Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar

Välkommen till Linnéuniversitetets podd (eller podcast)! Om du är nyfiken på vad våra forskare gör har du kommit rätt! På med hörlurarna och klicka dig vidare.

Allt du vill veta om virus!

Mitt i coronavirusets framfart har vi bjudit in vår stjärnvirolog Michael Lindberg för att lära oss allt om virus. Vi går igenom hur och varför virusen angriper oss, hur kroppen försvarar sig, hur den skapar immunitet och hur något som inte lever ändå kan skapa avkomma. Vi lär oss om allt från någorlunda snälla virus som till exempel herpes, till besvärligare varianter som influensa, HIV och Ebola. Och naturligtvis blir det en hel del om coronaviruset. Det blir ett bokstavligen viralt samtal. Med Michael Lindberg, professor i virologi.

Mikroskopiska bilder på viruspartiklar

Vad händer när solen slocknar?

Vi har bjudit in vår rymdexpert Arvid Pohl för att lära oss allt om stjärnor. Han berättar om hur de föds, lever och dör – några mer våldsamt än andra – och vi kastar lite extra ljus på hur vår egen stjärna Solen dukar under. Vad händer med mänskligheten då? Och när kommer detta att ske? Arvid berättar också om rymdens röda, vita och bruna dvärgar, om Solens uteblivna parrelation med Jupiter, och om det stämmer att stjärnorna blinkar. Han avslöjar också sina personliga favoritstjärnor.

Männiksor som svävar i rymden framför solen.

Historien om vampyren – besten som blev vår bästis

I detta bloddrypande poddavsnitt möter vi vår vampyrexpert Anna Höglund, som också är lektor i litteraturvetenskap. Hon leder oss igenom mörkret och berättar om vampyrberättelsens ursprung, vampyrepidemier i Serbien, Draculas betydelse och om de mer moderna humanvampyrerna. Vi får också veta att vampyrens intåg i litteraturen egentligen började med ett stulet manus under en stökig sommar vid Genèvesjön 1816 (53 min).

Skräckslagna personer i mörkt rum

Svordomens historia – känsliga lyssnare varnas! 

När började vi svära – och hur i hela friden lät det då? I det här avsnittet ger vi oss ut på en historisk resa kantad av fula ord. Till vår hjälp har vi Shirley Näslund, docent i svenska språket och utrustad med en vokabulär som skulle få vilken borstbindare som helst att rodna. Vi får reda på när djävulen egentligen kom in i bilden, skillnaderna i hur man svär på olika håll i världen, varför ”fuck” används så lättvindigt här i Sverige – och att könsorden hängt med längre än vad man kan tro. Dessutom dammar vi av Shirleys fem favoritsvordomar som fallit i glömska (45 min).

Utemiljö

Därför blir en låt en hit

Vad är det som gör att vissa låtar direkt klättrar på listorna medan andra glöms bort? I det här avsnittet följer vi med Patrik Ahlm, vår egen hitmakare och konstnärlige lektor i musik, in i replokalen. Patrik ger oss en grundlig genomgång av hur man snickrar ihop en slagdänga. Vi går igenom hur låtskrivare jobbar med t ex tydliga refränger, kliché-fria titlar och effektiva hookar, och vi får flera exempel ur musikhistorien. Vi ger också Patrik den omöjliga uppgiften att lista tidernas 10 största hits (45 min).

Patrik Ahlm
Patrik Ahlm
Planerna på att starta ett nytt superband fick snabbt läggas på hyllan. Det visade sig att gitarristen till vänster och trummisen (a.k.a poddens programledare) var både tondöva och taktlösa.

Detta händer i kroppen när du tränar

I det här avsnittet tar träningsoraklet Lasse ten-Siethoff, som också är lektor i idrottsvetenskap, täten i en svettig resa genom kroppen. Vi börjar på cellnivå i en armrörelse och slutar på maxpuls i joggingspåret. Vi får veta hur musklernas små motorer fungerar, vad som egentligen räknas som träning, och hur kroppen anpassar sig till träningen – och hur vi därmed både presterar bättre och mår bättre. Dessutom får vi tips på fem träningsövningar för den som bara har fem minuter (40 min).

Lasse ten Siethoff
Lasse ten Siethoff
Armhävningar är jobbigare än man tror – särskilt när man har ett vältränat fitness-orakel som tittar på.

Fler avsnitt av Snillen stimulerar