Projekt: HPC för SMF
Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance Computing (HPC).
Projektets syfte är att ge er företag möjligheter att ta viktiga steg på er digitala utvecklingsresa inom teknikområdet. Genom att öka kunskapsnivån kring datadriven utveckling, både på grundläggande och djupare teknisk nivå, hoppas vi kunna ge er som företag möjlighet att effektivisera era verksamheter, reducera kostnader och utveckla nya hållbara tjänster och produkter.
Projektet riktar sig till små och medelstora företag inom olika branscher i Linnéregionen, vilket omfattar Kalmar såväl som Kronobergs län. Många mindre företag saknar idag kunskap om hur data kan omvandlas till nya tjänster eller produkter. Genom att ge er möjligheten att lära er mer om datadriven utveckling och hur man kan använda tekniker som artificiell intelligens (AI) och High Performance Computing (HPC) på ett effektivt sätt, bidrar vi till att stärka innovations- och konkurrenskraft på den globala marknaden.
Projektet kommer att erbjuda en rad olika typer av stöd beroende på hur mogen verksamheten är.
Fakta om projektet
Projektledare
Morgan Ericsson, Diana Unander
Övriga projektmedlemmar
Peter Jonsson (ekonom), John Jeansson, Katarina Ellborg, Elin Gunnarsson, Björn Lindenberg, Jonas Nordqvist, Arslan Musaddiq, Niklas Andersson, Laure Fournier, Elizaveta Kopacheva, Alexander Gustafsson.
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Finansiär
Tillväxtverket, Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Region Kalmar län, Region Kronoberg och Linnéuniversitetet
Tidsplan
1 mars 2023 – 30 juni 2026
Ämne
Data- och informationsvetenskap (institutionen för datavetenskap och medieteknik, fakulteten för teknik) samt affärsinformatik (institutionen för marknadsföring och turismvetenskap, Ekonomihögskolan)
Forskargrupp
Data Intensive Software Technologies and Applications (DISTA)
Linnaeus University Center
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA)
Kunskapsmiljö Linné
Digitala Transformationer
Uppsökande verksamhet och vägledning för SMF
Vi vill under projektets gång träffa alla möjliga typer av företag som kan vara intresserade av att arbeta med datadriven utveckling. Vår projektkoordinator och andra projektdeltagare kommer att göra företagsbesök, diskutera behov och möjligheter för att därefter kunna vägleda företaget kring vilka aktiviteter och insatser som kan passa just er.
Vi vet av erfarenhet att många företag är osäkra på hur de ska börja arbeta med datadriven utveckling och att det finns ett antal vanligt förekommande frågor som kommer besvaras genom mer generella inspirationsföreläsningar, dessa kommer att ges både fysiskt och så småningom också finnas tillgängliga digitalt. Är ni en lite större grupp på ett företag eller om ni samlar flera företag så kommer vi gärna ut till er för att ge er inspiration om vad som är möjligt och hur man på bästa sätt kan komma igång med arbetet.
När man väl beslutat sig för att börja arbeta mer datadrivet har många företagen ofta svårt att veta var de ska börja. Vi arbetar därför med ett workshop-upplägg som hittills varit mycket framgångsrikt och där enskilda företaget får hjälp och stöd att besvara en rad olika frågor för att tydligare beskriva behov och prioriteringar. Genom att samla flera olika funktioner från företaget för en gemensam diskussion så kan vi på relativt kort tid (en halvdag) komma långt. Metodiken bidra till att ge en god överblick över vad som är viktigt för verksamheten och tillsammans tas ett underlag fram för att därefter välja mellan passande aktiviteter. För att få snabba resultat och behålla intresset är det viktigt att börja med något konkret, avgränsat och småskaligt arbete och testa metoder för att därefter skala upp arbetet.
Föreläsningar och seminarier
Inom projektet erbjuder vi kompetensstärkande aktiviteter av mer fördjupad karaktär än tidigare beskrivna inspirationsföreläsningar. Här krävs en viss förförståelse och vi går lite mer på djupet kring olika frågeställningar om teknik, affärsmodeller, legala och etiska frågeställningar samt hållbarhetsfrågor.
Teman för föreläsningar baseras på de intressen och behov som framkommit i dialoger med företag. Föreläsningarna är ett enkelt sätt för er att stärka upp er kunskap utan att behöva läsa hela kurser.
Föreläsningarna kommer främst att spelas in så det finns ett paket med färdiga föreläsningar där ni kan titta på det som passar era behov just nu, ni hittar föreläsningarna här
Exempel på inspelade föreläsningar:
Vad är maskininlärning?
Data för maskininlärning
Övervakad och oövervakad inlärning
Saknar ni ett ämne som ni skulle vilja veta mer om? Tveka då inte att höra av er så ser vi om vi kan ta fram en eller flera på just det temat.
Hittar ni en föreläsning som ni vill lära er mer om kan ni höra av er så kan de också ges live i det fall där det finns en grupp med intresserade personer från små och medelstora företag. Nya föreläsningar kommer att tillkomma under hela projektets gång.
Handledning
Tidigare erfarenheter visar att företag i många fall är osäkra kring hur de kan gå vidare med sina idéer och behöver handledning och stöd för att diskutera sitt nuläge.
Intresserade företag matchas med personer från vår projektgrupp för att exempelvis resonera och diskutera lösningar på vanliga problem och utmaningar eller de specifika frågeställningar som just ni brottas med.
Handledningen kan ske vid ett enstaka tillfälle eller bestå av en rad handledningstillfällen beroende på just era behov.
Pilotcase
I likhet med vårt systerprojekt IoT Lab för SMF (https://lnu.se/iotlabforsmf) arbetar vi nära företag för att gemensamt experimentera med tekniken i form av så kallade pilotcase. Datadriven utveckling, med AI/maskininlärning och High Performance Computing-tekniker och verktyg kan förändra verksamheter och utveckla nya idéer vilket driver den interna utvecklingen framåt. Att som ett litet företag ges möjlighet att arbeta med ny teknik betyder mycket för självbilden och hjälper till att ta nya kliv på sin digitaliseringsresa.
Formen för pilotcase är att under en kortare tidsperiod arbeta tillsammans med företagen under flexibla former, med en beräknad arbetsinsats på mellan 2-8 timmar per vecka beroende på företagets behov och prioritet utifrån projektets mål. Företagen är drivande i processen och formulerar sina problem och utmaningar själva för att därefter ges stöd och vägledning att realisera dessa. Stödet kan exempelvis handla om att utvinna, förvalta data, förfina data eller skala, men kan också handla om metodval för bearbetning av data eller användning av HPCC.
Syftet för projektet är inte att leverera färdiga lösningar som direkt går att driftsättas, utan i stället att visa på möjligheter, testa idéer och ge företagen verktyg för att arbeta vidare med utveckling, alternativt få rätt beställarkompetens.
Pilotcase kan potentiellt även växlas upp till forskningsprojekt med extern finansiering, alternativt uppdragsforskning inom vår forskningsmiljö Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) eller genom helt nya forskningsprojekt.
Pilotcase - Exempel
Pågående pilotcase
AnswerOnline
AnswerOnline är ett företag i Kalmar som levererar personlig svarsservice via sina kommunikatörer. För att utvärdera och kvalitetssäkra deras support-samtal ytterligare ska vi i pilotcaset studera möjligheterna att genomföra detta med AI. Detta framför allt i efterhand för redan inspelade support-samtal, men eventuellt även i realtid. Då samtalen kan innehålla känslig information kommer enbart lokala AI-modeller användas och utvecklas. Förhoppningen är att hitta ett snabbt och precist arbetsflöde trots att allt sker på egna servrar, så att ett stort antal samtal kan analyseras.
Unsealed
Unsealed är marknadens främsta bolag för styckköp av artiklar och arbetar för att hjälpa tidningar att nå en större målgrupp samt stärka deras affär. Bolaget hjälper flera aktörer att nå nya läsare och öka sina prenumerationsbaserad. Nu tar de nästa steg i bearbetningen genom att använda unika data på ett mer värdefullt sätt. Arbetet förväntas resultera i en djupare förståelse för läsare som köper artiklar, hur dessa kundgrupper kan segmenteras och hur prissättningen kan optimeras.
JLT Mobile Computers
JLT Mobile Computers är en ledande leverantör av robusta, fordonsmonterade datorer som används i krävande miljöer. Tillsammans fokuserar vi på att utveckla en lösning som släcker skärmen när fordonet är i rörelse och tänder den igen när det stannar. Lösningen för skärmsläckning är en av flera säkerhetsförbättringar som JLT utforskar för att öka säkerheten i de verksamheter där deras produkter används.
CGV
CGV (C. Gunnarsson Verkstads AB) är en maskinleverantör till sågverksindustrin. Vi har inlett ett samarbete med deras automationsavdelning. I pilotprojektet undersöker vi hur deras maskin kan optimera packning och tömning av brädor på ett så resurs- och kostnadseffektivt sätt som möjligt.
Roadlake Analytics
Roadlake Analytics arbetar för att hjälpa kommuner och företag att identifiera utvecklingsmöjligheter genom att hitta rätt information, analysera relevant data och jämföra skolor i ett enkelt format. Målet med pilotprojektet är att automatisera valet av skolor som en skola ska jämföras med samt att skapa en automatisk sammanfattande text.
Virum Älgpark
Virum Älgpark erbjuder älgsafari där besökarna får möjlighet att klappa och mata älgar. I parken finns även andra djur, ett café och en älgbutik. I pilotprojektet ska vi undersöka om det är möjligt att särskilja älgen Saga från parkens övriga älgar. Om detta är möjligt är förhoppningen att kunna använda älgigenkänning för att övervaka alla älgars rörelser och välmående i parken.
Swepart
Företaget Swepart utvecklar och tillverkar avancerade transmissionslösningar. Pilotprojektet är ett första steg för att undersöka tekniska lösningar som kan automatisera och förutsäga skärslitage med hjälp av vibrationsmätningar och datorseende. Båda metoderna genererar stora datamängder som hanteras med hjälp av AI-modeller.
Avslutade pilotprojekt
Measure & Change
Measure & Change är ett mindre Växjöbaserat företag specialiserat på att kategorisera fakturarader för att beräkna miljöbelastningen av företags inköp. Kategoriseringen baseras på Common Procurement Vocabulary (CPV), en omfattande lista med drygt 10 000 kategorier. Manuell klassificering, trots vissa automatiserade rutiner, är tidskrävande, särskilt för experter.
I pilotprojektet utforskades olika metoder, inklusive fullständig användning av stora språkmodeller (LLM) samt en kombination av LLM och enklare NLP-lösningar (. Proof of concept använde LLM för att översätta och bearbeta fakturarader samt delvis tolka dem.
OCCDEC
OCCDEC arbetar internationellt med AI och djupinlärningsalgoritmer för att bidra till ett samhälle där människor, oavsett språk och bakgrund, kan känna sig trygga. I pilotprojektet tränades ett artificiellt neuralt nätverk för att känna igen olika typer av ljud i stadsmiljö. Syftet var att detektera rörelsemönster och avvikande ljud, främst i brottsförebyggande syfte.
Ölands Köksmejeri
Ölands Köksmejeri producerar olika typer av ostar. Under våren har verksamheten fått handledning i att använda bildigenkänning för att läsa av ostarnas etiketter som ett steg i att ytterligare kvalitetssäkra leveranserna. Pilotprojektet resulterade i en ostetikettklassificering med en egentränad maskininlärningsmodell. Modellen bygger på ett förtränat artificiellt neuralt nätverk som finjusterades med förklassificerade ostetiketter för att säkerställa att rätt ostar levereras.
Itfitsu
Itfitsu erbjuder sina kunder ett digitalt provrum för att förenkla försäljningen av second-handkläder på nätet. De har utvecklat en app med det digitala provrummet i form av en MVP. I pilotprojektet har vi samarbetat för att vidareutveckla och förfina modellen bakom det digitala provrummet.
Victory Pipes
Victory Pipes tillverkar kolfiberverktyg för sanering, underhåll och inspektion på hög höjd från marken. Den ursprungliga planen var att undersöka möjligheten att skapa skräddarsydda instruktionsmanualer. Under projektets gång ändrades dock målet till att undersöka lösningar för att översätta manualerna, framför allt till tyska.
Qvanti
Qvanti effektiviserar restauranger, hotell och caféer genom att kombinera inköp, varumottagning, inventering och receptkalkyler i en plattform. Pilotprojektet inleddes med att utveckla en modell för att förutsäga livsmedelssvinn vid hotellfrukostar. På grund av projektets komplexitet ändrades fokus till att förutsäga livsmedelskonsumtion på restauranger. Vi undersökte också effekten av externa faktorer som väderförhållanden, närliggande evenemang, tidpunkter och speciella händelser.
Affärsmodeller inom datadriven utveckling och HPCC
Här stöttar projektet företagen med att syna deras befintliga affärsmodeller, samt hjälper dem förstå hur affärsmodellerna kan påverkas och möjligtvis utvecklas med hjälp av ny teknik. Vi kommer även titta på hållbarhetsfrågor då tekniken exempelvis kan ge företag ökad förståelse och insyn kring sitt ekologiska avtryck. Vi kommer främst att arbeta med de företag som genomför pilotcase inom projektet, men det kan även finnas möjlighet för andra företag så är du intresserad är du varmt välkommen att höra av dig. Under själva genomförandet möter våra forskare företaget vid tre tillfällen.
Företagets Digitala temperatur och drivkrafter - syftet är att tillsammans med företagets ansvariga för digitala-initiativ: (1) diskutera företagets syn på det aktuella initiativets möjligheter att bidra till värdeskapande; (2) reflektera kring och värdera företagets pågående digitala transformation. En central tanke för aktiviteten är att ge företaget en ögonblicksbild av sin digitala transformation.
Affärsmodellering - Tillfället sker i form av en affärsmodells-workshop i Business Lab vid Ekonomihögskolan på Lnu. Syftet är att företagets ledning och ansvariga för digitala initiativ tillsammans med deltagare från Ekonomihögskolan ska innovera/utveckla sin affärsmodell.
Företagets Agerande och Utfall - Detta tredje tillfälle sker en tid efter det att företagets datadrivna-lösning är framtagen och testad. Syftet är att i ljuset av framtagen lösning och utvecklad affärsmodell tillsammans med företagets ledning och ansvariga för digitala initiativ diskutera: (1) upplevda spänningsfält/utmaningar, (2) beslut och ageranden, (3) framgångsfaktorer, och (4) utfall. En central tanke för aktiviteten är vikten av ett målmedvetet och långsiktigt agerande för nyttorealisering.
HPC för SMF
Projektet är en del av forskningen i forskargrupperna Data Intensive Software Technologies and Applications (DISTA) samt i Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA).
Aktuellt
Nyheter
-
Sex nya filmer om AI och legala och etiska aspekter Nyhet
-
Teknik kan göra odling ännu roligare Nyhet
-
Fem nya kortfilmer om AI och datadriven utveckling Nyhet
-
Har du en idé eller ett problem som kan lösas med hjälp av teknik? Nyhet
-
Från idé till forskningsprojekt Nyhet
-
Linnéregionens företag får växtkraft i nytt projekt med hjälp av artificiell intelligens och högpresterande dataprogram Nyhet
Medarbetare
- Alexander Gustafsson Forskningsingenjör
- 0470-70 81 78
- alexandergustafssonlnuse
- Arslan Musaddiq university lecturer
- arslanmusaddiqlnuse
- Björn Lindenberg Universitetslektor
- 0470-70 80 67
- bjornlindenberglnuse
- Diana Unander Forsknings- och projektkoordinator
- 0470-76 78 65
- 073-057 70 64
- dianaunanderlnuse
- Elin Gunnarsson Projektkoordinator
- 0470-70 88 13
- elingunnarssonlnuse
- Elizaveta Kopacheva forskare
- 0470-70 85 76
- elizavetakopachevalnuse
- John Jeansson Universitetslektor
- johnjeanssonlnuse
- Jonas Nordqvist Lektor, biträdande
- 0470-70 84 13
- jonasnordqvistlnuse
- Katarina Ellborg Universitetslektor
- katarinaellborglnuse
- Laure Fournier Verksamhetsansvarig - rekrytering
- 0470-70 82 91
- laurefournierlnuse
- Morgan Ericsson Professor
- 0470-76 78 72
- 072-594 17 48
- morganericssonlnuse
- Niklas Andersson Universitetsadjunkt
- 0470-70 84 16
- 070-291 11 26
- niklaspanderssonlnuse
- Peter Jonsson Ekonom
- 0470-70 84 63
- 070-571 73 32
- peterjonssonlnuse