TV-programmet om algen Algo - den lilla stora hjälten, ladda ner ett "verktygs-kit" med en saga, ritmallar som barnen kan färglägga eller inspireras att göra egna sagor och teckningar med och det finns en musikvideo och sångtext och noter så alla kan sjunga med.
Vad är Algo Kidz och sagan om algen Algo?
Med Algo Kidz vill vi berätta om vad algerna i våra hav har för betydelse för alla levande organismer på vår jord: för människorna, djuren och växterna. Sagan om "Algo - den lilla stora hjälten" vill visa alla barn hur de fantastiska algerna påverkar hela det marina ekosystemet och fungerar som riktiga hjältar här på vår planet. Berättelsen om Algo och hens vänner i haven är inspirerad av Linnéuniversitetets forskningsprojekt Algoland.
TV-program om Algo
Se TV-programmet med sagan om vår hjälte Algo och hör professor Catherine berätta om varför algerna är så väldigt fiffiga.
Algos egen låt
Se musikvideon om Algo - med sångtexten och noterna kan ni också rocka loss!
Ladda ner sångtexten
Go Algo go - sjung med.pdf
Ladda ner noterna
Go Algo go - noter.pdf
Varför är Algo och hens vänner superhjältar?
Visste ni att varannat andetag vi tar innehåller syre producerat i haven? Algerna producerar syret som finns i våra hav och utan dem skulle haven vara livlösa. De är bra för miljön på andra sätt också då de mumsar i sig näringsämnen som kväve och fosfor. De är helt enkelt havens egna små dammsugare samtidigt som de producerar det syre som vi människor måste ha för att kunna överleva. Men det har inte alltid varit så här.
Långt innan vi människor fanns, ja till och med långt, långt, långt innan dinosaurierna gick omkring på jorden, då fanns inget syre. För cirka 2.33 miljarder år sedan började algerna producera det syre som är så viktigt för oss människor, växter och djur. Utan dem hade vi inte funnits. Det tog ungefär 10 miljoner år för algerna att bygga upp en syrenivå som gjorde det möjligt för komplext liv att uppstå. Så tack Algo och alla dina kompisar för att vi finns!
Men Algos superkrafter slutar inte där! Man använder mikroalger från Östersjön som ett vapen både mot klimatförändringar och övergödning. Forskare på Linnéuniversitetet försöker till exempel få renare rökgaser med hjälp av alger på en cementfabrik i Degerhamn. På köpet får man även energi från algerna.
Skriv ut sagan och färglägg Algo
Ladda ner sagan
Algo - sagan.pdf
sagan_trevik.pdf
Färglägg Algo
farglagg_Algo.pdf
Fakta om alger och forskningen
Alger renar luft
Mikroalger är mikroskopiska encelliga växter som växer i vatten. Genom fotosyntesen tar de bland annat upp koldioxid. Eftersom koldioxid är det som mest bidrar till ökade växthusgaser har forskare från Linnéuniversitetet undersökt möjligheten att använda alger för att rena utsläpp av koldioxid. Målsättningen är att utveckla en teknik för att återvinna majoriteten av industrins utsläpp av koldioxid och kväveoxider. Genom att låta rökgaserna bubbla igenom ”gröna väggar” av odlingsvatten, fulla av mikroalger, omvandlar algerna koldioxiden till rent syre.
Alger renar vatten
Övergödning av hav och sjöar är ett stort hot mot vår miljö. Utsläpp från avlopp, jordbruk och reningsverk innehåller ett näringsöverskott av kväve och fosfor. Detta orsakar igenvuxna sjöar och vattendrag, minskad biologisk mångfald, försämrad vattenkvalitet och syrebrist. Mikroalger behöver näring i form av kväve och fosforför att växa så genom att leda vattnet genom algodlingar innan det släpps ut, renar algerna vattnet genom att ”äta upp” näringsöverskottet.
Alger kan användas i kretsloppet
Under gynnsamma förhållanden har alger en enorm växtkraft och genom fotosyntesen omvandlar de koldioxid och näring till organisk biomassa. Biomassa som sedan kan omvandlas till energi (t ex vätgas, biodiesel och metan). Ett kilo mikroalger kan binda två kilo koldioxid och producera 10-20 gånger så mycket olja som raps. Ur algerna kan man också utvinna värdefulla produkter till gödsel, mat och foder, läkemedels-och kosmetikaindustrin.
Forskning om alger
Algoland är ett forskningsprogram där forskare studerar mikroalgers kapacitet
att rena luft och vatten, producera energi och biomassa samt bidra till en hållbar samhällhetssutveckling.
Algoland ingår också i Kunskapsmiljö Linné: Vatten Att hantera jordens vattenresurser på ett hållbart sätt är en stor utmaning. Syftet med kunskapsmiljön Vatten är att möta denna samhällsutmaning genom att samla och sprida den kunskap som krävs för att förstå hur vi bäst skapar och förvaltar en hälsosam vattenmiljö.
Lite om oss i Algo Kidz-projektet
Produktion
Projektägare: Catherine Legrand
Producenter: Catherine Legrand, Christina Dahlgren
Regi: Christina Dahlgren
Filmproducent: Erik Edvardsson Richter (Ansvarig Medieproduktion)
Filmare: Anton Bark, André Larsson (Medieproduktion)
Projektgrupp: Linda Leonhardt (Externa Relationer), Caroline Littlefield Karlsson (Eemis)
Konsult: Grundskolelärare Gunbritt Johansson (Gullviveskolan, Gislaved)
Skolkontakt: Linda Leonhardt
Kommunikation: Liv Ravnböl (Kommunikationsavdelningen)
Tv-programmet
Programledare: Christina Dahlgren
Sagan om Algo – den stora lilla hjälten
Författare: Tove Lorentzon, Jennie Aagesson (Universitetsbiblioteket)
Berättare: Christina Dahlgren
Go Algo Go
Musik och text: Christien Laber
Svensk text: Christina Dahlgren
Sång: Christien Laber, Daniel Farnelid, Freya Persson Forsén, Lilli Robertsson, Moa Hultkvist
Medverkande, musikvideo: Christian Laber, Ella Farnelid, Erik Farnelid, Edvard Farnelid, Selma Ohlsén, Astrid Ohlsén, Edith Kronudd, Iris Kronudd
Inspelad i Chicken Creek Production Studio, Producent Vincent Ek
Intervju
Professor Catherine: Catherine Legrand
Intervjuare: Christina Dahlgren (Tina)
Forskningen som ligger till grund för Algo Kidz bedrivs inom Algoland, Marine Phytoplankton Ecology and Applications, Eemis, samt Kunskapsmiljö Vatten
Projektet är baserat på utställningen Mikroalger – Vår tids miljöhjältar som är producerad och kurerad av Det kulturella universitetet
------------------
Professor Catherine
Catherine Legrand är professor i marinekologi vid Linnéuniversitet. Hon är intresserad i havet, vatten och människor. Hennes grundforskning handlar om akvatiska mikrober och hur de svarar till klimatförändringar. Innovationsdriven forskning kan ni lära mer på Algoland där vi använder alger för att rena luft och vatten.
Berättaren Christina
Christina Dahlgren var Director artium och ansvarade under flera år för Det kulturella universitetet på Linnéuniversitetet där konst och vetenskap möts samt samverkan med extern kulturverksamhet. Hon har tidigare också jobbat som regissör, koreograf och artist projekt Hon har tidigare jobbat som regissör, koreograf och artist.
Sångaren Christien
Christien Laber är forskare och sångförfattare med ett särskilt intresse för samspelet mellan vetenskap och musik. Han är för närvarande laboratorieingenjör vid Linnéuniversitetet och studerar hur några av världens minsta alger, picocyanobakterier, växer och påverkar Östersjön. Han är också skaparen av Music of Science, en plattform för att dela berättelser om vetenskap och natur genom sång.