Projekt: Innovativa livsmedel från baljväxter för ökad resurseffektivitet i livsmedelssystemet
Syftet med detta transsektionell forskningsprojekt är att utveckla klimatsmarta och hälsosamma livsmedel och ingredienser baserade på baljväxter (t ex bönor, linser, ärter) odlade i Sverige.
Fakta om projektet
Projektledare
Elin Röös, SLU
Projektpartners
Elin Röös, SLU; Cornelia Witthöft, Linnéuniversitetet; Georg Carlsson, SLU Alnarp; Andreas Stephan, JIBS Jönköping
Finansiär
Formas (942-2016-38)
Tidsplan
2017–2020
Ämne
Livsmedelsvetenskap (Institutionen för kemi och biomedicin, Fakulteten för hälso- och livsvetenskap)
Webbplats/Blogg om projektet
http://blogg.slu.se/new-legume-foods/
Mer om projektet
Syftet med detta projekt är att utveckla livsmedel baserade på baljväxter (t ex bönor, linser, ärter) för att stimulera en växande bioekonomi i vilken nya, attraktiva och hälsofrämjande livsmedel blir en viktig del. Projektets mål är att:
- hitta sätt att introducera baljväxter som lämpar sig för odling i nordiskt klimat och för den nordiska kosten,
- utveckla och analysera prestandan av nya odlingssystem som inkluderar baljväxter och som förlitar sig mer på ekosystemtjänster och mindre på fossila resurser,
- kartlägga effekter av olika livsmedelsprocesstekniker på näringsvärdet i nya baljväxt livsmedel,
- bedöma den ekonomiska, miljömässiga och sociala hållbarheten i produktionen av baljväxt livsmedel. Kunskapen ska användas som beslutsstöd vid målkonflikter, t.ex. mellan ekonomi och miljö vid produktutveckling. I projektet medverkar aktörer från forskning, livsmedelsindustrin, regionförbund, jordbrukare och konsumenter
Projektet består av fem arbetspaket (WPs):
Linnéuniversitetet är ledare för WP 4 med titeln Characterisation of processing effects on the nutritional quality of grain legume foods and ingredients and the development of novel nutritious foods och deltar i WP 1, 2, 4 och 6.
I WP 4, baljväxtbaserade livsmedel och recept kommer att utvecklas med hjälp av alternativa livsmedelsprocessmetoder, t ex groddning, jäsning etc. Hypoteser som ska testas är att tillämpningen av de nya processtekniker på baljväxt råvaror resulterar i utvecklingen av välsmakande livsmedel med ökat innehåll av hälsofrämjande näringsämnen. Kvantifiering av näringsämnen (som är relevanta för hälsa) i råmaterialet, under processing och i slutprodukterna kommer att genomföras av en doktorand vid Linnéuniversitetet.
Mer information om projektet http://blogg.slu.se/new-legume-foods/.
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Livsmedelsvetenskap.