Två personer som hjälper varandra att klättra i bergslandskap.

Projekt: Attraktivt arbete – stödassistent i funktionsstöd (pilotprojekt)

Projektet utforskar anställda kvinnor och mäns upplevelser av att arbeta inom verksamhetsområdet funktionsstöd och i yrket stödassistent. Syftet är att identifiera och beskriva hinder och möjligheter, för kvinnor och män, att betrakta stödassistent inom funktionsstöd som ett attraktivt arbete.

Fakta om projektet

Projektledare
Karin Allard, Göteborgs universitet
Övriga projektmedlemmar
Ylva Ulfsdotter Eriksson, Linnéuniversitetet
Deltagande organisationer
Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, Göteborgs stad
Finansiär
Centrum för Global HRM, Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet
Tidsplan
1 jan 2024–31 dec 2025
Forskningsämne
Sociologi (institutionen för samhällsstudier, fakulteten för samhällsvetenskap, Linnéuniversitet), arbetsvetenskap (institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet)

Mer om projektet

Svenska välfärdsorganisationer har stora utmaningar i kompetensförsörjning. Det är svårt att rekrytera personal och personalomsättningen är hög. Inom en nära framtid väntas också stora pensionsavgångar, vilket antas spä på personalbristen ytterligare.

Personalbrist återfinns i hela välfärdssystemet och kommunalt funktionsstöd är inget undantag. Forskning visar att utmaningarna i att både rekrytera och behålla medarbetare är många och att det inte bara handlar om en brist på personal, låga förväntningar på omsorgsarbete, låg lön och dåliga arbetstider samt omsorgsarbetets krävande karaktär är några aspekter som behöver tas i beaktande för att arbete inom funktionsstöd ska uppfattas som attraktivt.

Den stora majoriteten inom funktionsstöd är kvinnor. Den skeva könsbalansen i yrket är i linje med den omfattande könssegregeringen på svensk arbetsmarknad där yrken i vård och omsorg domineras av kvinnor. Personal inom funktionsstöd uttrycker också behov av en förändrad könssammansättning: ”Det behövs också killar. Det är ju väldigt mycket kvinnor i det här yrket. Jag tror att det är väldigt välkommet” (habiliteringspersonal, Ulfsdotter Eriksson & Flisbäck, 2011, s 48). Men, könssegregeringen i samhället har visat sig svår att bryta, inte bara eftersom yrkesinriktning för många sker i unga år. En förklaring till den könssegregerade arbetsmarknaden är att unga människor väljer yrken och arbeten efter föreställningar om lämplighet.

Detta pilotprojekt utforskar genom fokusgruppsintervjuer och en enkätundersökning anställdas upplevelser av att arbeta inom verksamhetsområdet funktionsstöd och i yrket stödassistent. Syftet är att identifiera och beskriva hinder och möjligheter, för kvinnor och män, att betrakta stödassistent inom funktionsstöd som ett attraktivt arbete. Projektet, som har genomgått etikprövning, genomförs i ett samarbete med Förvaltningen för funktionshinder i Göteborgs Stad.