Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar – Linnéuniversitetets podcast

PODD: Välkommen till Snillen stimulerar! Här möter vi Linnéuniversitetets forskare som delar med sig av intressanta kunskaper. Detta är en podcast (eller om du föredrar podd eller pod) för dig som älskar vetenskap!

Så lämnar vi slit-och-släng-samhället

Välkommen till en snabbkurs i cirkulär ekonomi – för dig som vill minska din konsumtion. Vår gäst är Joacim Rosenlund, som forskar om återvinning och cirkulära idéer.

Joacim berättar om effekterna av konsumtionssamhället och förklarar fördelarna med cirkulär ekonomi, som bland annat handlar om att få våra prylar att leva så länge som möjligt. Han ger oss en rad tips på hur vi kan lämna slit-och-släng-tillvaron och avslöjar hur pass cirkulärt Sverige är jämfört med andra länder. Joacim berättar också om sitt projekt ”Det spelifierade miljöhuset”, en rolig sopsortering som ska få oss att återvinna mer. 38 min.

Joacim Rosenlund
Miljöhus
Det spelifierade miljöhuset, som ska göra återvinning till en roligare och trevligare upplevelse. Miljöhuset är resultatet från ett av Joacims forskningsprojekt. Bild från området Tegelviken, Kalmar

Joacims topplista: hur kan jag förändra min vardag för att lämna slit-och-släng-samhället?

  1. Avstå från konsumtion
  2. Dela med andra
  3. Reparera mera
  4. Ät upp maten
  5. Stöd cirkulära idéer och cirkulära företag

Är maten farlig?

Det finns många åsikter om vad vi ska äta och inte äta. Vad stämmer egentligen? Vad säger vetenskapen? I detta poddavsnitt möter vi näringsexperten Anna Blücher för att granska vanligt förekommande påståenden om mat. Vi fördjupar oss bland annat i gluten, laktos, mjölk, kött, socker och färdigmat. Är e-ämnen som till exempel nitrit och citronsyra verkligen säkra att få i sig? Och hur ska vi tänka kring kosttillskott med vitaminer och antioxidanter? Anna ger oss också en rad matnyttiga mat-tips.

Bild Anna Blücher

Historien om Ukraina

Tillsammans med historikern Anders Fröjmark går vi igenom Ukrainas spännande historia. Vi börjar i Kievriket på 800-talet och fortsätter fram till vår tid och konflikten med Ryssland. Under denna historiska resa möter vi några av dem som gjort avtryck i det som är dagens Ukraina, till exempel vikingarna, mongolerna, litauerna, polackerna och ryssarna. Vi pratar också om när Ukraina var en del av Sovjetunionen, tiden efter självständigheten 1991 och Rysslands imperieambitioner. Längd: 59 min.

Anders Fröjmark

Anders topplista: 5 intressanta årtal i Ukrainas historia

  1. 2013-2014: Proteströrelsen Euromajdan
  2. 1991: Ukrainas andra självständighet
  3. 1941: Massakern i Babij Jar
  4. 1918: Ukrainas första självständighet
  5. 1362: Slaget vid de blå vattnen

Mysteriet med massakern i Sandby borg

Vi tar oss an en arkeologisk mordgåta. En dag i slutet av 400-talet överraskades invånarna i Sandby borg på Öland av ett oväntat angrepp. De attackerades, slogs ihjäl och lämnades sedan där de hade fallit. Vad var det egentligen som hände? Vi möter arkeologiforskaren Ludvig Papmehl-Dufay, som har varit med från starten vid utgrävningarna i Sandby borg. Han berättar om forskarnas teorier om den brutala händelsen och om vilka förövarna kan ha varit. Han berättar om skelettdelar med huggskador, romerska guldmynt, pilspetsar som använts som mordvapen och om hur mannen i brasan fick sluta sina dagar (59 min).

Sandby borg

Ludvig Papmehl-Dufay är lektor i arkeologi vid Linnéuniversitetet. Han har tidigare jobbat som arkelolog vid Kalmar Läns Museum, som har ansvarat för utgrävningarna vid Sandby borg sedan starten. Linnéuniversitetet och Stockholms universitet är samarbetspartners i projektet.

Ludvigs topplista: 5 intressanta fynd i Sandby borg:

  1. Mannen i brasan
  2. Fruktkärnan
  3. Rörhänkelkannan
  4. Pilspetsen (använt som mordvapen)
  5. Gruset

Fler avsnitt