AI-bild på ett hus som är "delat" där ena sidan visar en värld som frodas och den andra sidan en värld i misär.

Projekt: Klimatsmart Renoveringsmodell (CSR) för energieffektivitet och klimattålighet

Projektet syftar till att påskynda renoveringen av småhus i Sverige genom att förbättra energieffektivitet och klimatanpassning med hjälp av modellen Klimatsmart Renovering (CSR), som använder ett enkontaktssystem (One-stop Shop). Projektet leds av Linnéuniversitetet i samarbete med Högskolan i Gävle, Klimatfastigheter Småland AB, Region Kronoberg och Rison Capital TCA AB.

Fakta om projektet

Projektledare
Brijesh Mainali
Övriga projektmedlemmar
Ashmin Aryal, Krushna Mahapatra och Katarina Rupar-Gadd, Linnéuniversitetet, Marita Wallhagen, Högskolan i Gävle, Sylvia Haus, Region Kronoberg, Martin Wikman, Klimatfastigheter, Jesper Jonsteg, RISON
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Högskolan i Gävle, Region Kronoberg, Klimatfastigheter Småland AB, Rison Capital TCA AB
Finansiär
FORMAS
Tidsplan
1 jan 2025 – 31 dec 2026
Forskningsämne
Hållbar energiteknik (institutionen för byggd miljö och energiteknik, fakulteten för teknik)
Forskargrupp
Hållbar byggd miljö (SBER)
Kunskapsmiljö
Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling

Mer om projektet

Projektet syftar till att utvärdera och förbättra Klimatsmart Renovering (CSR)-modellen genom att även ta med ekonomi och försäkring i den befintliga affärsmodellen One-Stop Shop (OSS). Vi vill göra det enklare och billigare för husägare att renovera sina hem på ett sätt som sparar energi och klarar av klimatförändringar. Vi försöker lösa några stora problem som husägare ofta stöter på när de vill renovera sina hem som till exempel att det kan vara svårt att hitta pengar till renoveringar, många vet inte hur man gör energieffektiva och klimattåliga renoveringar och det är krångligt att få alla olika aktörer att samarbeta. På kort sikt vill vi göra renoveringsprocessen smidigare, erbjuda skräddarsydda finansierings- och försäkringslösningar och säkerställa att renoveringarna verkligen sparar energi och klarar klimatförändringar. Ett långsiktigt mål är att fler ska använda sig av CSR-modellen, vilket då kommer att ge betydande energibesparingar, miljöfördelar och att fler kommer att få hälsosammare livsmiljöer. Genom att främja energieffektivitet och klimattålighet bidrar projektet till att minska utsläppen av växthusgaser och mildra effekterna av klimatförändringar.

Vi vill att vår CSR-modell ska användas både i Sverige och internationellt. Genom att dela kunskap och samarbeta med banker, försäkringsbolag och renoveringsföretag, hoppas vi kunna sprida de bästa metoderna och göra klimatsmarta renoveringar till en självklarhet.

Projektet är i linje med Globala målen (SDG) 7, 11, 13 och det övergripande målet SDG 1. Genom att skapa jobb, hitta nya sätt att finansiera och erbjuda anpassade lösningar hjälper CSR-modellen till att bygga ett hållbart och klimatsmart samhälle för framtiden.

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Sustainable Built Environment Research (SBER) och Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling.

Medarbetare

Logtyper: FORMAS, Högskolan i Gävle, Region Kronoberg, Klimatfastigheter Småland AB, Rison Capital TCA AB

FORMAS
Logga Högskolan i Gävle
Region Kronoberg
Klimatfastigheter Småland AB
Rison Capital TCA AB