Såddprojekt: Människa och teknik i samverkan för att stärka lokalsamhällets resiliens kring skogsbrand
Projektet syftar till att stärka lokalsamhällets beredskap mot skogsbrand genom att använda väderstationer för mer träffsäkra, lokala skogsbrandriskprognoser. Genom samarbete mellan forskare och samhällsaktörer utvecklas bättre beslutsunderlag för räddningstjänst och skogsbranschen.
Fakta om projektet
Projektledare
Bengt Nilsson
Övriga projektmedlemmar
Anders Svensson, Achim Grelle, Peter Lerman, Daniel Nilsson, Frida Björcman
Deltagande organisationer
Bolmsö/Tannåker Räddningsvärn, Räddningstjänsten Ljungby
Finansiär
Kunskapsmiljö Grön Hållbar Utveckling
Tidsplan
1 aug 2024-31 dec 2024
Forskningsämne
Skog och träteknik (institutionen för skog- och träteknik, fakulteten för teknik), vårdvetenskap (institutionen för hälso- och vårdvetenskap, fakulteten för hälso- och livsvetenskap)
Forskargrupp
Skogshushållning
Kunskapsmiljö
Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling
Mer om projektet
Under de senaste åren har det blivit tydligt att samhället står inför stora klimatrelaterade utmaningar, såsom stormar, översvämningar och allt kraftigare skogsbränder. I Sverige sattes krisberedskapen på prov av stormen Gudrun 2005, och under skogsbrandsommaren 2018 samt våren 2023 blev det ännu tydligare att extremväder är en växande samhällsutmaning.
Ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbarhetsperspektiv pekar utvecklingen på att skogsbruket i framtiden måste kunna förebygga och hantera skogsbränder i högre grad än tidigare. Skogsbrandrisken bedöms traditionellt med hjälp av Fire Weather Index (FWI), som baseras på väderprognoser i rutor om 2,5 x 2,5 kilometer. Men eftersom vädret ofta varierar kraftigt även inom små områden, kan dessa bedömningar vara missvisande lokalt. Genom att placera ut väderstationer lokalt kan skogsbrandrisken istället bedömas utifrån faktiska förhållanden på plats – vilket är avgörande för att kunna fatta välgrundade beslut om exempelvis eldningsförbud, skogsbrandsövervakning och räddningstjänstens beredskap.
Mot denna bakgrund har de frivilliga räddningsvärnen i Ljungby kommun initierat ett operativt försök att, med hjälp av väderstationer, ta fram bättre beslutsunderlag för att bedöma skogsbrandrisken lokalt. Projektet finansieras av Länsförsäkring Kronoberg och drivs i samarbete med det danska väderteknikföretaget Cordulus. Stationerna samlar in lokal väderdata i realtid – temperatur, nederbörd, vind och luftfuktighet – vilket möjliggör en betydligt mer träffsäker analys av skogsbrandrisken.
Genom detta såddprojekt ansluter sig forskare från både teknik- och hälsovetenskapliga fakulteterna vid Linnéuniversitetet till initiativet med väderstationer i Ljungby. Fokus ligger på hur ny teknik kan kombineras med lokal kännedom och människors engagemang för att förebygga och hantera skogsbränder. Inom ramen för projektet anordnas workshoppar där forskare och praktiker – till exempel från räddningstjänst, försäkrings- och skogsbranschen samt det lokala föreningslivet – möts för att tillsammans formulera relevanta frågeställningar och lägga grunden för framtida forskningssamarbeten.
Projektet är ett exempel på hur samverkan mellan akademi och samhälle kan bidra till konkreta lösningar på ett växande samhällsproblem. Genom att stärka både tekniken och människorna som använder den, skapas förutsättningar för ett mer motståndskraftigt och hållbart samhälle.
Projektet är en del av forskningen forskargruppen Skogshushållning samt ingår i Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling
Vad är ett såddprojekt?
Ett såddprojekt är ett mindre projekt som finansieras av en kunskapsmiljö eller en forskargrupp vid universitetet. Avsikten är att starta och främja framstående forskning. Beroende på finansiär kan ett såddprojekt handla om att identifiera nya eller fördjupa befintliga samarbeten, gärna tvärvetenskapliga, att utforska forskningsfrågor i en förstudie, att samla empiriskt material eller att skriva en ansökan om externa forskningsmedel.