Projekt: Smart elektrifiering – produkter och system (SEPS)
Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom kraftelektronik, en viktig teknik för energiomställningen och elektrifiering. Med fokus på teknisk utveckling och innovation, är målet att öka teknisk kompetens, stärka företagen och främja samarbete och kunskapsutbyte mellan SMF
Inom projektet erbjuds en rad olika stödformer, som uppsökande verksamhet, kompetensstärkande seminarier, forum för kunskapsutbyte samt samarbete genom workshops. Testplatser är en viktig del av projektet och ger SMF möjlighet att testa och utveckla sina produkt- och systemidéer.
Fakta om projektet
Operativ projektledare
Ellie Cijvat, Linnéuniversitetet
Övriga projektmedlemmar
Per Ranstad, Linnéuniversitetet, Håkan Muhr, IUC Kalmar län, Elin Runnemalm, Campus Ljungby, Claes Lundin, konsult, Ann Nord, Linnéuniversitetet, Sven Nordebo, Linnéuniversitetet, Karl-Olof Lindahl, Linnéuniversitetet, Jorge Luis Zapico, Linnéuniversitetet och Magnus Perninge, Linnéuniversitetet.
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, IUC Kalmar län, Campus Ljungby
Finansiär
Tillväxtverket, Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Region Kalmar län, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet samt företagen Kalmar Solutions och KraftPowercon.
Tidsplan
1 september 2024 – 31 december 2027
Ämne
Elektroteknik (institutionen för fysik och elektroteknik), maskinteknik (institutionen för maskinteknik), matematik (institutionen för matematik), samt datavetenskap (institutionen för datavetenskap och medieteknik).
Forskargrupper
Waves, Signals and Systems
AI och maskininlärning för optimering och operationsanalys
Engineering Resilient Systems (EReS)
Kunskapsmiljö Linné
Grön Hållbar Utveckling
Uppsökande verksamhet och vägledning för SMF
Genom uppsökande verksamhet och behovskartläggning, främst genomförd av IUC tillsammans med Linnéuniversitetet, etableras en grund för företagens fortsatta engagemang och deltagande i projektet. Dessa insatser lägger basen för en förbättrad kompetensnivå och innovationskapacitet inom kraftelektronik- och elektrifieringssektorn. Genom att utforma projektets aktiviteter efter företagens faktiska behov, stärks deras potential att integrera nya teknologier och processer, vilket bidrar till målet om en mätbar förbättring inom sektorns förmåga att integrera kraftelektroniklösningar.
Kompetensstärkande aktiviteter
Grundläggande seminarier introducerar deltagarna till kraftelektronikens grunder, medan fördjupade heldagsseminarier erbjuder insikter i avancerade teknologier och applikationer, vilket bidrar till en ökad teknisk kompetens och innovationskapacitet inom sektorn. Att utbilda och informera företagen, samt främja deras förmåga att integrera och tillämpa ny kraftelektronik, är viktigt för att nå projektmålet om en mätbar förbättring i regionens kraftelektronik- och elektrifieringssektor. Deltagande i dessa aktiviteter förväntas leda till konkreta kunskapslyft bland företagen.
Vi ordnar även heldagsseminarium fokuserade på nyckelteknologier och aktuella applikationer inom kraftelektronik. Dessa seminarier är avsedda att ge SMF tillgång till den senaste kunskapen och insikterna från ledande experter. Exempel på ämnen inkluderar:
- WBG-teknologi - fokus på Wide Band Gap halvledarmaterial och dess potential att revolutionera kraftelektroniska omvandlare genom förbättrad energieffektivitet eller minskad materialåtgång vilket i sin tur leder till kompaktare produkter/system.
- Tillförlitlighet i kraftelektronik - strategier som tillståndsövervakning och användning av digitala tvillingar för att förbättra livslängden av kraftelektroniska omvandlare och förebygga avbrott.
- Elektrifiering och digitalisering inom fordon - översikt av den senaste teknologiska utvecklingen inom elfordon och dess beroende av kraftelektroniska omvandlare.
- Smarta nät - diskussion om kraftelektronikens roll i integrationen av förnybar energi i elnätet, med exempel på lagringstekniker och framtida transformatorers konstruktion.
Som föreläsare planeras att bjudas in dels forskare från Lnu men även forskare från andra universitet, aktörer inom kraftelektronik- och elbranschen, samt experter i hållbarhet, jämställdhet och mångfald – viktiga faktorer som vi vill främja med projektet.
Kunskapsutbyte och samarbetsmöjligheter mellan SMF
Workshops organiseras där SMF kan dela erfarenheter och kunskap, samt främja innovation och gemensam utveckling. Syftet är även att främja en djupare förståelse och samarbete. Workshop:arna är en viktig kugge i att låta SMF-ar ta steget från grundläggande kunskap i kraftelektronik till att sikta på innovation och produktutveckling med hjälp av nya kraftelektronikteknologier. Därmed bidrar aktiviteterna till att påtagligt öka kompetensnivån och innovationskapaciteten. Långsiktigt stödjer de samarbeten som är avgörande för teknologisk utveckling och konkurrenskraft; därigenom bidrar de till att stärka regionernas ställning inom kraftelektronikområdet.
Testmiljö / Testplatser
Testplatserna är praktiska miljöer där SMF kan experimentera och utveckla nya teknologier. Genom att tillhandahålla testplatser där företagen kan testa och utvärdera sina produkter och system under realistiska förhållanden, stärks deras kapacitet för innovation och teknisk utveckling. Denna praktiska erfarenhet och tillgång till avancerad teknik möjliggör att väsentligt öka kompetens och innovationskapaciteten inom regionens kraftelektronik- och elektrifieringssektor. Testplatserna stimulerar även samarbete mellan akademi och näringsliv, vilket breddar den tekniska expertisen och främjar en hållbar teknikutveckling.
Aktuellt
Medarbetare
- Ann Nord Laboratorieingenjör
- 0470-70 88 90
- 070-311 88 90
- annnordlnuse
- Jorge Luis Zapico Universitetslektor
- 0470-70 83 76
- jorgeluiszapicolnuse
- Karl-Olof Lindahl Professor
- 0470-70 80 27
- karl-oloflindahllnuse
- Magnus Perninge Docent
- 0470-70 88 33
- magnusperningelnuse
- Per Ranstad Professor, adjungerad
- perranstadlnuse
- Pieternella Cijvat Universitetslektor
- 0470-70 86 42
- 072-200 26 19
- elliecijvatlnuse
- Sven Nordebo Professor
- 0470-70 81 93
- svennordebolnuse