Granskog

Projekt: Vändpunkter. Entreprenörskapets villkor i Småland över 100 år

Ett samverkansprojekt mellan Linnéuniversitetet och Huseby Bruk AB

I projektet ”Vändpunkter” står landskapsförändringar och globala relationer under den sociala och ekonomiska vändningen Småland, 1870–1930, i centrum.

Med fokus på det stora godset Huseby Bruk och dess järn- och skogsbruk studeras de genomgripande förändringar som drevs fram när globalt kapital och industriell användning av skogen i Småland tog fart. 1860-talets hungerår tvingade många människor i en av Europas ekonomiskt svagaste regioner – Småland – att besluta sig för att lämna Sverige. Samtidigt köptes fastigheter med skogsmark av utländska investerare till låga priser. De såg export av trävaror från Sverige som en lönsam affär och den sydsvenska trävaruindustrin växte samtidigt som landskapet förändrades, ibland dramatiskt.

Fakta om projektet

Projektledare
Gunnel Cederlöf, Linnéuniversitetet
Övriga projektmedlemmar
Eleonor Marcussen, Linnéuniversitetet
Kristofer Jupiter, Linnéuniversitetet
Sofie Magnusson, Huseby Bruk AB
Markus Brunskog, Huseby Bruk AB
Sanna Karlsson, Huseby Bruk AB
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Huseby Bruk AB
Finansiär
Familjen Kamprads stiftelse
Tidsplan
1 september 2024 – 31 augusti 2027
Ämne
Historia (Institutionen för kulturvetenskaper och Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies) 


Mer om projektet

Projektets genererar djupare kunskap om den ekonomiska vändningen i Småland och dess konsekvenser för landskap, klimat och samhälle över både kort och lång tid. Det förhåller sig till två vändpunkter i tiden. Den första vändpunkten är hungeråren och introduktionen av det industriella skogsbruket. De enorma kalhyggena under sent 1800-tal orsakade en kritisk debatt redan inom några decennier för att aktivt återbeskoga markerna. Samtidigt började skogs- och myrmarker att dikas och dräneras för att skydda unga plantor emot höstarnas tidiga frost. Idag står vi mitt i den andra vändpunkten. Nu riktas ljuset mot de långsiktiga konsekvenserna och mot effekterna av den av de tidigare ingreppen i läckage av kol från torrlagda mossar och de täta granskogarnas låga biodiversitet.

”Vändpunkter” är en fortsättning av projektet “Huseby i världen” (även det finansierat av Kampradstiftelsen 2016–2019). Forskning i en unik samling dokument från Indien, som städades fram på Huseby Bruks vind, visade bland annat hur det brittiska imperiets globala förändringar knöt händelser i Indien, USA och Storbritannien till södra Skandinavien och Småland. Järnvägskontraktören och därefter godsägaren Joseph Stephens var en liten kugge i den stora förändringen. Tack vare en framgångsrik karriär som kontraktör inom det stora järnvägsbygget i det koloniala brittiska Indien kunde han köpa Huseby Bruk i Småland under det värsta hungeråret 1867. Forskarna i projektet har kunnat visa hur Husebys och Smålands industriella utveckling delvis var beroende av globala förändringar och det brittiska imperiets expansion. Det nya projektet noterar hur Stephens var en drivande aktör också som godsägare på Huseby.

”Vändpunkter” undersöker konsekvenserna av det tidiga industriella skogsbruket i Småland, dvs. perioden 1870-1930. Projektet kartlägger landskapsförändring och social omvandling genom att analysera skogsbrukets förändring i Småland över lång tid. Det arbetar bland annat genom att sammanställa information om ägandeförhållanden, skogsplanterad mark och dikning av skogs- och myrmark från bruksarkiv, historiska kartor och kartor producerade digitalt i GIS (geografiskt informationssystem). Projektet undersöker också hur de globala strömmarna av människor och kapital fortplantades genom entreprenörernas internationella nätverk som därmed förstärkte den globala närvaron i Smålands industrialisering. Här står de större trävaruaktörerna i södra Skandinavien i centrum.

Projektet genomförs i samverkan mellan Linnéuniversitetet och Huseby Bruk AB under tre år (2024–2027). Historiker vid Institutionen för kulturvetenskaper och forskningscentret Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies arbetar i historiska arkiv på Linnéuniversitetet, godsen Huseby och Engaholm, Kulturparken Småland, Riksarkivet Göteborg och British Library.

Forskningens resultat går vidare in i arbetet på Huseby Bruk. Genom sitt pedagogiska arbete som besöksmål vidareutvecklar Huseby Bruk förhållningssättet ”Då, nu, i morgon” och utställningskonceptet ”Nyfiken på”. Barn, ungdomar och allmänhet engageras genom interaktiva utställningar vilka ger de bästa förutsättningarna för att ta till sig ny kunskap, förstå små och stora sammanhang, och förändra tankesätt. Projektets resultat vidareutvecklar den permanenta utställning ”En låda på vinden” som det tidigare projektet ”Huseby i världen” skapat. Medborgarforskning och samverkan med ett gods i Storbritannien, som delar några av Husebys historiska erfarenheter, bidrar ytterligare till den höga kvaliteten i detta arbete.

Forskningsstudier

Tidigare forskning

bok

Projektet bygger på tidigare forskning i Husebyarkiven, speciellt i godsägaren Joseph Stephens arkiv. Du kan läsa mer om det här, tillgänglig i Open Access.

 

 

 

 

 

 

Medarbetare

Projektgruppen