Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar

Välkommen till Linnéuniversitetets forskningspodd (eller podcast)! Vi ställer frågorna och ger dig (oftast) svaren på livets stora och små frågor. En podd för dig som inte kan få nog av vetenskap.

Vilka var 1800-talets våldsamma kvinnor?

Ny historisk forskning visar att kvinnor var i majoritet när det gäller dödligt våld under slutet av 1800-talet. I detta poddavsnitt möter vi historikern Marie Eriksson, som ger oss skakande och tragiska berättelser om 1800-talets våldsamma kvinnor. Hon berättar om giftmord, barnamord och misshandel. Vi pratar också om kvinnor som begick våld mot den egna kroppen, det vill säga självmord eller misslyckade aborter på grund av fosfor-förgiftning. Maries forskning visar att kvinnor kunnat uppträda lika aggressivt och våldsamt som män. Och att föreställningen om kvinnan som ensidigt offer för våld, inte alltid stämmer (53 min).

Marie har tillsammans med Roddy Nilsson på Göteborgs universitet skrivit boken "Ilska, desperation och lömska försåt: våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige".  

Historikern Marie Eriksson

Skogsbad – som balsam för stressade själar

Skogsbad har visat vara riktigt bra för stressade människor. Flera studier visar att det bland annat minskar stressnivåerna, sänker blodtrycket och ger starkare immunförsvar. Hur gör man då? Jo, det handlar om att kravlöst uppleva skogen, öppna sinnena på vid gavel och vara i nuet. Känna på mossan, lyssna på vinden och lukta på träden.

Jenny Lovebo forskar om de positiva effekterna med skogsbad. Hon berättar om alla fördelar, förklarar varför vi mår så bra i skogen, vilken skog fungerar bäst och hur man praktiskt går till väga (34 min).

Människor som sitter i skogen

Allt du vill veta om virus!

Mitt i coronavirusets framfart har vi bjudit in vår stjärnvirolog Michael Lindberg för att lära oss allt om virus. Vi går igenom hur och varför virusen angriper oss, hur kroppen försvarar sig, hur den skapar immunitet och hur något som inte lever ändå kan skapa avkomma.

Vi lär oss om allt från någorlunda snälla virus som till exempel herpes, till besvärligare varianter som influensa, HIV och Ebola. Och naturligtvis blir det en hel del om coronaviruset. Det blir ett bokstavligen viralt samtal. Med Michael Lindberg, professor i virologi (50 min).

Mikroskopiska bilder på viruspartiklar

Fler avsnitt av Snillen stimulerar