Projekt: Sociala nätverk och hjälpsökande beteende bland våldsutsatta kvinnorna på landsbygden i Bangladesh - en tvärkulturell kvalitativ studie
Förekomsten av fysisk, sexuell och psykologisk misshandel mot kvinnor är mycket hög på landsbygden i Bangladesh, där sociala kontakter och hjälpsökande beteende hos de misshandlade kvinnorna kan vara en avgörande faktor för att minska utsattheten. Samtidigt kan mönstret av kvinnors sociala kontakter och hjälpsökande beteende variera från samhälle till samhälle. Denna studie kommer att undersöka mönstret av sociala kontakter och hjälpsökande beteende bland gifta kvinnor i de etniska minoriteterna Santal och Garo samt i den vanliga bengaliska befolkningen på landsbygden i Bangladesh.
Fakta om projektet
Projektledare Katarina Swahnberg, Linnéuniversitetet Övriga projektmedlemmar Md Hafijur Rahman, Dr. Pranab Dahal, Linnéuniversitetet Deltagande organisationer Linnéuniversitetet, Sweden, & Domeseatic Violence Prevention Research Team, Department of Social Work, University of Rajshahi, Bangladesh. Finansiär Crafoordska stiftelsen (forskningsbidrag - 2023) Tidsplan 01-01-2024 till 31-12-2024 Ämne Hälsovetenskap (institutionen för hälso- och vårdvetenskap, Fakulteten för hälso- och vårdvetenskap) samt institutionen för socialt arbete, Rajshahi universitet, Bangladesh
Forskargruppen efter en workshop i samhälleligt kapacitetsbyggande. Foto: Forskargruppen för våld i hemmet, institutionen för socialt arbete, Rajshahi universitet, Bangladesh.
Mer om projektet
Våld mot kvinnor är mycket utbrett i Bangladesh, särskilt i hemmet. Cirka sju av tio kvinnor rapporterar fysiskt eller sexuellt våld från sin make. Syftet med denna studie är att undersöka kopplingar mellan tillgång till sociala nätverk och hjälpsökande beteenden bland våldsutsatta kvinnor i tre olika kulturer på landsbygden i Bangladesh. Studien är tänkt att ingå som en av fyra delstudier i en doktorsavhandling. Vi har valt att studera tre kulturer där kvinnors ställning skiljer sig åt.
Det bengaliska majoritetssamhället har ett patriarkalt normsystem där kvinnors frihet är starkt begränsad, till exempel genom att maken har kontroll över barnen och hustruns arbete, lön och sexualitet.
Santals lever också i ett patriarkalt normsystem, men är olikt det bengaliska majoritetssamhället på flera sätt då kvinnan har större frihet. Till exempel är det kvinnor som har det ekonomiska huvudansvaret i hushållet. Därför är det vanligt att kvinnor arbetar utanför hemmet.
Traditionellt har kvinnor bland Garos hög status och stor frihet. Till exempel är det kvinnorna som väljer partner, mannen flyttar till kvinnans familj efter giftermålet och alla tillgångar ärvs på mödernet.
Deltagarna i denna studie är gifta kvinnor. Datainsamlingen kommer att ske i sex byar via fokusgrupper och djupintervjuer och analyseras med hjälp av tematisk analysmetod. Studieprotokollet har genomgått etisk granskning och blivit godkänt. I Bangladesh, som på många andra platser, är insatser mot våld fokuserade på offer för våld, men våld förekommer i ett sammanhang och i en komplex väv av normer och attityder.
Med hjälp av tvärkulturella data från de olika grupperna kan vi bättre förstå både risker och skyddande faktorer och på sikt bli bättre på att förebygga våld mot kvinnor, effektivisera stödinsatser och främja kvinnors rättigheter i Bangladesh.
Vi ser också fram emot att utveckla internationellt samarbete och nya projektidéer för ökad jämställdhet för flickor och kvinnor i regionen inom projekttiden.
Introduktion till samhällsupplysning för vuxna. Foto: Forskningsgruppen för våld i hemmet, Institutionen för socialt arbete, Universitetet i Rajshahi, Bangladesh.