Doktorandprojekt: Främja mental hälsa och välmående hos unga omsorgsgivare
Doktorandprojektet syftar till att främja förståelsen av hälsoeffekter och psykiskt välbefinnande hos unga omsorgsgivare i åldersspannet 12-15 år i Sverige, samt att samskapa och implementera en evidensbaserad psykosocial intervention för målgruppen.
Fakta om projektet
Titel
Främja mental hälsa och välmående hos unga omsorgsgivare: Kartläggning av deras livsvillkor och testning av en psykosocial intervention
Doktorand
Emilia Öhberg
Huvudhandledare
Elizabeth Hanson
Biträdande handledare
Lennart Magnusson, Francesco Barbabella, Samantha Sinclair
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Nationellt kompetenscentrum anhöriga – Nka
Finansiär
FORTE - ”Young Kin” projektet
Tidsplan
September 2023-Mars 2029
Ämne
Hälsovetenskap (institutionen för hälso- och vårdvetenskap, fakulteten för hälso- och livsvetenskap)
Mer om projektet
Det uppskattas att 24 % av barn i åldern 15-17 år i Sverige är Barn som Anhöriga (BSA). Det vill säga att de har en familjemedlem eller annan nära person som lider av psykisk ohälsa, missbruk, psykisk funktionsnedsättning, kronisk sjukdom eller som plötsligt avlider. Bland denna grupp uppskattas det att 70 % har ett betydande omsorgsansvar för sin/sina närstående och är därför Unga Omsorgsgivare (UO). Att vara en UO innebär att barn ger regelbunden omsorg av en karaktär och intensitet som vanligtvis skulle associeras med en vuxen. Detta kan ha långtgående effekter på mental hälsa, skola, prestation, anställningsbarhet och framtida livsutsikter. Det finns dock betydande luckor i den befintliga forskningen när det gäller UO under 15 år i Sverige. En fjärdedel av alla tillfrågade i en tidigare undersökning, riktad till BSA och UO i åldern 15-17 år (ME-WE), rapporterade att de hade gett vård i hemmet "så länge de kan minnas", vilket pekar på behovet av ytterligare forskning på detta område.
Avhandlingen syftar till att främja förståelsen av hälsoeffekter och psykiskt välbefinnande hos UO i åldern 12-15 år i Sverige. Studierna kommer att innefatta co-design-metoder för att utveckla en evidensbaserad psykosocial intervention för målgruppen som sedan kommer implementeras och testas i flera olika kommuner och icke-statliga organisationer genom blandade metoder.
Forskningsprojektet kommer att bestå av fyra studier:
Studie I: Syftet med denna studie är att undersöka tillgänglig evidens och nuvarande förståelse av effekterna på mental hälsa och välbefinnande har på unga omsorgsgivare i åldrarna 12-15 år genom en systematisk meta-översiktsstudie. Den systematisk meta-översiktsstudien syftar till att ge en översikt över den forskning som finns tillgänglig om denna grupp genom att syntetisera tidigare översiktsstudier av flera typer.
Studie II: En kvantitativ studie av tvärsnittsdesign med ett mål på n = 2000. Syftet är att undersöka livsvillkoren och psykiskt välbefinnande för UO i Sverige. Specifikt syftar det till att:
- Utforska livsvillkoren och upplevd hälsa för UO i åldern 12-15 år i Sverige.
- Att undersöka sambandet mellan UO upplevda hälsa som ett resultat av deras vårdande roll och,
- Typen av omsorgsansvar de har,
- Mängden omsorg och stöd de ger,
- Självrapporterad prestation och närvaro i skolan,
- Positiva och negativa känslor med avseende till sin omsorgsgivande roll,
- Resiliens hos UO
- När de påbörjade sitt omsorgsansvar, och
- Nivåer av stöd de får.
Studie III: En kvalitativ studie genom co-design. Den syftar till att utforma en förebyggande psykosocial intervention baserad på EU:s ME-WE-modell (Hanson et al., 2022) och anpassad för en yngre åldersgrupp, med input från Blandade Lärande Nätverk (BLN). BLN består av heterogena grupper som omfattar yrkesverksamma som arbetar med BSA och UO, såväl som UO själva samt numera vuxna UO.
Studie IV: Beslutas i sinom tid, genom diskussion med handledningsteamet och efter feedback från halvtidsseminariets granskare och examinatorn.
Doktorandprojektet är en del av forskningen i projektet Projekt: Young Kin – Barn som anhörigas psykiska hälsa