flickor firar efter ett mål

Projekt: Flickor är inte små pojkar

Syftet med detta projekt är att främja välmående bland idrottande flickor och unga kvinnor genom att öka flickornas, deras vårdnadshavares och tränares kunskap om de utmaningar som flickor ofta möter under puberteten när de deltar i organiserad idrott.

Fakta om projektet

Projektledare
Anna Melin
Övriga projektmedlemmar
Sofia Ryman Augustsson, Daniel Bjärsholm, Jørgen Kjær, Mariah Larsson, Susanne Linnér och Felicia Radovan, Linnéuniversitetet
Ådne Ausland, Aron Gauti Laxdal, Bård Erland Solstad och Monica Klungland Torstveit, Universitetet i Agder, Kristiansand, Norge
Anna Lena Aronsson, RF SISU Småland
Patrik Karlsson, RF SISU Skåne
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet; Universitetet i Agder, Kristiansand, Norge; RF SISU Småland och RF SISU Skåne
Finansiär
Familjen Kamprads stiftelse
Tidsplan
1 jan 2023–31 dec 2025
Ämne
Idrottsvetenskap (Institutionen för idrottsvetenskap, Fakulteten för samhällsvetenskap)

Mer om projektet

Projektet Flickor är inte små pojkar, som riktar sig mot fotboll, ridsport, handboll, simning, gymnastik eller innebandy, handlar om att främja positiva träningsupplevelser och välmående bland flickor och unga kvinnor inom organiserad idrott. Det ska ske genom att öka idrottsflickors, deras vårdnadshavares och tränares kunskap om de utmaningar som flickor ofta möter under puberteten när de deltar i organiserad idrott. Målet är att utveckla, testa och utvärdera en digital utbildning i form av 12 korta filmer.

I puberteten står flickor inför särskilda utmaningar när det gäller att acceptera de kroppsliga förändringar som sker såsom ökad vikt och fettmassa – detta samtidigt som pojkar får betydande ökad muskeltillväxt och styrka. Ett ökat samhälleligt fokus på kroppen bidrar också till att ohälsosamma normer får fäste bland ungdomar, i synnerhet hos flickor, och förekomsten av psykisk ohälsa som depression, ångest och ätstörningar ökar bland tonårsflickor.

Idrottsmiljön har potential att motverka att ohälsosamma normer sprids, men dessa kroppsnormer i kombination med tävlingsidrottsliga förväntningar kan vara konfliktfyllda. För att flickors välmående ska stärkas genom idrottsdeltagande behövs en idrottsmiljö som tar hänsyn till deras psykologiska, biologiska och sociala villkor.

Projektet Flickor är inte små pojkar genomförs av forskargruppen Hållbar idrott och prestation (HIP) som är en del av Kunskapsmiljö Linné: Hållbar hälsa, i samarbete med Female Inclusion & Development in Exercise and Sports; Athlete Development Program (FIDES ADP) på Universitetet i Agder, Kristiansand, Norge.

Är din förening intresserad av att delta?

Kontakta Susanne Linnér, Linnéuniversitetet, susanne.linner@lnu.se, eller Sofia Ryman Augustsson, Linnéuniversitetet, sofia.rymanaugustsson@lnu.se.

Medarbetare