Kvinna som löptränar i skogen

Doktorandprojekt: Kvinnors vardagslöpning – en explorativ studie om relationen mellan löpning och upplevd stress

Ny statistik från Sverige visar att upplevd stress är vanligt förekommande, särskilt bland unga kvinnor. Syftet med detta doktorandprojekt är att undersöka kvinnors upplevelser av och förståelse för löpträning som ett sätt att hantera vardagsstress.

Fakta om projektet

Doktorand
Lone Omholt Lossius
Huvudhandledare
Professor Jesper Andreasson
Biträdande handledare
Professor Jo Røislien, Universitetet i Stavanger
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Finansiär
Linnéuniversitetet
Tidsplan
1 mars 2024 - 1 oktober 2027
Forskningsämne
Idrottsvetenskap (institutionen för idrottsvetenskap, fakulteten för samhällsvetenskap)

Mer om projektet

Doktorandprojektets syfte är att undersöka kvinnors upplevelser av och förståelse för löpträning som ett sätt att hantera vardagsstress. Ny statistik från Sverige visar att upplevd stress är vanligt förekommande, särskilt bland unga kvinnor.

Upplevd stress kan definieras som de tankar och känslor en individ har kring stress generellt i vardagen, samt sin egen förmåga att hantera densamma. En hög nivå av upplevd stress kan bero på faktorer såsom hög arbetsbörda kopplat till arbete eller studier, eller på kulturella, sociala och relationella omständigheter i vardagen vilka kan vara svåra att hantera.

Flera studier har kopplat långvarig stress till ohälsosamma levnadsvanor samt till utveckling av psykisk och fysisk ohälsa, såsom inflammationer, hjärt-kärlsjukdomar, ångest och depression. Löpning har på ett kontrasterande sätt förknippats med flera positiva effekter på mental hälsa, däribland en minskad känsla av stress.

Samtidigt är det känt att vissa former av löpträning, såsom överdriven och tvångsmässig löpning, kan ha en negativ inverkan på den mentala hälsan. Därför kan löpning ses som ett tveeggat svärd i relation till upplevd stress; det är osäkert vilken roll olika löpträningspraktiker spelar i detta avseende, och vilka faktorer som är avgörande för hur upplevd stress påverkas av eller relaterar till rekreationell löpning. Detta projekt kommer att undersöka sambandet mellan upplevd stress och löpträning genom semistrukturerade intervjuer med kvinnliga rekreationslöpare. Dessutom kommer information om löpträningsvanor, tvångsmässig löpning och upplevd stress att samlas in från en större population av kvinnliga rekreationslöpare.