Projekt: Regional utveckling inom välfärdsteknologi och ehälsotjänster i samverkan (RUVeS)
RUVeS har pågått 2016-2019 och har nu levererat sin slutrapport. RUVeS är ett projekt finansierat av Tillväxtverkets regionala strukturfondsprogram som vill öka förutsättningarna för små och medelstora företag (SME) att konkurrera på ehälsomarknaden och därmed även främja marknadens förmåga att ta till vara dessa företags kreativa potential. Projektet vill bidra till att skapa en fungerande ehälsomarknad där matchningar av lösningar och behov sker i ett samspel mellan SME och den offentliga vården och omsorgen (VoO).
Resultat
RUVeS-modellen är ett strukturerat resultat av projektet som utvecklats för att generellt skapa medvetenhet om nuläget men främst för att stödja och ge kunskap, både på strategisk och operativ nivå, om vad som behöver göras för att skapa en fungerande ehälsomarknad. Läs rapporten här.
Bakgrund
Krav på kvalitet och välfärdstjänster ökar i samhället. Inom VoO är detta en utmaning tillsammans med det ökade vårdbehovet och krav på en minskad kostnadsutveckling. Användningen av välfärdsteknologi och digitala tjänster har en möjlighet att svara mot dessa framtida utmaningar och därmed bidra till att skapa kvalitetssäkrad hållbarhet i vård- och omsorgstjänster.
Projektet är treårigt och kommer att verka i Linnéregionen gällande företagskontakter och i Kalmar län gällande behovssidan. Projektets målgrupper är offentlig sektor och SME.
Varför RUVeS?
Vi menar att ett aktivt införande av digitala tjänster inom vård- och omsorgsverksamheten är nödvändigt för att möjliggöra en framtida fortsatt God regional vård och omsorg.
Vår vision
Vi vill se en fungerande behovsdriven ehälsomarknad, med en stärkt konkurrenskraft för SME att leverera ehälsotjänster och välfärdsteknik, och med en större tillgänglighet och mångfald av kvalitetssäkrade produkter där matchningar av lösningar och behov kan ske i ett samspel mellan aktörerna.
För mer information om modellen:
RUVeS - Avgörande steg mot en fungerande ehälsomarknad
Vill du veta mer?
Kontakta gärna Anna-Lena Nilsson som är projektledare.
Aktuellt
Rapport december 2019
Ta del av RUVeS resultat här
Mer om projektet RUVeS
Övergripande mål
Genom att stimulera offentlig sektor till att använda digitala tjänster i den nödvändiga verksamhetsutvecklingen ökar incitamentet för SME i regionen att utveckla dessa digitala tjänster, vilket långsiktigt kommer att öka företagens konkurrenskraft på marknaden.
Projektmål
att öka VoOs kunskap om nyttan av väldfärdsteknolog, att stärka VoOs förmåga att uttrycka sina behov och krav av digitala tjänster, att ge SME förståelse för användarnas behov och möjliga lösningar, att ge SME insikt om regelverk och övriga förutsättningar för att leverera digitala tjänster till VoO, att beskriva vilket stöd VoO och SME har behov av för att validera kvalitet, nytta och affärspotential för en avsedd lösning.
Förväntat resultat
en modell som beskriver villkoren för den gemensamma utvecklingsprocessen mellan VoO och SME och som kan användas som stöd i en iterativ utvecklingsprocess, fler SME som har fått insikt om möjligheten att leverera lösningar och/eller komponenter till marknaden inom välfärdsteknologi och ehälsotjänster, enskilt eller i samverkan med andra företag, ökad samverkan och insikt/förståelse mellan VoO och SME, och kunskap hos VoO om marknaden och möjligheten att utnyttja ehälsotjänster.
Finansiering
RUVeS finansieras av Tillväxtverket. Stöd har beviljats ur den Europeiska regionala utvecklingsfonden (Ärende-ID 20200986) och tas ur det operativa programmet Småland och Öarna, insatsområdet "Att öka tillgången till, användningen av och kvaliteten på IKT". Medfinansiärer är Region Kalmar län och Linnéuniversitetet.
Projektgrupp
Anna-Lena Nilsson, projektledare, eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet
Lina Nilsson, universitetslektor, eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet
Sandra Hedberg, administratör/kommunikatör, eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet
Stefan Lagrosen, professor, eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet
Lars Hornborg, konsult, Hornborg & Co AB
Lollo Olausson, verksamhetsutvecklare, Region Kalmar län
Thomas Johansson, kvalitets- och miljöstrateg, Kalmar kommun
Patrik Löfvin, vd, FuturePedia AB
Caisa Oskarsson, controller, Ekonomiavdelningen, Linnéuniversitetet
Styrgrupp
Stefan Lagrosen, professor och tf verksamhetsledare eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet (ordförande)
Louise Östlund, vd, Kalmar Science Park
Magnus Garp, IT-strateg, Region Kalmar län
Magnus Persson, utvecklingsdirektör, Region Kalmar län
Thomas Davidsson, näringslivschef, Kalmar kommun