mätutrustning sänks ner i Östersjön

Projekt: De högsta bubbelströmmarna någonsin väcker frågor om metanutsläpp från djupa Östersjön

Målet med detta projekt är att förstå processer som leder till en enorm ackumulation av metangas på vissa platser i havsbotten i Östersjön. Vi studerar gasens ursprung, hur mycket gas det finns i sedimenten och hur mycket som släpps ut i vattnet och atmosfären.

Fakta om projektet

Projektledare
Marcelo Ketzer
Övriga projektmedlemmar
Mark Dopson, Linnéuniversitetet
Christian Stranne, Christoph Humborg och Martin Jakobsson, Stockholms universitet
Sébastien Migeon, Sorbonne Université, Frankrike
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Stockholms universitet; Sorbonne Universiteté, Frankrike
Finansiär
Vetenskapsrådet, årliga öppna utlysningen 2024
Tidsplan
1 jan 2025–31 dec 2028
Ämne
Miljövetenskap (Institutionen för biologi och miljö, Fakulteten för hälso- och livsvetenskap)

Mer om projektet

Under en vetenskaplig expedition i augusti 2023 gjordes en viktig och oväntad upptäckt. Vi hittade för första gången i det djupa Östersjön, i en region som kallas Landsortsdjupet, bara några mil söder om Stockholm, ett område där gas bubblar intensivt och kontinuerligt ut från havsbotten och överför enorma mängder metan från sedimenten till vattnet. Vi fann också att en del av dessa bubblor stiger mycket högt upp i vattnet (>400 m från havsbotten – det högsta som någonsin observerats), når atmosfären och därmed utgör en direkt och hittills okänd metankälla.

Upptäckten är av stor vetenskaplig betydelse eftersom den reser frågor kring grundläggande idéer om metandynamik i Östersjön, inklusive tanken att utsläpp endast är relaterade till kustzoner (och inte djuphavet). Våra data tyder vidare på att det kan finnas andra, hittills oidentifierade områden med liknande geologiska förhållanden i Östersjön som kontinuerligt bubblar ut gas från havsbotten och som släpper ut metan till atmosfären.

Helt klart visar dessa nya observationer att det finns stora luckor kring dagens kunskap om metandynamik och utsläpp från Östersjön som behöver undersökas vidare. Dessutom är studiet av utsläpp från naturliga system som är kraftigt modifierade av människor (som Östersjön) ett forskningsämne av yttersta relevans på grund av dess bidrag till den globala atmosfäriska metantillförseln och klimatpåverkan. Till skillnad från utsläpp kopplade till direkta mänskliga aktiviteter är utsläpp från sådana miljöer svåra eller till slut omöjliga att kontrollera. Slutligen kan resultaten från vårt projekt leda till en revidering av den svenska nationella metanutsläppsinventeringen.

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Miljögeokemi och i Kunskapsmiljö Linné: Vatten.

Medarbetare

mätutrustning sänks ner i Östersjön