Fakta om projektet
Projektledare vid Linnéuniversitetet
Johan Rosquist
Övriga projektmedlemmar
Stephanie Paillard-Borg, Röda korsets högskola (projektledare)
Chato Rasoal, Södertörns högskola
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Röda korsets högskola, Södertörns högskola
Tidsplan
Genomgår etikprövning under sommaren 2024; planerad projektstart 1 oktober 2024
Ämne
Kriminologi, polisiärt arbete, folkhälsovetenskap (Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, Fakulteten för samhällsvetenskap)
Mer om projektet
Projektet syftar till att studera de kvinnor som är vårdnadshavare till personer som är involverade i kriminella nätverk. Dessa kvinnors röster, berättelser och hälsa har ignorerats inom forskningen, trots att kvinnliga familjemedlemmar är mest närvarande, involverade och engagerade i sina anhörigas vardagsliv och uppväxt.
I detta projekt har vi för intresse att studera hur dessa kvinnor upplever sin hälsa, sina erfarenheter och upplevelser av att vara vårdnadshavare till personer som är involverade i kriminella nätverk. Vi vill också examinera kvinnornas erfarenheter och upplevelser i sina kontakter med och bemötande av myndighetsanställda personer vid socialtjänst, Polismyndigheten, skola och vårdinstanser.
Även myndighetsanställda personers erfarenheter och upplevelser inom samhällsstödjande myndigheter i kontakt med dessa kvinnor kommer att studeras. Dessa olika perspektiv på samspelet mellan kvinnor och samhällsstödjande myndigheter är viktiga att undersöka.
Projektet uppfyller ett allmänt samhällsintresse genom att skapa kunskap om hälsa hos kvinnor som är vårdnadshavare till personer som är involverade i kriminella nätverk. Enligt vår uppfattning, är det bästa sättet att undersöka våra forskningsfrågor närmare genom intervjuer av forskningspersoner inklusive myndighetsanställda personer vid socialtjänst, polismyndigheten, skola och vårdinstanser. Väldigt få studier har undersökt detta forskningsområde, medan frågan om nätverkskriminalitet och dess konsekvenser växer snabbt i det svenska samhället. Därför behövs forskning baserad på olika perspektiv för att närmare studera dessa relaterade frågor.
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Centrum för polisforskning och utveckling (CPU).