Projekt: Skolpersonals erfarenheter av arbete med skolensamhet och ofrivillig social isolering i skolan
Detta projekt undersökte och fördjupade kunskaperna om skolpersonals erfarenheter av skolensamhet och ofrivillig social isolering bland skolelever. Skolkuratorer, skolsköterskor, socialpedagoger och lärare intervjuades om sina erfarenheter av arbete med detta.
Detta projekt avslutades 2024.
Fakta om projektet
Projektledare
Joakim Strindberg
Finansiär
Linnéuniversitetet, forskningsmiljön PEPP
Tidsplan
Mars 2023–2024
Ämne
Pedagogik (Institutionen för didaktik och lärares praktik, Fakulteten för samhällsvetenskap)
Mer om projektet
När det gäller det förebyggande arbetet mot skolensamhet föreslår tidigare studier att skolpersonal tenderar att skatta relationella former av mobbning (som exempelvis skolensamhet) som mindre allvarliga än andra former av mobbning (som till exempel skällsord och/eller fysiskt våld) (e.g., Bauman & Del Rio, 2006). Studier har belyst att skolpersonal kan ha svårt att identifiera ensamma eller socialt marginaliserade elever (e.g., Oldenburg et al., 2016), men också att huruvida eleven är en flicka eller pojke har betydelse för hur skolpersonal erfar, kategoriserer och agerar i olika händelser och skeenden mellan skolelever (Lunneblad & Johansson, 2019).
Ytterligare andra studier har uppmärksammat att skolpersonals arbete mot olika former av mobbning hänger nära samman med skolors strukturella och organisatoriska förutsättningar. Sådana förutsättningar handlar till exempel om lärartäthet, storlek på elevgrupper, samt utformningen av skolgårdar och skolbyggnader (Horton et al., 2020). Skolpersonals förebyggande arbete kan också relateras till möjligheter och/eller avsaknad av möjligheter till samverkan mellan olika typer av skolpersonal (Hjalmarsson & Odenbring, 2021).
Graden av arbetsbelastning och/eller upplevd stress i arbetet hos skolpersonal är en ytterligare aspekt som uppmärksammats som betydelsefull vad gäller förebyggande arbete i skolmiljö (Rajaleid et al., 2020). Hög arbetsbelastning och upplevd stress riskerar – när det sätts i kombination med ett juridiskt tryck att rapportera incidenter av kränkande behandling – inte bara att skolpersonal uppfattar att det förväntas att de rapporterar fler incidenter (Hult & Lindgren, 2016), utan också att skolpersonal fokuserar på den typ av interaktioner som uppfattas relativt enkla att rapportera och dokumentera (Lindgren et al., 2020).
Syftet med föreliggande projekt är därför att undersöka och fördjupa kunskaperna om skolpersonals erfarenheter av skolensamhet och ofrivillig social isolering bland skolelever. Omkring 10-30 personer (skolkuratorer, skolsköterskor, socialpedagoger, lärare) kommer att intervjuas om sina erfarenheter av arbete med detta.
Följande frågor ska vägleda arbetet:
- Vilka är skolpersonals mer generella erfarenheter av arbete med skolensamhet och ofrivillig social isolering bland skolelever?
- På vilket sätt, och med vilka strategier, arbetar skolpersonal med skolensamhet och ofrivillig social isolering?
- Vilka möjliggörande och hindrande aspekter i arbete med skolensamhet uppmärksammas av skolpersonal?
- Vilka förslag ger skolpersonal för att utveckla, förbättra och underlätta arbetet med att upptäcka, förebygga och hantera ensamhet och ofrivillig social isolering bland skolelever?
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP).