Projekt: KalmCaRe Sexual health
KalmCaRe är ett samlingsnamn för de forskningsprojekt inom ReAction group som har fokus på cancerforskning och leds från Kalmar län. Detta projekt bygger vidare på tidigare utvecklat, internetbaserat stöd för sexuell rehabilitering efter cancerbehandling.
Fakta om projektet
Projektledare
Amanda Hellström, leg. sjuksköterska, docent i vårdvetenskap Linnéuniversitetet, forskningsledare Akademisk primärvård Öland, Region Kalmar län
Övriga projektmedlemmar
Samuel Ask, leg. Sjuksköterska, doktorand Linnéuniversitetet
Camilla Wennerberg, leg. sjuksköterska, uroterapeut, doktor i vårdvetenskap, Region Kalmar län
Viktor Kaldo, leg. psykolog, professor i psykologi Linnéuniversitetet och Karolinska Institutet
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Region Kalmar län
Finansiär
Cancerfonden, Crafoordska stiftelsen
Tidsplan
2023-2026
Ämne
Hälsovetenskap (Institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Fakulteten för hälso- och livsvetenskap)
Forskargrupp
The ReAction Group
Mer om projektet
Sedan 2017 har forskning kring vården av personer med cancer bedrivits inom gruppen. I ett första projekt "Aktiv patientmedverkan med hjälp av ett ehälsostöd i cancervårdens övergångar" framkom att påverkan av den sexuella funktionen efter operation för prostatacancer är ett vanligt problem. Många män upplevde sig också sakna det rätta stödet att kunna hantera problem relaterat till sex. Konsekvenserna på sexlivet är inte enbart fysiska, utan handlar också om förändrad självbild och relationer.
Detta ledde till en studie tillsammans med parter från Region Kalmar län, Region Kronobergslän, ANOVA Karolinska universitetssjukhuset, Region Skåne samt RCC Syd. I detta projekt utformades ett internetbaserat stöd anpassat för 1177 till män som genomgått prostatektomi och deras partners, för att stödja den sexuella rehabiliteringen. Lärdomar från denna studie har tagits med i det nuvarande projektet med fokus på rehabilitering för psykosocial och sexuell hälsa hos patienter som genomgått behandling för cancer i bäckenet.
Det har också lett fram till att det nu utvecklats alternativa stöd för hälsopersonal som följer upp sexuell rehabilitering hos män med prostatacancer genom tidigare medarbetaren i projektet Carina Danemalm Jägerwall.
Det nu pågående projektet fokuserar på cancerrehabilitering, med särskilt intresse för hur digitala verktyg kan stödja rehabiliteringen av sexuell hälsa efter behandling av prostata-, kolorektal- och gynekologisk cancer, så kallat bäckencancer. Genom att integrera digitala verktyg och vård strävar vi efter att utveckla innovativa lösningar som kan förbättra livskvaliteten för canceröverlevare. Vi arbetar i enighet med World Health Organisations definitioner där Hälsa och sexuell hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte bara frånvaron av sjukdom eller handikapp. Den fysiska funktionen påverkas ofta av cancern och dess behandling, vilket uppmärksammats i tidigare forskning, därför läggs här särskild vikt vid de mentala och sociala delarna av hälsa och sexuell hälsa, relaterat till cancer och dess behandling.
2023 publicerades en systematisk översikt och meta-analys som belyser kunskapsläget för stöd gällande sexuell hälsa efter cancer. Under 2025 pågår utveckling av ett internetbaserat stöd via 1177, som kan möta behoven hos patienter med bäckencancer gällande deras sexuella hälsa. Efter att stödprogrammet utvecklats kommer gruppen att testa det i en större studie.