Projekt: Utbildning, lärande, forskning (ULF)
Utbildning, lärande, forskning är en nationell försöksverksamhet som genomförs på uppdrag av regeringen med start 2017. Försöksverksamheten ska utveckla och pröva hållbara samverkansmodeller mellan akademi och skola vad gäller forskning, skolverksamhet och lärarutbildning.
Projektledare vid Linnéuniversitetet
Hanna Palmér
Övriga medlemmar i intern styrgrupp
Katarina Herrlin, Olof Engblom, Anna Bengtsson, Växjö kommun; Daniel Hjertqvist, Nybro kommun
Deltagande organisationer
Lokalt: Linnéuniversitetet, Nybro, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Oskarshamn, Karlskrona, Växjö, Alvesta, Lessebo, Ljungby och Älmhult
Nationellt: 25 lärosäten
Finansiär
Regeringen
Tidsplan
2017–2024
Webbsida
www.ulfavtal.se
Mer om projektet
Utbildning, lärande, forskning (ULF) ska utveckla och pröva långsiktiga samverkansmodeller. Exempel på samverkansmodeller kan vara:
- Att etablera forskningsmiljöer hos både huvudman och lärosäte, där lärare och forskare träffas för att gemensamt formulera forskningsfrågorna.
- Att forskare och lärare bedriver utvecklings- och/eller forskningsprojekt tillsammans.
- Att genom så kallade delade tjänster skapa förutsättningar för disputerade lärare och skolledare att ha både forskning och undervisning i sin tjänst.
- Att lärosäten kan utveckla möjligheter för forskare att arbeta både på lärosätet och hos skolhuvudmannen.
- Att utöka samverkan med lärarutbildningen, till exempel genom att tydligare forskningsintegrera utbildningen och verksamhetsförlagd utbildning, eller att studenternas självständiga arbete (examensarbete) kan länkas till praktiknära forskning och skolutveckling utifrån vetenskaplig grund.
På Linnéuniversitetet har vi valt att arbeta med ULF tillsammans med de huvudmän som medverkar i vår verksamhetsintegrerade grundlärarutbildning.
Aktuella delprojekt inom ULF
-
Projekt: Aktionsforskning för förskollärarstudenter Projektets syfte är att skapa förutsättningar för utvecklingsinriktade arbeten inom förskollärarutbildningen. På lång sikt förväntas projektet…
-
Projekt: Allmänna skolordförrådsprojektet Projektets huvudsyfte är att bidra till utveckling av undervisning om ord och begrepp som inte är ämnesspecifika. Detta ska ske genom att kartlägga det…
-
Projekt: Differentierad integrering? I detta pilotprojekt ska studenter på Ämneslärarprogrammet få allmänpedagogisk undervisning parallellt med ämnesstudierna. Syftet är att stärka deras pedagogiska…
-
Projekt: Fiktion och fakta. ”Tänk om …” Syftet med denna studie var att utveckla nya insikter och kunskaper om hur lärare kan undervisa i prospektivt tänkande, det vill säga ett framåtriktat tänkande…
-
Projekt: Gemensam undervisningsmodell för likvärdig matematikundervisning I detta projekt följer vi två karriärlärare i matematik på mellanstadiet i Ljungby kommun. Vi undersöker hur lärare kan…
-
Projekt: Hållbara lärare – hur kan lärarutbildningen bidra? Projektet bidrar med perspektiv på lärarutbildningens möjlighet att rusta studenterna till att bli hållbara lärare. Det riktar särskilt…
-
Projekt: Kvalitet och förändringsarbete i fritidshem Detta projekt syftar till att bidra med kunskap om hur lärare i fritidshem driver kunskapsutveckling i sin egen praktik, med fokus på beprövad…
-
Projekt: Meningsrik matematikundervisning med digitala verktyg Projektets syfte är att identifiera områden i det centrala innehållet där digitala verktyg kan vara en resurs, när det gäller att öka…
-
Projekt: Moroten: Hur motiverar vi flerspråkiga barn att lära sig svenska? I våra utbildningar i förskolebarns andraspråksinlärning möter vi alltmer förskolepersonal som berättar om svårigheterna med…
-
Projekt: Skolans likvärdighetsproblematik Detta följeprojekt ska studera det systematiska förbättringsarbetet inom utvecklingsområdet ”pojkars och flickors skolresultat” hos huvudman och på lokal…
-
Projekt: Stärkt kvalitet i fritidshemmets undervisning Syftet med detta projekt är att utveckla samarbetsformer mellan akademi och kommun för att stärka kvaliteten på fritidshemmets undervisning.…
Avslutade delprojekt inom ULF
-
Projekt: Att angöra en brygga – gemensam digital plattform för lärare och forskare Syftet med detta projekt var att utveckla en gemensam digital plattform där lärare och forskare kan mötas och delge…
-
Projekt: Att uppmärksamma, värdera och ansvara för rutiner i skolan Forskning visar att rutiner kan bidra till nödvändig stabilitet inom en organisation, samtidigt som vissa rutiner eller…
-
Projekt: (Hur) kan kunskapsmätningar i förskoleklass bidra till utvecklad undervisning och ökat lärande? Denna delstudie fokuserar på utveckling av undervisningen i förskoleklassen i relation till…
-
Projekt: Inkluderande fritidshemspedagogik Syftet med detta projekt är att skapa, pröva och utvärdera insatser och metoder för att minska utanförskap och segregerande effekter i fritidshemmets…
-
Projekt: Lekresponsiv undervisning i förskoleklass Målet med denna studie var att skapa ny kunskap om hur en didaktik kan utformas som förenar lek och undervisning i förskoleklassen.
-
Projekt: Lärares föräldrakontakter I projektet hade vi fokus på lärares samverkan med hemmen. Lärarstudenter tog under sin verksamhetsförlagda utbildning in vårdnadshavares förväntningar och önskemål…
-
Projekt: Praktikutvecklande självständiga arbeten Denna studie hade två syften. Dels att studera hur ökad samverkan mellan akademi och verksamhetsfält kan bidra till ökad kvalitet på lärarstudenters…
-
Projekt: Tillhörighet och inkluderande processer i fritidshemmet Målet med studien är att utveckla lärares arbete med elevers tillhörighet, inkludering och delaktighet i fritidshemmet, och därigenom…
-
Projekt: Vetenskapliga grund och framkomliga farleder – praktikutvecklande forskning i rörelse Målet är att hitta modeller för långsiktig samverkan mellan universitet och skolverksamhet, och även att…
Uppsatser 2021
Lärarstudenters uppsatser hyllades
Den 3 juni 2021 genomfördes en digital presentation av uppsatser som har skrivits inom grundlärarprogrammet/verksamhetsintegrerad profil (VI-profil), Kalmar samt inom grundlärarprogrammet, Växjö.
På förmiddagen presenterade studenterna, inriktning fritidshem sina arbeten inom det fritidspedagogiska området. På eftermiddagen var det studenter, inriktning förskoleklass-åk 3 och åk 4-6 som presenterade sina självständiga arbeten inom ämnena svenska, matematik, engelska och naturorienterande ämnen/teknik.
Stipendier för bästa praktikutvecklande uppsats delades ut
Avslutningsvis hölls en gemensam digital avslutning för våra nya lärare. Då delades också VI-kommunernas pris för ”bästa praktikutvecklande uppsats” ut. Lärare ute på våra VI-skolor har utgjort jury, de har läst, värderat och valt ut prisbelönta arbeten som alldeles säkert kommer att sätta spår ute i skolans verksamheter.
Se film från stipendiaternas presentationer
Stina Andersson, Kalmar (inriktning åk 4-6): Damned if you do, damned if you don´t. En litteraturstudie om användningen av förstaspråket i engelskundervisningen på mellanstadiet.
Ida Lindstedt och Stina Lindqvist, Kalmar (inriktning Fk-åk 3): Att lära sig skriva. En jämförande studie av elevtexter skrivna i årskurs 3 efter två olika undervisningsmetoder.
Elin Karlsson och Rebecca Pontán, Kalmar (inriktning fritidshem) fick också pris för sitt arbete “Elevinflytande är väl när det flyter på?”. Ett utvecklingsinriktat arbete om att synliggöra elevinflytande i fritidshemmet.
Felicia Newman Hedin &Malin Benzein, Växjö (inriktning fritidshem): Specialpedagogik, ”en naturlig del i vår pedagogiska verksamhet”, En kvalitativ studie utifrån fritidslärares resonemang.
Hanna Löfqvist & Malin Hermansson, Växjö (inriktning åk F-3): ”Begåvade elever ska också få utvecklas”. En empirisk studie om lärares erfarenheter av matematiskt begåvade elever i åk F-3
Jennifer Sandberg & Kajsa Nyberg, Växjö (inriktning 4-6) fick också pris för sitt arbete Digitalt skrivande respektive skrivande för hand i svenskundervisningen på mellanstadiet.