Projekt: Hälsofrämjande baljväxter
En kost rik på baljväxter rapporteras minska risken för metabolt relaterade sjukdomar samtidigt som den gynnar miljön. Detta projekt syftar till att utvärdera hälsoeffekter av baljväxter samt att identifiera biomarkörer för baljväxtintag med kosten.
Fakta om projektet
Titel
Hälsofrämjande baljväxter – hälsopotential och identifiering av biomarkörer för intag med metabolomic och mikrobiomanalys
Projektledare
Cornelia Witthöft
Övriga projektmedlemmar
Cecilia Soto Thompson, Mohammed Hefni, Per Nilsson, Amanda Nilsson, Patrik Hellström, Linnéuniversitetet; Ingegerd Johansson, Anders Esberg, Umeå Universitet; Ali Moazzami, Sveriges Lantbruksuniversitet
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Umeå Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet
Finansiär
Forskningsrådet Formas
Tidsplan
1 jan 2017–31 dec 2024
Ämne
Livsmedelsvetenskap (Institutionen för kemi och biomedicin, Fakulteten för hälso- och livsvetenskap)
Vill du medverka i studien?
Just nu söker vi bara personer med typ 2-diabetes att medverka i studien. Läs mer om vad projektet handlar om nedan.
Vi söker personer mellan 18 och 75 år för att delta i forskningsprojektet om baljväxters hälsofördelar. Vi ska studera effekterna av ett regelbundet intag av baljväxter på hälsomarkörer i blodet samt på bakteriefloran i munnen och tarmen hos friska individer samt hos individer med typ-2 diabetes. Vi vill även studera effekten av baljväxtintag på sömnkvalitet och sömnlöshet.
Vad handlar projektet om?
Baljväxter, som bönor, linser och ärter, är rika på många näringsämnen. Regelbundet intag har flera hälsofördelar avseende vikt- och blodsockerreglering, påverkan på tarmfloran, minskad risk för hjärtkärlsjukdom samt positiv effekt på sömnkvalitet. I Sverige äter vi idag inte mycket baljväxter och ett högre intag skulle ge goda hälsoeffekter hos friska individer och individer med typ-2 diabetes.
Syftet med projektet är att studera effekterna av ett regelbundet intag av baljväxter på hälsomarkörer i blodet samt på bakteriefloran i munnen och tarmen hos friska individer och individer med typ-2 diabetes. Vi vill även studera effekten av baljväxtintag på sömnkvalitet och sömnlöshet.
Kriterier för deltagande
- Ålder 18-75 år
- Ej rökare/snusare
- Ej gravid eller ammande
- Ingen antibiotika eller probiotika
- Äter ej baljväxter dagligen
- Ingen diet exempelvis vegansk, bantning
- Behandling med insulin eller andra diabetesläkemedel
- Ingen pågående cancer, hjärtkärlsjukdom eller celaki
När, hur och var genomförs studien?
Studien kommer att pågå under våren och sommaren 2024. Deltagare får äta en-två portioner baljväxter per dag under åtta studieveckor. Baljväxterna som ska ätas kommer att tillhandahållas av Linnéuniversitetet.
Vi ber dig som deltar att vid två tillfällen (tidsåtgång ca 1 timme) komma fastande till Linnéuniversitetets hälsomottagningar i Kalmar eller Växjö.
Första provtagning sker innan du börjar äta baljväxterna, och den andra vid slutet av den åtta-veckors-perioden. Vid de två testdagarna tas blodprov, salivprov och du får lämna in avföringsprov som tagits i hemmet dagen innan. Vi ber dig också fylla i en enkät kring nuvarande medicinering och kostvanor, samt sömnkvalitet.
Tiden mellan testdagarna ber vi dig skriva korta dagliga noteringar kring antal använda insulinenheter och medicinering.
För mer information är du välkommen att kontakta ansvariga forskare:
Cecilia Soto Thompson, tel: 0480-44 64 16 eller 070-235 87 53, e-post: cecilia.sotothompson@lnu.se
Cornelia Witthöft, tel: 0480-44 63 10 eller 072-529 58 10, e-post cornelia.witthoft@lnu.se
Institutionen för kemi och biomedicin, besöksadress: Hus Vita, Linnéuniversitetet, Norra Kajplan 6, 392 31 Kalmar
Mer om projektet
Projektet kommer att öka förståelsen av baljväxters biologiska effekter och tillhörande förklaringsmekanismer och kommer att ge underlag för myndigheters råd i folkhälsoarbetet och individens önskan att bidra till en hållbar miljö. För aktörerna inom jordbruket och livsmedelsindustrin kan projektets resultat bidra till utveckling av hälsosamma och attraktiva livsmedel.
Tre studier kommer att genomföras i projektet:
- En populationsbaserad epidemiologisk studie
- En randomiserad kontrollerad interventionsstudie med baljväxtbaserade livsmedel/ingredienser (se figur nedan)
- En studie för identifiering av biomarkörer för baljväxtintag.
Traditionell nutritionsepidemiologi, metabolomik och multiplex analys av munnens och tarmens mikrobiom kommer att användas.
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Livsmedelsvetenskap och Kunskapsmiljö Linné Hållbar hälsa.
Medarbetare
- Cecilia Soto Thompson Universitetsadjunkt
- 0480-44 64 16
- ceciliasotothompsonlnuse
- Cornelia Witthöft Professor
- 0480-44 63 10
- 072-529 58 10
- corneliawitthoftlnuse
- Mohammed Hefni DOCENT
- 0480-44 61 30
- mohammedhefnilnuse
- Patrik Hellström Universitetsadjunkt
- 0480-44 60 84
- patrikhellstromlnuse
- Per Nilsson Docent
- 0480-44 61 26
- perhnilssonlnuse