Fakta om projektet
Projektledare
Cecilia Fagerström
Övriga projektmedlemmar
Mirjam Ekstedt, Sofia Backåberg, Hanna Tuvesson, Patrick Bergman, Joakim Niklasson och Kristina Borén, Linnéuniversitetet, Annette Brantmark, Blekinge Kompetenscentrum, Region Blekinge-doktorander
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Region Blekinge, kommunerna i Blekinge
Finansiär
Linneuniversitetet FoU avtal Blekinge
Tidsplan
mars 2019 dec 2022
Forskningsämnen
Vårdvetenskap, idrottsvetenskap, hälsovetenskap, tjänstedesign och psykologi (institutionen för hälso- och vårdvetenskap, institutionen för psykologi, institutionen för idrottsvetenskap, fakulteten för hälso- och vårdvetenskap samt fakulteten för samhällsvetenskap)
Mer om projektet
I takt med den medicinska utvecklingen lever många äldre personer med kroniska sjukdomar högt upp i ålder. Under sådana förhållanden kan livskvalitet och oberoende innebära stora utmaningar men är viktiga att få behålla. Därför finns det ett stort värde i att hitta metoder baserade på hälsosamma aktivitetsbeteenden i syfte att bromsa försämringar i rörlighet och den funktionella åldrandeprocessen. Detta projekt syftar till att kartlägga äldre personers (65+) aktivitetsbeteende för att identifiera ohälsosamma aktivitetsmönster, undersöka attityder om äldres stillasittande och utforska möjligheten att genom en intervention bryta stillasittande för att bevara ett oberoende och bidra till hållbart åldrande.
I projektet studeras äldre personer med initiala omsorgsinsatser från kommunen, deras aktivitetsbeteende utifrån valida subjektiva och objektiva metoder, förekommande attityder om äldres stillasittande, utifrån de äldre själva, omvårdnadspersonal och biståndsbedömare. I projektet ingår också att testa genomförbarhet av en intervention samt utvärdera dess innehåll utifrån aktivitetsnivå, hälsoutfall, motivation att bryta stillasittande och följsamhet till intervention och eHälsostöd. Teorin om självbestämmande (Self-determination theory) och självreglering (self-regulation) ligger till grund för projektet, där individens kraft, resurser, motivation och delaktighet i att initiera och behålla vanor är centrala.
Projektet genomförs genom ett tvärvetenskapligt samarbete. Projektet har en stark anknytning till daglig verksamhet och bygger på uttalade behov i den kommunala verksamheten och hälso- och sjukvården i Blekinge.