collage med nätverkssymboler över stadsbild

Projekt: IoT-lab för SMF 2.0

Målet med detta projekt är att utveckla ett väl etablerat nätverk av företag i Linnéregionen som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom Internet of Things (IoT). Detta vill vi uppnå genom att erbjuda kunskapshöjande och praktiska aktiviteter för små och medelstora företag (SMF), så att de får möjlighet att ta viktiga kliv på sin digitala utvecklingsresa.

Företag i Linnéregionen ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom IoT. Detta kan innebära att företag vill använda IoT för att effektivisera sin verksamhet, minska sina kostnader och/eller sitt koldioxidavtryck, eller utveckla nya digitala innovationer och affärsmodeller.

Internet of Things (IoT) är en framtida teknologi som förväntas påverka många affärsmodeller. IoT innebär att allt fler enheter blir uppkopplade mot internet. Tidig anpassning till denna teknologi kan vara avgörande för SMF:s framtida existens. För att stärka små och medelstora företag i Linnéregionen inom IoT behöver goda exempel synliggöras, kunskapsnivån höjas och experiment genomföras. Experimentell teknikutveckling, förankrad i företagets strategi, har visat sig vara avgörande för att förstå hur tekniken kan nyttiggöras och användas i innovationsprocesser.

Vi kan stötta företag i Linnéregionen som vill fördjupa sina kunskaper inom IoT. Detta kan innebära allt ifrån företag som vill använda IoT för att effektivisera sin verksamhet, minska sina kostnader och/eller sitt koldioxidavtryck, eller utveckla nya digitala innovationer och affärsmodeller.

Sedan hösten 2019 har Linnéuniversitetet fokuserat på IoT. Vi har etablerat nära samarbeten med Kalmar Energi och Wexnet, som har omfattande erfarenhet av infrastrukturfrågor. Mellan 2021 och 2023 utvecklades arbetet vidare inom projektet IoT-lab för SMF. Inom ramen för det nuvarande projektet kommer vi att vidareutveckla de aktiviteter som fungerade väl och förfina arbetet ytterligare. Kalmar Energi och Wexnet kommer att fortsätta arbeta med oss, även om de inte längre är formella samarbetspartners i projektet.

Från och med oktober 2024 ansluter sig Nybro Energi som samarbetspartner i projektet, likt Kalmar Energi och Wexnet. Vi är glada att ha dem med oss fram till projektets slut för att utbyta erfarenheter och bidra till näringslivets digitala utvecklingsresa med fokus på Internet of Things.

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen The Engineering Resilient Systems (EReS) samt i Kunskapsmiljö Linné: Digitala transformationer.

Intresseanmälan

Jag är intresserad av följande:

Medgivande – GDPR

Jag medger att uppgifter i detta formulär får användas av universitetet inom ramen för universitetets uppdrag med det syfte som angivits ovan.

Villkoren för behandling av personuppgifter vid Linnéuniversitetet.

Aktuellt

Nyhetsnotiser

Medarbetare

Projektet finansieras av

finansiärernas logotyper