Projekt: Algoland – Rena vatten
Projektet Algoland – Rena vatten hittar hållbara lösningar till samhällsutmaningar. Här vid Linnéuniversitetet har vi utvecklat ett nätverk av partners från industrin, universitet och myndigheterna som har samlats i kampen mot våra globala miljöproblem genom lokala insatser.
Fakta om projektet
Projektledare
Elin Lindehoff
Övriga projektmedlemmar
Catherine Legrand (Co-PI), Hanna Farnelid, Fredrik Svensson, Lina Mattsson Quyen Nham, Caroline Littlefield, Laura Bas Conn, Christien Laber, Anders Månsson, Joacim Rosenlund, Javier Alegria
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, KalmarEnergi
Finansiär
KK-stiftelsen, EcoChange, FORMAS, Familjen Kamprads stiftelse, Kalmar Kommun, Växjö Kommun, Kalmar Energi, Swedish Agro, WSP, sma mineral, Voxtorps garden, Energimyndigheten, Stiftelsen lantbruksforskning, Kretslopp Sydost
Forskningsämne
(institutionen för biologi och miljö, fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Forskargrupp
Algoland – Algal Solutions for Air, Water, Industry and Society
Kunskapsmiljö
Kunskapsmiljö Vatten
Mer om projektet
Algoland - Rena vatten, är ett av projekten i vår forskargrupp - Algoland, som forskar på biologiska lösningar på samhällsutmaningar. I projektet Rena vatten, forskar vi på hur mikroalger kan användas för att ta upp näringsämnen från lakvatten (kraftverket Moskogen / Kalmar Energi), och på musselodling som en metod för att minska övergödningen i Östersjön (Hagby).
Plats: Moskogen, Kalmar
Vi undersöker hur man kan använda mikroalgers naturliga förmåga för att rena vatten på kväve och fosfor. På så sätt kan vi rena avfallsvatten innan det släpps ut till Östersjön och bidrar till övergödningen. På kraftvärmeverket i Moskogen utanför Kalmar används alger för att rena luft och vatten.
I Moskogen odlar Team Algoland alger i odlingsbassänger med paddelhjul, som cirkulerar runt så att alger kommer upp i solljuset hela tiden. Vattnet i dammet kommer från KSRRs lackvattendam. Vattnet innehåller stora mängder kväve, som alger använder för att växa. På så sätt renar alger vattnet. När alger är färdiga med vattnet kan vi skörda algerna och vattnet har renats. Koldioxid, som algerna behöver för att växa, kommer från KalmarEnergi, och bubblas in till odlingsbassängarna.
Algerna som skördes från vattnet kan används för värdefulla bioprodukter, till exempel djurfoder.
Plats: Musselfarms, Hagby
Vi undersöker hur musslor kan användas för att rena vattnet. Blåmusslor, som är små skaldjur kan hjälpa till att ta hand om våra gamla synder. De växer i havsvatten vid kusten, och kan fungera som ett reningsverk i havet. Musslor filtrerar vatten för att äta mikroalger. När musslorna har ätit upp algerna, då är det dags för att skörda – de plockas upp ur Östersjön, och på så sätt rena havet.