Fakta om projektet
Projektledare
Veronika Burcar Alm
Övriga projektmedlemmar
Anna Rypi, Socialhögskolan, Lunds universitet
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet och Lunds universitet
Finansiär
Brottsoffermyndigheten
Tidsplan
1 januari 2024 - 31december 2026.
Forskningsämne
Kriminologi, sociologi och socialt arbete (institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, fakulteten för samhällsvetenskap)
Mer om projektet
Syskonvåld är en form av relationsvåld som uppmärksammats i liten utsträckning i Sverige. Samtidigt är denna våldsform allvarlig, den riktas mot barn och ungdomar, och den innebär ofta långtgående konsekvenser.
I en tidigare studie har vi utforskat såväl syskonvåldsutsattas som professionellt verksammas erfarenheter och funnit att båda kategorierna ofta saknar begrepp för att benämna utsattheten - och att den senare kategorin ofta saknar redskap för att uppmärksamma, hantera och förebygga syskonvåld. I denna studie vill vi därför undersöka socialsekreterares och familjebehandlares perspektiv på, och kunskapsbehov relaterat till, syskonvåld.
Vi vill med hjälp av forskningscirklar som metod utveckla tillvägagångssätt för att arbeta förebyggande och stödjande gentemot familjer där barn och unga utsätts för syskonvåld. Genom sådana forskningscirklar vill vi kombinera erfarenheter från praktik med kunskap från forskningsfältet och gemensamt utarbeta metoder för att uppmärksamma, och arbeta med den komplexa problematik som syskonvåld innebär.
Vi vill med vårt projekt på så sätt åtgärda en påtaglig kunskapslucka i svensk forskning om relationsvåld. En del av konsekvenserna av syskonvåld är relaterade till det osynliggörande som kommer av avsaknaden av begrepp för att benämna erfarenheterna som ett brottsofferskap. Mer kunskap behövs för att arbeta effektivt med familjer i vilka barn utsätts för våld av syskon.
De frågeställningar som ligger till grund för studien är:
- Hur definieras och kategoriseras syskonvåld av de professionella? Hur ser normaliseringen/problematiseringen av fenomenet ut utifrån deras perspektiv?
- Hur ser kunskapsbehovet ut inom professionerna och deras verksamhetsfält gällande syskonvåld?
- Hur kan syskonvåld uppmärksammas, och arbetas med preventivt och stödjande utifrån befintliga metoder?
- I vilka delar behövs eventuella komplement för att kunna uppmärksamma och arbeta med syskonvåld?