Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar

Välkommen till Linnéuniversitetets podd! Om du är nyfiken på vad våra forskare gör har du kommit rätt! På med hörlurarna och klicka dig vidare...

Detta händer i kroppen när du tränar

I det här avsnittet tar träningsoraklet Lasse ten-Siethoff, som också är lektor i idrottsvetenskap, täten i en svettig resa genom kroppen. Vi börjar på cellnivå i en armrörelse och slutar på maxpuls i joggingspåret. Vi får veta hur musklernas små motorer fungerar, vad som egentligen räknas som träning, och hur kroppen anpassar sig till träningen – och hur vi därmed både presterar bättre och mår bättre. Dessutom får vi tips på fem träningsövningar för den som bara har fem minuter (40 min).

Lasse ten Siethoff
Lasse ten Siethoff

Sluta konsumera, börja reflektera – så bryter du ditt shoppingmönster

Vi håller på att shoppa ihjäl Moder jord och vi måste ändra vårt förhållningssätt till konsumtion. Vi vet att det är jobbigt, men var lugn, hjälp finns att få. Vi kliver in i garderoben med vår hållbarhetsguru Mathilda Tham, som också är professor i design. Hon ger oss en massa smarta tips på hur du blir en mer hållbar konsument, utan att förlora ditt inre modelejon. Mathilda förklarar poängen med att tänka igenom vad man egentligen gillar, varför vi ska se våra klädesplagg som husdjur, varför vi bör tvätta mer sällan och i lägre temperaturer – och fördelarna med att anlita en garderobsdjupdykningsanalytiker (39 min).

Podd Mathilda Tham

Ett land i total kollaps – så beskrivs Sverige av högerextrema på amerikanska nätforum

Sverige är på väg mot den definitiva kollapsen, med våld, hög kriminalitet och utslagna samhällsfunktioner. Det är i alla fall den bild som målas upp av högerextrema i amerikanska nätforum. Där finns också de som till och med önskar att Sverige går under, som ett universellt skräckexempel. Emma Ricknell, doktorand i statsvetenskap, berättar om den här mörka Sverigebilden, varifrån den kommer, hur den sprids – och hur i hela friden Alfons Åberg blev indragen (31 min).

Emma Ricknell

Att gilla eller dissa? Om ungdomars liv på sociala medier

Varför får vissa en massa "likes" för sina inlägg på sociala medier, medan andra blir trakasserade för samma innehåll? Liselotte Eek-Karlsson, lektor i pedagogik, har undersökt ungas samspel på nätet. Hon menar att det handlar mycket om att positionera sig, att testa gränser och att få uppmärksamhet. Samtidigt finns alltid en risk att bli utsatt om man publicerar "fel" saker, som inte stämmer överens med det som förväntas av ens kompisgrupp, status eller kön. Och det kan få stor genomslagskraft. Men Liselotte menar också att även om det förekommer kränkningar på nätet, så är det betydligt vanligare att man stöttar och uppmuntrar varandra (34 min).

Podd med Liselotte Eek-Karlsson

Sköna bönor! En snabbkurs för dig som har en dålig relation med baljväxter

Vår baljväxtexpert Cornelia tar oss med in i matlabbet och berättar om varför bönor, linser och ärtor är så bra för vår hälsa. Några exempel: de är näringsrika, sockerfattiga och mättande. Dessutom har de positiva effekter på blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi får tips på hur man tillagar dem och hur man maximerar vitaminhalten. Med Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap (29 min).

Cornelia Witthöft

Fler avsnitt av Snillen stimulerar