Fakta om projektet
Projektledare
Ulrica Englund Johansson
Övriga projektmedlemmar
Ulrica Lovén Wickman, Helena Gunnarsson
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Finansiär
Linnéuniversitetet
Tidsplan
1 jan 2024 - 31 dec 2025
Ämne
Vårdvetenskap och hälsovetenskap (institutionen för hälso- och vårdvetenskap, fakulteten för hälso-och livsvetenskap)
Kunskapsmiljö
Kunskapsmiljö Linné: Hållbar hälsa
Mer om projektet
Under de kommande decennierna förväntas ett enormt individuellt lidande och stora samhälleliga kostnader på grund av miljontals människor som drabbas av neurologiska sjukdomar världen över, i kombination med en växande äldre befolkning. Aktiviteter i grönområden som terapi undersöks främst för psykiatriska tillstånd, men endast i begränsad omfattning för neurologiska tillstånd. De två disciplinerna delar dock många likheter, särskilt när det gäller dysfunktionella eller degenerativa hjärnregioner, vilket motiverar en undersökning av nyttan med aktiva terapier i utomhusmiljöer för patienter med neurologiska sjukdomar.
Studier inom psykiatrin visar tydliga effekter av grönbaserade terapier på fysiologiska parametrar, såsom faktorer som påverkar humör och sömn (serotonin) samt stress (kortisol). Dessutom har grönbaserade terapier visat sig främja funktionell återhämtning efter ryggmärgsskada, vilket starkt motiverar en utredning av naturbaserad terapi vid neurologiska störningar. Det är också värt att notera att inflammation är en välkänd nyckelspelare i dessa sjukdomar, vilket ytterligare motiverar sådana studier.
Det är av intresse att utforska andra innovativa metoder för att övervaka stress och ångest som följer med neurologiska sjukdomar. Mer forskning behövs för att fastställa värdet och bidraget av friluftsperspektivet för patienter som lever med neurologiska sjukdomar. Därför kommer vi att undersöka patienternas upplevelser av utomhusaktiviteter, vilket kan ge verktyg för att förbättra den hälsorelaterade livskvaliteten hos dessa patienter.
Projektet är en del av forskningen i Kunskapsmiljö Linné: Hållbar hälsa