Detta projekt avslutades 2022.
Fakta om projektet
Projektledare
Ulla-Karin Nordänger
Ansvariga för delstudien
Jens Gardesten, Katarina Herrlin
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, VI-skolor i region Kalmar
Finansiär
Uppsala universitet
Tidsplan
1 jan 2020–31 dec 2022
Ämne
Utbildningsvetenskap (Institutionen för didaktik och lärares praktik, Fakulteten för samhällsvetenskap)
Mer om projektet
I en tid då studiero står högt på den utbildningspolitiska agendan kan skolrutiner utgöra ett värdefullt redskap, samtidigt som rutiner också kan uppfattas som onödiga och oflexibla i vissa sammanhang. Forskning visar hur rutiner kan bidra till nödvändig stabilitet inom en organisation, samtidigt som själva utförandet av rutinerna kan inbegripa ett friutrymme med potential att vitalisera organisationen (Pentland & Feldman, 2005).
Syftet med denna studie är dels att bidra med kunskap om hur rutiner i skolvardagen initieras, utvecklas och eventuellt avtar eller försvinner, dels att ge lärarstudenter möjlighet att regelbundet få pröva, leda och värdera rutiner som genomförs i arbetet med eleverna. Idén till studien initierades i samband med en seminarieserie där erfarna lärare på verksamhetsintegrerade skolor (VI-skolor) beskrev sina minnen av vissa skolgemensamma rutiner och klassrumsritualer som nu ibland ersatts med individuella lösningar för olika klasser och för olika elever i olika sammanhang.
Studiens design baseras på att lärarstudenterna, när de är ute i praktik, ska studera (via observation och intervjuer) skolrutiner som erfarna lärare ”bara gör”. Det kan handla om övergångar mellan rast och lektion, rutiner för att fördela ordet i klassrummet eller hur man löpande visualiserar elevens förståelse för undervisningsinnehållet. Ett särskilt fokus läggs på rutinens ”artefakter” och hur dessa används (Pentland & Feldman, 2005).
Studien ingår i projektet Utveckling, lärande, forskning (ULF). Den är även en del av forskningen i forskargruppen Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP) och Kunskapsmiljö Linné Utbildning i förändring.
Medarbetare