Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar – Linnéuniversitetets podcast

PODD: Välkommen till Snillen stimulerar! Här möter vi Linnéuniversitetets forskare som delar med sig av intressanta kunskaper. Detta är en podcast (eller om du föredrar podd eller pod) för dig som älskar vetenskap!

Är maten farlig?

Det finns många åsikter om vad vi ska äta och inte äta. Vad stämmer egentligen? Vad säger vetenskapen? I detta poddavsnitt möter vi näringsexperten Anna Blücher för att granska vanligt förekommande påståenden om mat. Vi fördjupar oss bland annat i gluten, laktos, mjölk, kött, socker och färdigmat. Är e-ämnen som till exempel nitrit och citronsyra verkligen säkra att få i sig? Och hur ska vi tänka kring kosttillskott med vitaminer och antioxidanter? Anna ger oss också en rad matnyttiga mat-tips.

Bild Anna Blücher

Historien om Ukraina

Tillsammans med historikern Anders Fröjmark går vi igenom Ukrainas spännande historia. Vi börjar i Kievriket på 800-talet och fortsätter fram till vår tid och konflikten med Ryssland. Under denna historiska resa möter vi några av dem som gjort avtryck i det som är dagens Ukraina, till exempel vikingarna, mongolerna, litauerna, polackerna och ryssarna. Vi pratar också om när Ukraina var en del av Sovjetunionen, tiden efter självständigheten 1991 och Rysslands imperieambitioner. Längd: 59 min.

Anders Fröjmark

Anders topplista: 5 intressanta årtal i Ukrainas historia

 1. 2013-2014: Proteströrelsen Euromajdan
 2. 1991: Ukrainas andra självständighet
 3. 1941: Massakern i Babij Jar
 4. 1918: Ukrainas första självständighet
 5. 1362: Slaget vid de blå vattnen

Mysteriet med massakern i Sandby borg

Vi tar oss an en arkeologisk mordgåta. En dag i slutet av 400-talet överraskades invånarna i Sandby borg på Öland av ett oväntat angrepp. De attackerades, slogs ihjäl och lämnades sedan där de hade fallit. Vad var det egentligen som hände? Vi möter arkeologiforskaren Ludvig Papmehl-Dufay, som har varit med från starten vid utgrävningarna i Sandby borg. Han berättar om forskarnas teorier om den brutala händelsen och om vilka förövarna kan ha varit. Han berättar om skelettdelar med huggskador, romerska guldmynt, pilspetsar som använts som mordvapen och om hur mannen i brasan fick sluta sina dagar (59 min).

Sandby borg

Ludvig Papmehl-Dufay är lektor i arkeologi vid Linnéuniversitetet. Han har tidigare jobbat som arkelolog vid Kalmar Läns Museum, som har ansvarat för utgrävningarna vid Sandby borg sedan starten. Linnéuniversitetet och Stockholms universitet är samarbetspartners i projektet.

Ludvigs topplista: 5 intressanta fynd i Sandby borg:

 1. Mannen i brasan
 2. Fruktkärnan
 3. Rörhänkelkannan
 4. Pilspetsen (använt som mordvapen)
 5. Gruset

Historien om kolonin Nya Sverige

Våren 1638 anlände två skepp från Sverige till Nordamerikas östkust. Uppdraget var att grunda en svensk handelskoloni som skulle stärka statskassan. Men det gick inte som man hade tänkt sig och kolonin levde kvar i bara 17 år. Historikern Gunlög Fur berättar om bakgrunden till kolonin, om svenskarnas möten med ursprungsbefolkningen i området och hur det gick för svenskarna som blev kvar efter kolonins fall. Vi får också veta vilka spår av Nya Sverige som finns kvar idag, och varifrån den överdrivet positiva bilden av de svenska kolonisterna härstammar – en bild som kanske inte är helt korrekt. Tid: 60 min.

Gunlög Fur

Gunlög Fur är professor i historia vid Linnéuniversitetet. Hon forskar bland annat om kolonialsim, amerikansk urfolkshistoria och kulturmöten.

Gunlögs topplista: 5 intressanta platser i kolonin Nya Sverige

 1. Minquas Kill / Christina, Wilmington
 2. Passajunk / Tinicum Island, Philadelphia
 3. Gloria Dei Chruch, Philadelphia
 4. Fort Elfsborg, New Jersey 
 5. Upland, Chester

 

Fler avsnitt av podden Snillen stimulerar