Fakta om projektet
Projektledare
Carmen Amaddeo
Övriga projektmedlemmar
Ambrose Dodoo and Maria Runesson, Linnéuniversitetet
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet (Sweden), Yasar Universitesi (Turkyie), Izmir Institute of Technology (Turkyie), Helixconnect Europé S.R.L. (Romania), ISQ e-learning SA (Portugal), UKHO Mimarlik Muhendislik Isaat Danismanlik (Turkyie)
Finansiär
Erasmus + KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education
Tidsplan
15 December 2022 – 15 June 2025
Ämne
Byggteknik (institutionen för byggteknik, fakulteten för teknik)
Webbsida
https://greenbim.yasar.edu.tr/
Mer om projektet
Som ett slutet system är planeten Jorden beroende av cykliska mekanismer som tillhandahåller det nödvändiga för levande organismer i dess ekosystem. Mänsklighetens överlevnad beror på kontinuiteten av dessa cykler och dess materiella bas. Den levande miljön som stödjer den moderna människokulturen formas genom intelligenta modifieringar av den fysiska världen för att tillfredsställa människors behov av säkerhet, komfort, interaktion och utveckling. Den största delen av dessa anpassningar är koncentrerade i städer. Därför måste optimeringar av megatrender såsom befolkningstillväxt, klimatförändringar, avkolning och effektiv energi- och materialanvändning relateras till städer. Förutom sina grundläggande tjänster behöver städer vara effektiva, motståndskraftiga och miljövänliga. Dock kan konventionella förvaltningsstrategier inte uppfylla dessa krav. Integrerad byggnadsdesign (IBDA) genom Byggnadsinformationsmodellering (BIM) har potentialen att vara den nödvändiga förvaltningsramen för att möta de aktuella utmaningarna.
Målet med GreenBIM är att svara på detta behov genom att utveckla ett marknadsorienterat masterprogram i BIM och energieffektiva byggnader – eller motsvarande program. Det syftar till att producera innehåll för utbildning av yrkesverksamma i teknikens framkant som kan bidra till att designa och förvalta byggnaders energieffektivitet genom BIM. Innehållet kommer att bana väg för smarta byggnader som möjliggör effektiv produktion och användning av förnybar energi på hus-, stadsdels- eller stadsnivå. Kombinerat med smarta energifördelningssystem kommer de att möjliggöra högst effektiva och utsläppsfria byggnader.
Projektet är en del av forskningen i Kunskapsmiljö Linné Grön hållbar utveckling och Utbildning i förändring.