Projekt: Internationell gästprofessor i data-driven affärsutveckling
Detta forskningsprojekt syftar till att underlätta för företag som fokuserar på att använda data som sin primära resurs för att skapa nya värdeerbjudanden för sina kunder och nya affärsmodeller i den cirkulära ekonomin.
Fakta om projektet
Projektledare
Anita Mirijamdotter
Övriga projektmedlemmar vid Linnéuniversitetet
Arianit Kurti, Carsten Sørensen, Fisnik Dalipi, Sadaf Salavati, Soumitra Chowdhury
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Copenhagen Business School
Finansiär
KK-stiftelsen 20230122-H-01
Tidsplan
1 sept 2024 – 31 aug 2025
Ämne
Informatik (institutionen för informatik, fakulteten för teknik)
Forskargrupper
Linnaeus University Systems Community (LNU-STC), Data Driven Business Innovation Lab
Kunskapsmiljö Linné
Digitala transformationer samt Grön hållbar utveckling
Mer om projektet
Digitala innovationer har under de senaste decennierna genomsyrat samhälle och företag. Digital teknik förekommer överallt i våra vardagliga liv, och vårt samhälle blir alltmer beroende av digital infrastruktur.
Befintliga affärsstrukturer och processer påverkas. Digital teknik ger obegränsade möjligheter inom praktiskt taget alla samhällets sektorer. Sensorteknik, sociala medier, artificiell intelligens har blivit källor till enorma mängder data som kan användas av företag och organisationer och bidra till innovationer. Med ökande förekomster av datadriven innovation siktar fler och fler företag på att nyttiggöra data som en resurs för att förbättra kundrelationer, intern verksamhet och beslutsfattande. Varje företag har sina egna utmaningar. Det finns ett behov av att utveckla strategier för att hantera dessa utmaningar och för att nå framgångsrik datadriven innovation.
För detta projekt har en professor i datadriven affärsutveckling rekryteras som ska bidra till den pågående forskningen inom detta viktiga område. Fokus för professuren är att utöka kunskapen inom tre inriktningar:
- utveckla en modell för design och utveckling av plattformsanknutna resurser samt utveckla ett ramverk för plattformsinnovation, skräddarsytt specifikt för små och medelstora företag (SME),
- förstå de arkitektoniska relationerna mellan plattformar och infrastruktur och
- undersöka den paradoxala karaktären av digitala innovationer, och hur man matchar behovet av innovation av affärsmodeller med dynamiska och föränderliga digitala teknikkonfigurationer.
Forskningen kommer att ske i nära samarbete med lokala och regionala företag i Smålandsregionen. En nyligen genomförd undersökning har visat att små och medelstora företag saknar expertis som behövs för innovation av affärsmodeller och därför är denna brist ett stort hinder för deras tillväxt.
Vi menar att professuren kommer att bidra till små och medelstora företags tillväxt, samt till pågående forskning genom resultat som kan uppfylla socioekonomiska målsättningar.
Detta forskningsprojekt syftar till att underlätta för företag som fokuserar på att använda data som sin primära resurs för att skapa nya kundvärden och nya affärsmodeller i den cirkulära ekonomin. Forskningen kan bidra till en hållbar digitalisering som har en betydande inverkan på de miljö- och sociala frågor som är viktiga i människligt liv.
Linnéuniversitetet strävar efter att vara en viktig drivkraft i arbetet mot ett hållbart samhälle. Vår strävan är att bidra till detta mål och ansvarsfullt integrera datadriven affärsutveckling i vår forskningsverksamhet.
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Linnaeus Systems Community (LNU-STC) och Data Driven Business Innovation Lab samt i Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer och Grön hållbar utveckling.