Fakta om projektet
Projektledare
Mats Anderberg, Mikael Dahlberg
Övriga projektmedlemmar
Martin Hugo, Katarina Olausson, Linnéuniversitetet; Karin Boson, Johan Hagborg Melander, Göteborgs universitet
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet
Finansiär
Familjen Kamprads stiftelse, FORTE
Tidsplan
1 september 2019–31 december 2022
Ämne
Socialt arbete, socialpedagogik, psykologi (Institutionen för socialt arbete, Institutionen för pedagogik och lärande, Fakulteten för samhällsvetenskap)
Mer om projektet
Detta tvärvetenskapliga forskningsprojekt tar sin utgångspunkt i att många ungdomar med missbruksproblem och psykisk ohälsa ”skickas runt” mellan olika vårdgivare utan att de får relevant hjälp med sina problem. Maria-mottagningar, där socialtjänst och sjukvård samverkar, har utvecklats för att bemöta denna problematik och finns numera i ett flertal svenska städer.
Då öppenvårdsbehandling är den vanligast förekommande vårdformen för ungdomar med missbruksproblem i Sverige, är det således viktigt att ta reda på hur den fungerar. I detta longitudinella forskningsprojekt följs ca 500 ungdomar från Mariamottagningarna upp ett respektive tre år efter påbörjad kontakt via information från nationella register. I studien intervjuas också behandlare, ungdomar och föräldrar om sina erfarenheter av behandlingen och betydelsefulla aspekter i förändringsprocessen.
Den centrala frågeställningen är att studera ungdomars långsiktiga förändring när det gäller deras alkohol- och narkotikaanvändning, psykiska hälsa, sociala situation samt hur särskilda risk- och skyddsfaktorer påverkar utfallet för olika gruppers utvecklingsbanor. Forskningsprojektet förväntas ge kunskap om målgruppens förändring och de betydelsefulla faktorer som påverkar resultatet efter öppenvårdsbehandling vid Maria-mottagningarna, vilken i sin tur kan ligga till grund för utformning av mer ändamålsenliga interventioner och preventionsinsatser.
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen Research on Interventions and Support for Children and Youth (RISCY) och Research in Inclusion, Democracy and Equity (RIDE).
Medarbetare