Projektbild till Kalmar Baltic Tracking Network

Projekt: Kalmar Baltic Tracking Network: rörelsemönster och habitatutnyttjande hos kustfisk

Syftet med projektet är att med hjälp av akustisk telemetri studera olika fiskarters rörelsemönster och habitatutnyttjande i Östersjöns kustmiljö. Målsättningen är att öka förståelsen kring grundläggande ekologiska och evolutionära frågeställningar avseende variationen inom- och mellan art i egenskaper kopplat till rörelsemönster och habitatval men även hur dessa påverkas av klimatförändringar, exploatering och förvaltning.

Fakta om projektet

Projektledare
Petter Tibblin
Övriga projektmedlemmar
Oscar Nordahl, Henrik Flink, Kristofer Bergström, Francesca Leggieri, Linnéuniversitetet; Gustav Hellström, Niklas Sjöberg, Tomas Brodin, Sveriges Lantbruksuniversitet
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Sveriges lantbruksuniversitet, Länsstyrelsen i Kalmar, Länsstyrelsen Blekinge.
Finansiär
Crafoordska Stiftelsen, FORMAS Ecochange, BalticWaters2030, Länsstyrelsen i Kalmar, Länsstyrelsen Blekinge
Tidsplan
1 januari 2020– 31 december 2025
Ämne
Fiskekologi (institutionen för biologi och miljö, fakulteten för hälso- och livsvetenskap)

Mer om projektet

Jordens akvatiska ekosystem är kraftigt påverkade av mänskliga aktiviteter som global uppvärmning, fiske och habitatexploatering. Följderna har i många fall varit dramatiskt negativa med förskjutningar i födovävsinteraktioner och ekosystemfunktion vilket, i sin tur, påverkat samhällsekonomiska värden. För att på bästa sätt lindra och åtgärda sådana effekter är det av yttersta vikt att förstå orsaker till, och konsekvenser av, variation inom och mellan fiskarter avseende rörelsemönster, habitatutnyttjande och artinteraktioner.

Sådana studier har tidigare i stor mån varit begränsade till laboratoriemiljö eller mindre akvatiska miljöer likt dammsystem då det varit utmanande att följa fiskars förehavanden och framgång över tid i öppna akvatiska system. Detta har medfört begränsningar i vår förmåga att studera dessa processer i den naturliga miljön för många fiskarter vilket även begränsat möjligheten till att förutse och begränsa negativa effekter av mänsklig påverkan på våra fiskbestånd. Utveckling av akustisk telemetri, en metod som påminner om GPS-tracking ovan ytan, tillåter dock numer att studera dessa aspekter över stora rumsliga och tidsmässiga skalor i fiskens naturliga habitat närapå oavsett miljö.  

I det här projektet har vi etablerat storskaliga och högupplösta nätverk av akustiska mottagare på tre platser i Kalmarsund i Östersjön, inklusive viktiga rekryteringsområden i tillrinnande vattendrag. Dessa mottagare kan detektera och avkoda signaler från akustiska sändare som befinner sig inom nätverket.

Genom att märka fisk (ex. abborre, gädda, id, sik, mal, vimma, ål och öring) med akustiska sändare får vi detaljerad kunskap om habitatval och rörelsemönster för respektive art samt hur detta relaterar till temperatur, fisketryck och fiskförvaltning som fredningsområden. Vidare kan vi för flertalet av dessa arter återfånga märkta individer årligen under lek i populationspecifika vattendrag vilket vi kommer nyttja för manipulationsexperiment och longitudinella studier av fenologi, temperaturtolerans, tillväxt och morfologi samt hur variation i dessa egenskaper förhåller sig till överlevnad, habitatval och rörelsemönster i den öppna kustmiljön.

 

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Fiskekologi och Kunskapsmiljö Linné: Vatten.

Medarbetare