polisman med polis-mc framför folkmassa på avstånd

Projekt: Polisens upprätthållande av demokrati under allmänna sammankomster (Poldem)

Projektet tar fasta på inlärning och förhandlingar av demokratiska värden i polisens praktiska och strategiska arbete. Vi studerar polisens strategiska beslut på lång och kort sikt genom analyser av de dokument som uppstår före, under och efter allmänna sammankomster. Detta kombineras med intervjuer i fokusgrupper med poliser på såväl ledningsnivå som operativ och strategisk nivå.

Fakta om projektet

Projektledare
Johan Rosquist
Övriga projektmedlemmar
Helena Ekelund, Martin Bergqvist
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Tidsplan
Genomgår etikprövningsansökan sommaren 2024, planerad projektstart januari 2025
Ämne
Kriminologi, polisiärt arbete (Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, Fakulteten för samhällsvetenskap)
Statsvetenskap (Institutionen för statsvetenskap, Fakulteten för samhällsvetenskap)

Mer om projektet

Svenska myndigheter verkar i ett föränderligt demokratiskt samhälle, och har därför ett behov av att kontinuerligt lära för att kunna hantera nya utmaningar. I projektet studerar vi hur Polismyndigheten tolkar och omtolkar sitt uppdrag att upprätthålla demokratiska värden som yttrandefrihet, demonstrations- och religionsfrihet, samtidigt som ordning och säkerhet upprätthålls.

Studien tar avstamp i de så kallade Påskupploppen som uppstod i ett flertal svenska städer under våren 2022. Den direkta bakgrunden till upploppen var manifestationer mot islam.

Utgångspunkten för projektet Policing Democracy (Poldem) är att i dagens föränderliga samhälle bedöms demokratin av många vara ifrågasatt, och svenska myndigheter har ett viktigt uppdrag att upprätthålla och verka inom ramen för ett demokratisk statsskick. Vi behöver studera hur myndigheter förstår och lär sig om demokrati i ett föränderligt samhälle där viktiga värden ställs på sin spets.

Påskupploppen i Sverige 2022 och dess efterdyningar är ett exempel på en nationell kris där stora demokratiska värden utmanades. Med ökad teoretisk och praktisk kunskap om myndigheters lärande vid demokratiutmanande kriser ökar förutsättningarna för en förstärkt demokratisk motståndskraft. Poldem kommer att analysera Polismyndighetens lärandeprocesser i samband med allmänna sammankomster där vissa sammankomster leder till upplopp medan andra inte gör det.

Projektet tar fasta på inlärning och förhandlingar av demokratiska värden i polisens praktiska och strategiska arbete. Polisens strategiska beslut på lång och kort sikt studeras genom analyser av de dokument som uppstår före, under och efter allmänna sammankomster. Detta kombineras med fokusgruppsintervjuer med poliser på såväl ledningsnivå som operativ och strategisk nivå.

Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Centrum för polisforskning och utveckling (CPU) och Kunskapsmiljö Linné En ifrågasatt demokrati.

Medarbetare