Expeditionen GEOEO North of Greenland 2024 Foto: Volker Brüchert

Projekt: Biogeokemisk påverkan på primärproduktion, artsammansättning av växtplankton, och metangas och kväveoxid i Grönlands norra fjordar

Den globala uppvärmningen medför stora förändringar i Norra ishavet, genom mätningar i hittils outforskade områden norr om Grönland kan vi förstå effekterna på ekosystemet.

Fakta om projektet

Projektledare
Hanna Farnelid
Övriga projektmedlemmar vid Linnéuniversitetet
Julia Weissenbach and Marcelo Ketzer, Linnéuniversitetet, Volker Brüchert, Stockholms universitet
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Stockholms universitet
Finansiär
Polarforskningssekretariatet
Tidsplan
Jan 2024-Dec 2026
Ämnen
Biologi, ekologi och miljövetenskap (institutionen för biologi och miljö, fakulteten för hälso- och livsvetenskap)
Forskargrupp
Marina växtplankton – ekologi och applikationer (MPEA)
Spetsforskningsmiljö: Linnaeus University Centre
Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems (EEMiS)
Kunskapsmiljö
Kunskapsmiljö Linné: Vatten
Webbplats
https://www.polar.se/expeditioner/north-of-greenland-2024/

Mer om projektet

Norra ishavet påverkas mycket av den snabba uppvärmningen som sker i Arktis. Värmen gör att områden som tidigare var helt täckta av is blir delvis täckta eller att all is smälter och att det blir öppet vatten både i kust- och havsområden. Det minskade istäcket medför dramatiska biologiska och kemiska förändringar när ljustillgänglighet, salthalt och tillgång till näring påverkas. Detta projekt undersöker primärproduktion i vatten norr om Grönland där glaciärer smälter och havsisen minskar snabbt. I detta område kommer näringsämnen till havet från land via bergsvittring, erosion och transport via smältvatten samt ett inflöde av relativt varmt vatten från Atlanten eller kallt vatten från centrala Ishavet. Koncentrationen av näringsämnen och deras relativa proportioner är mycket olika i dessa olika källor vilket har direkta effekter på basen av den marina näringskedjan och därmed den totala ekosystemets produktivitet.

Områdets svårtillgänglighet gör att det helt saknas mätningar och kunskap om både kemiska och biologiska processer. Under expeditionen North of Greenland 2024, kommer vi att genomföra provtagning och analyser för att bedöma vattnens tillstånd och hur det påverkas av klimatförändringar. Vi kommer att mäta CO2, alkalinitet och pH samt viktiga näringsämnen och spårgaserna metan och kväveoxid. För att undersöka det kemisk-biologiska samspelet kommer vi att mäta biomassa (klorofyll) i vattnet samt undersöka artsammansättningen av växtplankton. Dessa data kommer att vara de första att beskriva de kemiska och biologiska effekterna av issmältning i kustområdena norr om Grönland och bidrar med viktig kunskap för att förstå ekosystemkonsekvenser i ett allt varmare Arktis.

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Marina växtplankton – ekologi och applikationer och i Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems (EEMiS).