Färgglad grafik som symboliserar olika personer

Projekt: Från passiv mottagare till aktiv resurs i krishanteringssystemet

Genom att involvera personer med funktionsnedsättningar och deras intresseorganisationer i kris- och beredskapsarbetet kan vi tillsammans arbeta mot att uppnå ett säkrare samhälle för alla. Ett samhälle som bättre tillgodoser mångfald, social inkludering och jämlikhet.

Fakta om projektet

Projektledare
Anna-Lisa Osvalder, Chalmers tekniska högskola
Projektledare vid Linnéuniversitetet
Cecilia Österman
Övriga projektmedlemmar
Jonas Borell, Charlotte Magnusson och Kirsten Rassmus Gröhn vid Lunds universitet, samt Bijan Aryana, Chalmers tekniska högskola
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Chalmers tekniska högskola och Lunds universitet
Finansiär
Myndigheten för skydd och beredskap (MSB)
Tidsplan
Oktober 2021–december 2024
Forskningsämne
Tvärvetenskapliga studier inom samhällsvetenskap
Forskargrupp
Sjöfartshögskolan, fakulteten för teknik

Mer om projektet

Krisberedskap och krishantering berör alla invånare i samhället. Därför är det viktigt att möta individuella behov i arbetet med samhällsskydd. Personer med funktionsnedsättning förbises ofta som medskapare och aktörer både vid utveckling av kris- och beredskapsplaner samt under akut krishantering. Att hitta metoder för att involvera människor med olika förutsättningar i utvecklingsarbetet medför ökad autonomi och likvärdiga förutsättningar vilket också kan minska behovet av samhällets resurser. Projektet utvecklar metoder, strategier och riktlinjer för hur människor med varierande behov kan involveras som aktiva resurser i samhällets krishantering. Erfarenheter och kunskap hos personer med olika typer av funktionsnedsättningar kan därmed nyttiggöras för att förebygga, hantera och återhämta från allvarliga händelser. Ett aktuellt område är att basera utformningen av informations- och kommunikationsvägar som används vid kriser på användarkrav för universell utformning.

Projektets resultat kommer att stödja arbetet mot ett säkrare samhälle för aktörer på kommunal, regional, nationell och internationell nivå samt ingå i olika typer av utbildningar. Projektet genomförs med en användarcentrerad forskningsansats med teori och metodik från human factors-området och universell utformning. I aktiv samverkan med olika samhällsaktörer och personer med funktionsnedsättningar genomförs samskapande workshops och fokusgrupper genom co-creation och crowd-sourcing för att resultera i innovativa kompletterande lösningar kring utveckling av en krisberedskap för alla.

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Sjöfartsvetenskap