Fakta om projektet
Projektledare
Stefan Gössling
Övriga projektmedlemmar
Andreas Humpe, Munich University of Applied Sciences; Ya-Yen Sun, University of Queensland
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Tidsplan
1 september 2024 - 30 december 2025
Ämne
Turismvetenskap (institutionen för marknadsföring och turismvetenskap, Ekonomihögskolan)
Forskargrupper
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar turism
Mer om projektet
Den globala livsmedelsproduktionen orsakar 26 procent av utsläppen av växthusgaser, motsvarande 13,7 gigaton koldioxid. Den största delen av detta (61 procent) faller på produktionen på gården, medan transporter, förpackningar, distribution och detaljhandel bidrar till de totala livsmedelsrelaterade utsläppen. Beroende på effektiviteten i leveranskedjan, liksom livsmedelssvinn och förluster, varierar koldioxidintensiteten för varje måltid som äts.
Tidigare uppskattningar visar att en tredjedel av den ätbara maten som produceras slösas bort under livsmedelsförsörjningskedjan, vilket uppgår till 1,3 miljarder ton per år. Mindre förstått är utsläpp som härrör från konsumtion, dvs konsumtion ”hemma” kontra ”på restauranger, matservice och hotell” (RFH)-sammanhang. Andelen måltider som äts på restauranger är stor och växer, med ett stort antal typer av matservice involverade i matberedning. Detta har konsekvenser för utsläppen på grund av skillnader i mängden och kvaliteten på den mat som konsumeras, det livsmedelssvinn som genereras, samt rutiner för matlagning, förvaring och transport. Att äta i RFH påverkar också normerna för produktion och konsumtion.
Det har länge erkänts att olika livsmedel varierar avsevärt i sin växthusgasintensitet, mätt per kilo mat eller per kalori. Detta kan bero på en mängd olika faktorer. Till exempel är kött i allmänhet mer koldioxidintensivt eftersom djur behöver ett betydande energiintag av växtkalorier. Djur, särskilt kor, bidrar också till utsläpp av växthusgaser genom matsmältningen, särskilt metan. Till exempel har beräkningar visat att livstidsutsläpp för en ko är cirka 72 kg metan, vilket i termer av global uppvärmning motsvarar 1,7 ton koldioxid. Andra faktorer som ökar koldioxidintensiteten för livsmedel kan vara deras säsongsbetoning, särskilt produktion i uppvärmda växthus, vilket avsevärt ökar utsläppen.
Projektet är en del av forskningen i Kunskapsmiljö Linné: Hållbar turism.
Medarbetare