InKuiS – Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning

Att tänka och agera entreprenöriellt handlar om att vara kreativ, innovativ och utveckla nya sätt att verka med förmågan att kombinera existerande verksamheter, praktiker eller idéer för att organisera dem på nya sätt

En växande planta
Gruppbild InKuiS

Det entreprenöriella museet

I delprojektet "Det entreprenöriella museet" bedriver vi samverkansforskning tillsammans med museer för att utveckla förmågor och arbetssätt för förnyelse och utveckling. Genom samverkan ges både akademin och museisektorn möjlighet att identifiera problem och formulera forskningsfrågor som inte hade varit möjliga att se på egen hand.

Läs mer om delprojektet

Gruppbild InKuiS

Om InKuiS

Vår ambition är att genomföra ett samverkansforskningsbaserat projekt som syftar till att uppnå flera mål. För det första vill vi utveckla kulturentreprenöriella kunskaper och förmågor hos regionala aktörer. Genom detta kommer vi att förbättra universitetets kulturentreprenöriella kunskaper och kompetenser inom forskning, utbildning och samverkan, vilket i sin tur kommer att öka universitetets kapacitet att bidra till den regionala utvecklingen.

Läs mer om projektet

Gruppbild InKuiS

Samverkan

Genom samverkansforskning skapar vi ny kunskap och utvecklar nya förmågor inom kulturentreprenörskap. Detta är samverkansforskning som handlar om att kreativt organisera människor och resurser för att utforska kulturens roll som skapare av kulturella, ekonomiska och sociala värden samt som förnyare av samhälleliga institutioner. 

Läs mer om hur vi arbetar

Kunskapsuppbyggnad i samverkan

InKuiS – Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning – samlar forskare från tre fakulteter på Linnéuniversitetet. Vi samverkar med ett 70-tal regionala och nationella partners.

Tidigare studier har visat att det finns behov av ny kunskap som med utgångspunkt i kulturvetenskap och entreprenörskap arbetas fram i samverkan med en mångfald av aktörer inom kulturområdet.

I InKuiS arbetar vi utifrån tanken att utvecklad kulturentreprenöriell skicklighet frodas genom kunskapsuppbyggnad i samverkan.

Samarbete

Vi arbetar tillsammans med:

Institutioner: läns- och konstmuseerna, världsarvsplatser, läns- och regionteatrar och konsthallarna, regionala och kommunala kulturförvaltningar och näringslivsutvecklare.

Fria kulturskapare och andra aktörer: musikscener, kulturfestivaler, kulturarrangörer, konstscener och gallerier, konsthantverkare, besöksnäringen, företag, regionala och lokala förbund, föreningar och intresseorganisationer.

Den digitala världen: digitaliseringens möjligheter konkretiseras i produkter för att förstå efterfrågan, tillgängliggörande av utbud och för att skapa nya digitala affärsmodeller.

InKuiS finansieras av Familjen Kamprads stiftelse.

Kontaktpersoner

Anders Högberg
Anders Högberg
Projektledare
Marina Jogmark
Marina Jogmark
Biträdande projektledare och delprojektledare
Mariana Gómez Johannesson
Mariana Gómez Johannesson
Samverkansrådgivare
Responsive header image

Sex delprojekt

InKuiS består av sex delprojekt. De är själva kärnan i samverkansforskningen. Varje delprojekt har sina specifika frågeställningar och samverkanspartners och de presenterar egna resultat. Dessa resultat sammanförs sedan i projektgemensamma aktiviteter inom InKuiS. Så genereras nya kunskaper och erfarenheter.

Läs mer om delprojekten här.