Projekt: Baltic & Black Sea avian disease network
Sjukdomar känner inga gränser och för att studera dem krävs därför samarbete mellan länder. I det här projektet arbetar vi för att bygga upp ett nätverk för studier av fågelburna infektioner kring Svarta havet.
Fakta om projektet
Projektledare
Jonas Waldenström
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Ottenby fågelstation, BirdLife Sweden, Moldova State University (Moldova), Ilia State University (Georgia), National Scientific Center Institute of Experimental and Clinical Veterinary Medicine (Ukraine)
Finansiär
Svenska Institutet
Tidsplan
1 Okt 2024 -
Ämnen
Ekologi, mikrobiologi (institutionen för biologi och miljö, fakulteten för hälso- och livsvetenskap)
Forskargrupp
Zoonotisk ekologi och epidemiologi
Mer om projektet
Den övergripande frågan för projektet är hur vi som samhälle kan möta gränsöverskridande utmaningar som orsakas av djursjukdomar. Vi fokuserar på sjukdomar hos fåglar och samlar ornitologer, veterinärer och sjukdomsekologer i en kapacitetsbyggande satsning som involverar både institutioner och ideella organisationer kring Svarta havet. Kort sagt vill vi bygga vidare på den kunskap som erhållits i Östersjöregionen inom ramen för One Health-paradigmet och tillämpa den på ett spirande nätverk av organisationer kring Svarta havet i Ukraina, Georgien och Moldavien.
Ett illustrativt exempel på de problem som vi står inför är fågelinfluensa, en förödande infektionssjukdom hos fjäderfä med direkta konsekvenser för människors försörjning. Viruset infekterar inte bara tamfåglar utan sprids också i vilda fågelpopulationer med hög dödlighet hos mottagliga arter, särskilt kolonihäckande fåglar såsom måsar och tärnor. Smitta från fågel till däggdjur förekommer, och sjukdomen har zoonotisk potential.
Andra exempel på gränsöverskridande sjukdomar är West Nile- och Usutu-virus, som sprids via myggor och som påverkar fåglar, hästar och människor. Även fästingburna infektioner ökar, där förändrat klimat möjliggör etablering i nya områden, sannolikt påverkat av ändrade flyttfågelmönster. För att möta dessa utmaningar krävs förbättrad övervakning av patogener och samarbete över discipliner.
Svarta havsregionen och Östersjöregionen delar många utmaningar kopplade till fågelsjukdomar, där mycket kan läras genom samarbetsinitiativ. Forskning om fågelflyttningsmönster samt fylogenetiska samband för fågelinfluensa visar redan på en koppling mellan dessa två regioner. Huvudmålet med projektet är ömsesidigt gynnsamt samarbete, som underlättar erfarenhetsutbyte, etablering av kommunikation, främjande av samarbete, kapacitetsuppbyggnad och skapandet av stabila nätverk för framtiden.
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Zoonotisk ekologi och epidemiologi (ZEE) och i Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems.