Annette Eilert med en stor drönare

Doktorandprojekt: Tidig upptäckt av stressignaler hos tall (Pinus sylvestris)

Projektets mål är att använda digitala verktyg för att utveckla ny vetenskaplig kunskap och skapa lösningar för tidig upptäckt av nedsatt vitalitet och ökad risk för skogsskador i svenska tallskogar.

Fakta om projektet

Doktorand
Annette Eilert
Huvudhandledare
Johanna Witzell
Biträdande handledare
Johan Fransson
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Skogforsk
Finansiär
Linnéuniversitetet, Sveriges lantbruksuniversitet, Skogforsk, Södra skogsägarnas stiftelse för forskning, utveckling och utbildning, Stiftelsen Skogssällskapet, Sveaskog Förvaltnings AB, Stiftelsen Seydlitz MP bolagen, Holmen Skog AB, Vida AB, Prästlönetillgångarna i Växjö stift, Häradsmarken AB, Linköpings stifts prästlönetillgångar, Prästlönetillgångarna i Skara stift, Göteborgs stifts prästlönetillgångar, Västra Sveriges Skogsvårdsförbund, Lunds stifts prästlönetillgångar
Tidsplan
2023–2026
Ämne
Skog och träteknik (Institutionen för skog och träteknik, Fakulteten för teknik)

Mer om projektet

Ett doktorandprojekt vid institutionen för skog och träteknik, fakulteten för teknik, vid Linnéuniversitetet i Växjö inleddes i november 2023. Projektets mål är att använda digitala verktyg för att utveckla ny vetenskaplig kunskap och skapa lösningar för tidig upptäckt av nedsatt vitalitet och ökad risk för skogsskador i svenska tallskogar.

Två tallplantor

Tall (Pinus sylvestris) är det näst vanligaste skogsträdet i Sverige. Trots att arten generellt är robust och tålig, är tallplantor och unga träd känsliga för biotisk och abiotisk stress. Detta kan äventyra föryngringsresultaten i framtiden när värmeböljor, torka och nya skadegörare och sjukdomar förväntas bli vanligare i ett förändrat klimat.

Projektet syftar till att förstå tidiga fysiologiska och spektrala signaler hos tallar och att utvärdera vilka signaler som indikerar ökad risk för skador. En mängd olika sensorer kommer att användas för att upptäcka tidiga stressinducerade förändringar i tallarnas fysiologi och metabolism. Multi- och hyperspektrala sensorer, monterade på drönare eller bärbara enheter, kommer att användas både i fältexperiment och i kontrollerade växthusstudier.

Detta projekt är en del av forskningsprogrammet Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS II), i samarbete mellan Skogforsk, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Linnéuniversitetet.