illustraation

Doktorandprojekt: Konstruktioner av Arbetslivskriminalitet: Frågan om skydd, styrning och välfärdsstatens förhandlingar på den svenska arbetsmarknaden

Detta avhandlingsarbete intresserar sig för hur begreppet arbetslivskriminalitet konstrueras och fylls med mening, samt hur dessa meningskonstruktioner skapar en ny förståelsesram för kriminalitet i arbetslivet och nya vägar för politisk styrning inom området.

Fakta om projektet

Doktorand
Tove Mattisson
Huvudhandledare
Henrik Enroth
Biträdande handledare
Johan Rosquist
Tidsplan
2023–2028
Ämne
Kriminologi (institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, fakulteten för samhällsvetenskap)

Mer om projektet

De senaste åren har det skett stora politiska satsningar för att ta itu med en fragmenterad arbetsmarknad där oseriösa aktörer snedvrider konkurrens, fuskar med skatt, begår bidragsfusk och utnyttjar arbetstagare. I september 2021 inrättades en nationell delegation mot så kallad 'arbetslivskriminalitet'. Delegationen syftar till att motverka brott i arbetslivet och skydda arbetstagare som riskerar att utnyttjas.

Begreppet arbetslivskriminalitet har etablerats av regeringen för att belysa hur brott i arbetslivet bland annat gynnar den organiserade brottsligheten och underminerar välfärden. Genom statsvetenskapliga och genusvetenskapliga perspektiv, samt en etnografisk ansats, kommer avhandlingsarbetet utforska hur delegationen mot arbetslivskriminalitet ges mening, och samtidigt titta på hur detta materialiseras.

Att analysera och förstå konstruktioner av arbetslivskriminalitet kan ge insikter i hur normer och uppfattningar om kriminalitet på arbetsmarknaden formas. Vi kan även få insikt om hur subjekt, genom varierande inkluderings- och exkluderingsprocesser, framträder som föremål för straffåtgärder och vilka subjekt som anses vara i behov av skydd och stöd. Att undersöka styrningsprocessen av arbetslivskriminalitet kan också ge oss inblick i hur välfärdsstaten förhandlas och rekonstrueras i kontexten av en avreglerad och liberal arbetsmarknad.