Arktiska oceanen är en av världens mest outforskade platser och påverkas just nu kraftigt av den globala uppvärmningen. Förändringar i Arktis kommer att få stora konsekvenser för hela vår planet. Det är därför mycket viktigt att kartlägga systemets status och utforska hur förändringar kommer att påverka ekosystemet i Arktis.
The Synoptic Arctic Survey (SAS) är ett forskardrivet initiativ med syfte att samla kunskap om Arktiska oceanen. SAS är en internationell samordning av 12 forskningsfartyg från olika länder med intresse för forskning i Arktis. Expeditionerna sker under 2020/2021 och täcker in en stor del av Arktis. Den data som samlas in kommer att användas för att försöka förstå hur klimatförändringar påverkar ekosystemet i Arktiska oceanen.
I den svenska delen av SAS, deltar 39 forskare från 14 lärosäten ombord på isbrytaren Oden. För att läsa mer om expeditionen följ polarforskningssekretariatets blogg https://www.polar.se/en/expeditions/synoptic-arctic-survey-2021/
Expeditionen börjar den 16 juli med en självkantantän för alla deltagare på ett hotell i Malmö. Isbrytaren Oden avgår sen från Helsingborg den 26 juli och provtagningarna påbörjas 2 augusti. Expeditionen avslutas i Helsingborg den 20 september, 2021.
Projektet är en del av arbetet i forskargrupperna Marin mikrobiologi, Marina växtplankton – ekologi och applikationer (MPEA), Födovävsekologi samt en del av Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems och Kunskapsmiljö Linné: Vatten.