Projekt: Vändpunkter. Entreprenörskapets villkor i Småland över 100 år
Ett samverkansprojekt mellan Linnéuniversitetet och Huseby Bruk AB
I projektet ”Vändpunkter” står landskapsförändringar och globala relationer under den sociala och ekonomiska vändningen Småland, 1870–1930, i centrum.
Med fokus på det stora godset Huseby Bruk och dess järn- och skogsbruk studeras de genomgripande förändringar som drevs fram när globalt kapital och industriell användning av skogen i Småland tog fart. 1860-talets hungerår tvingade många människor i en av Europas ekonomiskt svagaste regioner – Småland – att besluta sig för att lämna Sverige. Samtidigt köptes fastigheter med skogsmark av utländska investerare till låga priser. De såg export av trävaror från Sverige som en lönsam affär och den sydsvenska trävaruindustrin växte samtidigt som landskapet förändrades, ibland dramatiskt.
Fakta om projektet
Projektledare
Gunnel Cederlöf, Linnéuniversitetet
Övriga projektmedlemmar
Eleonor Marcussen, Linnéuniversitetet
Kristofer Jupiter, Linnéuniversitetet
Sofie Magnusson, Huseby Bruk AB
Markus Brunskog, Huseby Bruk AB
Sanna Karlsson, Huseby Bruk AB
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet
Huseby Bruk AB
Finansiär
Familjen Kamprads stiftelse
Tidsplan
1 september 2024 – 31 augusti 2027
Ämne
Historia (Institutionen för kulturvetenskaper och Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies)
Mer om projektet
Projektets genererar djupare kunskap om den ekonomiska vändningen i Småland och dess konsekvenser för landskap, klimat och samhälle över både kort och lång tid. Det förhåller sig till två vändpunkter i tiden. Den första vändpunkten är hungeråren och introduktionen av det industriella skogsbruket. De enorma kalhyggena under sent 1800-tal orsakade en kritisk debatt redan inom några decennier för att aktivt återbeskoga markerna. Samtidigt började skogs- och myrmarker att dikas och dräneras för att skydda unga plantor emot höstarnas tidiga frost. Idag står vi mitt i den andra vändpunkten. Nu riktas ljuset mot de långsiktiga konsekvenserna och mot effekterna av den av de tidigare ingreppen i läckage av kol från torrlagda mossar och de täta granskogarnas låga biodiversitet.
”Vändpunkter” är en fortsättning av projektet “Huseby i världen” (även det finansierat av Kampradstiftelsen 2016–2019). Forskning i en unik samling dokument från Indien, som städades fram på Huseby Bruks vind, visade bland annat hur det brittiska imperiets globala förändringar knöt händelser i Indien, USA och Storbritannien till södra Skandinavien och Småland. Järnvägskontraktören och därefter godsägaren Joseph Stephens var en liten kugge i den stora förändringen. Tack vare en framgångsrik karriär som kontraktör inom det stora järnvägsbygget i det koloniala brittiska Indien kunde han köpa Huseby Bruk i Småland under det värsta hungeråret 1867. Forskarna i projektet har kunnat visa hur Husebys och Smålands industriella utveckling delvis var beroende av globala förändringar och det brittiska imperiets expansion. Det nya projektet noterar hur Stephens var en drivande aktör också som godsägare på Huseby.
”Vändpunkter” undersöker konsekvenserna av det tidiga industriella skogsbruket i Småland, dvs. perioden 1870-1930. Projektet kartlägger landskapsförändring och social omvandling genom att analysera skogsbrukets förändring i Småland över lång tid. Det arbetar bland annat genom att sammanställa information om ägandeförhållanden, skogsplanterad mark och dikning av skogs- och myrmark från bruksarkiv, historiska kartor och kartor producerade digitalt i GIS (geografiskt informationssystem). Projektet undersöker också hur de globala strömmarna av människor och kapital fortplantades genom entreprenörernas internationella nätverk som därmed förstärkte den globala närvaron i Smålands industrialisering. Här står de större trävaruaktörerna i södra Skandinavien i centrum.
Projektet genomförs i samverkan mellan Linnéuniversitetet och Huseby Bruk AB under tre år (2024–2027). Historiker vid Institutionen för kulturvetenskaper och forskningscentret Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies arbetar i historiska arkiv på Linnéuniversitetet, godsen Huseby och Engaholm, Kulturparken Småland, Riksarkivet Göteborg och British Library.
Forskningens resultat går vidare in i arbetet på Huseby Bruk. Genom sitt pedagogiska arbete som besöksmål vidareutvecklar Huseby Bruk förhållningssättet ”Då, nu, i morgon” och utställningskonceptet ”Nyfiken på”. Barn, ungdomar och allmänhet engageras genom interaktiva utställningar vilka ger de bästa förutsättningarna för att ta till sig ny kunskap, förstå små och stora sammanhang, och förändra tankesätt. Projektets resultat vidareutvecklar den permanenta utställning ”En låda på vinden” som det tidigare projektet ”Huseby i världen” skapat. Medborgarforskning och samverkan med ett gods i Storbritannien, som delar några av Husebys historiska erfarenheter, bidrar ytterligare till den höga kvaliteten i detta arbete.
Forskningsstudier
Globala sammanhang och nätverk
Eleonor Marcussen, lektor i historia vid Linnéuniversitetet, undersöker hur entreprenörer, som investerat i och flyttat till Småland, använde sig av globala nätverk och kunskaper som de förvärvat inom industrialiseringens processer för att bygga upp sin verksamhet.
Hon vidareutvecklar sina tidigare resultat vilka visat de täta sambanden mellan Stephens verksamhet i Indien och hans investeringar i fastigheter och industri vid Huseby Bruk. Denna forskning bidrog till att visa hur teknik, kunskap och kapital rörde sig på oväntade sätt mellan ekonomiskt svaga men samtidigt resursstarka regioner i Småland och Indien, och mellan dessa och det brittiska imperiets metropoler. Studier av perioden 1870–1920 lyfter fram betydelsen av de globala migrationsflödena och vikten av kapital, kunskap och kontakter för regionens utveckling som genererades av denna mobilitet. Marcussens arbete går nu på djupet i hur Stephens och andra entreprenörer investerade i och påverkade industrialisering av skogs- och jordbruk och en växande export av skogsprodukter från Småland.
Marcussens forskning i projektet bygger på preliminära arkivstudier som ger en systematisk överblick över trävaruföretagens verksamhet och export i Göteborg, Karlshamn och andra städer kopplade till den framväxande exporten av timmer från småländska skogsägare. Det göteborgsbaserade företaget Bark & Warburg har tidigare kunnat kopplas till Huseby Bruk 1870 genom korrespondens och bildmaterial.
Projektet utvidgar tidigare forskning i Husebyarkiven genom att arbeta med källor i svenska, danska och brittiska privat- och bruksarkiv, samt i en rad nationella trävaruhandlares arkiv i Riksarkivets samlingar i Göteborg. Genom arkivforskning skapas en tydlig bild av entreprenörers nätverk, handelspartners och deras lokala och internationella investeringar.
Skogens sociala ekonomi
Kristofer Jupiter, agrarhistoriker vid LNU och Sveriges Lantbruksuniversitet, studerar skogens och skogsbrukets omvandling i Småland från 1860–1920.
Fokus är ställt på landskapets rumsliga förändring och socioekonomiska konsekvenser av att en kollektiv byorganisation och samfällt hävdad skogs- och jordbruksmark individualiserades och privatiserades. Förändringar som orsakades av ägarskiften och nya intressen i skogsbruket, vilka kan hänföras till expansionen av beskogade arealer och produktion för timmer, undersöks. Särskild hänsyn tas till fastigheter som övertas av utländska ägare vars kompetens och kapital genererats utanför Sverige. Arbetet sker genom arkivforskning, främst i bruksarkiv, och analyser av historiska och digitalt bearbetade kartor i GIS.
Studien utgår från Huseby Bruks godsarkiv och använder dokumentation också från andra godsarkiv där så är lämpligt – allt i syfte att få en så representativ bild som möjligt. Kartor upprättade då landskapets hydrologi förändrades kommer att digitaliseras i GIS och analyseras för att se hur människan påverkat naturgivna förutsättningar. Detta gäller främst skogsplantering under Stephens ledning och effekter av utdikning i skog och sjösänkning. Den långdragna rättsliga vattenkonflikten mellan Huseby och Engaholm angående sänkning av sjön Salen är central.
Historiskt källmaterial som visar förändrad markanvändning hämtas från godsarkivens ekonomiska redovisning, generalstabskartan med klassificering av skog baserad på fältinventeringar vid kartans upprättande, och historiska kartor som digitaliseras och georefereras mot den moderna kartan. Kartöverlägg visualiserar fördelningen mellan de agrara markslagen och utgör en viktig del i tolkningen och förståelsen av landskapet. Genom att inkludera olika kartgenerationer kan olika tidsskikt identifieras i GIS för analyser av skogens förändrade nyttjande över tid. Kombinationen av det historiska kartmaterialet och andra statistiska rumsliga arkivkällor som fyller de digitalt genererade GIS lagren med ytterligare information gör denna studie unik.
Huseby Bruk AB
Projektet “Vändpunkter” utvecklar Huseby Bruks permanenta utställning med stöd i ny forskning om brukets omvandling och påverkan på det omgivande samhället och miljön då Joseph Stephens tog över ägande och drift. Utställningen utarbetas i enlighet med STEAM, ett pedagogiskt begrepp som står för Science, Technology, Engineering, Arts, och Maths. Det syftar till att öka inlärningsförmågan hos barn. Huseby använder detta förhållningssätt för att öka barns kunskap om Husebys och Smålands moderna historia på ett tillgängligt och lustfyllt sätt.
Genom medborgarforskning (citizen science) blir allmänheten delaktig i projektets kunskapsproduktion. Det ger en möjlighet att samla in och använda deltagarnas egna erfarenheter och kunskaper om regionens förflutna och därmed skapa ett ”levande arkiv” för berättelser, texter och bilder. Metoderna förfinas under projektets gång i samarbete med deltagarna i arbetet. Resultatet presenteras i olika form och media.
Projektet är också delaktigt i att etablera ett partnerskap mellan Huseby Bruk AB och ett besöksmål i Storbritannien som gjort godsets eller fabrikens historia och omgivande natur till en del av besöksmålets arbete. På så sätt kan nya pedagogiska lösningar och uppgraderade arbetsmetoder utformas för att bättre förstå och förmedla kunskaper om samhällsomvandlingar. Genom partnerskap hoppas projektet att särskilt kunna fokusera på hur industrialiseringens olika uttryck har påverkat natur, landskap och näringar både i Småland och den aktuella regionen i Storbritannien.
Tidigare forskning
Projektet bygger på tidigare forskning i Husebyarkiven, speciellt i godsägaren Joseph Stephens arkiv. Du kan läsa mer om det här, tillgänglig i Open Access.
Medarbetare
Gunnel Cederlöf, professor i historia vid Linnéuniversitetet, är projekt- och forskningsledare för ”Vändpunkter”. Gunnel forskar och undervisar on Indiens moderna historia och om det brittiska imperiet i Asien och Europa, speciellt med inriktning mot miljöhistoria, rättshistoria och kolonialhistoria. Cederlöf ledde även det tidigare projektet ”Huseby i världen”, finansierat av Familjen Kamprads stiftelse.
Eleonor Marcussen, FD i historia och lektor i historia vid Linnéuniversitetet, och hon deltar med forskning och samverkansprogram inom projektet, främst medborgarforskning och en utvecklad utställning vid Huseby Bruk. Hennes forskningskompetens fokuserar miljö och politik, främst i Sydasien (Indien och Bangladesh). Marcussen deltog i det tidigare projektet ”Huseby i världen”, finansierad av Crafoordstiftelsen och Vetenskapsrådet.
Kristofer Jupiter, FD i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet, arbetar som forskare vid Linnéuniversitetet inom projektet. Hans forskning fokuserar på landskapets historia och det svenska jordbrukets rumsliga organisation och praktik.
Sofie Magnusson, VD Huseby Bruk AB, ansvarar för projektets arbete vid godset Huseby Bruk. Det gamla järnbruket Huseby Bruk är Kronoberg läns största besöksmål. Verksamheten är kunskapsbaserad och ger besökarna inspirerande upplevelser av det förflutna och samtiden genom innovativ och kreativ pedagogik, även kallad ’edutaiment’.
Markus Brunskog, verksamhetsutvecklare på Huseby, leder Huseby Kunskapscenter Skog och Vatten inom Huseby Bruk AB. Han deltar främst i projektets medborgarforskning.
Sanna Karlsson, verksamhetsutvecklare vid Huseby Bruk AB. Sanna är agronom med inriktning mot landsbygdsutveckling och har arbetat inom besöksnäringen vid Huseby Bruk sedan 2016. Hon deltar i projektets medborgarforskning och i utvecklingsarbetet med en utställning på Huseby Bruk.
Rådgivande grupp
Iva Lucic, docent i historia, Stockholms universitet och Swedish Collegium of Advanced Studies, specialiserad inom miljöhistoria med inriktning på skogens och skogsbrukets förändring i Europa under moderna imperier och industrialiseringsprocesser.
Oscar Jacobsson, FD i kulturgeografi, forskare vid Avdelningen för kulturgeografi, Institutionen för ekonomi och samhälle, Göteborgs universitet, specialiserad på förändringar i vattensystem under påverkan av jordbruksekonomins utveckling.
Anders Koskull, innehar och driver Engaholms gods.
Anders Wästfelt, professor i kulturgeografi, Stockholms universitet, specialiserad inom historisk geografi, landskapsanalys, bildanalys (remote sensing) av landskap som omfattar jord- som skogsbruk.