Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar

Välkommen till Linnéuniversitetets podcast! Om du är nyfiken på vad våra forskare gör har du kommit rätt! På med hörlurarna och klicka dig vidare...

Att gilla eller dissa? Om ungdomars liv på sociala medier

Varför får vissa en massa "likes" för sina inlägg på sociala medier, medan andra blir trakasserade för samma innehåll? Liselotte Eek-Karlsson, lektor i pedagogik, har undersökt ungas samspel på nätet. Hon menar att det handlar mycket om att positionera sig, att testa gränser och att få uppmärksamhet. Samtidigt finns alltid en risk att bli utsatt om man publicerar "fel" saker, som inte stämmer överens med det som förväntas av ens kompisgrupp, status eller kön. Och det kan få stor genomslagskraft. Men Liselotte menar också att även om det förekommer kränkningar på nätet, så är det betydligt vanligare att man stöttar och uppmuntrar varandra (34 min).

Podd med Liselotte Eek-Karlsson

 

Sköna bönor! En snabbkurs för dig som har en dålig relation med baljväxter

Vår baljväxtexpert Cornelia tar oss med in i matlabbet och berättar om varför bönor, linser och ärtor är så bra för vår hälsa. Några exempel: de är näringsrika, sockerfattiga och mättande. Dessutom har de positiva effekter på blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi får tips på hur man tillagar dem och hur man maximerar vitaminhalten. Med Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap (29 min).

Cornelia Witthöft

 

Nu ska sanningen fram! Så avslöjar man en lögnare

Glöm allt du trodde du visste om att den som ljuger är nervös och flackar med blicken. Det stämmer inte. Ola Kronkvist, lektor i polisvetenskap, avfärdar en rad myter och ger oss sina bästa tips på hur man arbetar professionellt för att avslöja lögnare. Han berättar också om varför vi ljuger så mycket som 6–8 gånger om dagen och varför nyförälskade ljuger allra mest. (35 min)

Ola Kronkvist

 

Parasiten som tar över fiskens hjärna – och gör den självmordsbenägen

Detta är den osannolika historien om Schistocephalus solidus, parasiten som manipulerar sitt värddjur Storspiggen att bli en självmordskandidat. Allt för att parasiten själv ska kunna leva vidare. Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi, berättar om detta lilla djurs komplicerade liv och ger oss sina fem favoritparasiter – den ena läskigare än den andra. (32 min)

Andreas Svensson
Schistocephalus solidus
Parasiten Schistocephalus solidus kan bli i princip lika stor som fisken själv.


Varför är kärlek så svårt? Grundkurs för olyckligt förälskade

Författaren och hedersdoktorn Lena Andersson vägleder oss på kärlekens snåriga stigar. Hur tar man sig igenom en olycklig förälskelse? Vilket ansvar har egentligen den som utsätts för förälskelsen? Och hur gör man för att framstå som en intressant person? (44 min)

Lena Andersson


Skaffa en partner och minska risken att bli dement!

Människor som lever i en parrelation löper hälften så stor risk att drabbas av demens senare i livet, jämfört med singlar. Krister Håkansson, lektor i psykologi, berättar om vilka sociala faktorer som påverkar demensrisken, och varför du som förlorat din partner ska skynda dig att skaffa en ny. (29 min)

Bild Krister Håkansson


Att välja framtidens elitspelare: magkänslan styr i fotbollens talangjakt

I detta specialavsnitt inspelat under Almedalsveckan 2017 fokuserar vi på hur coacher inom Svenska fotbollförbundets distriktslagsverksamhet identifierar nya fotbollstalanger. Stefan Lund, docent i pedagogik, menar att det handlar inte om en objektiv bedömning av spelarna, utan i hög grad om magkänsla. (27 min)

Stefan Lund


Är ishockey bara för riktiga män? Om maskulinitet på hal is

Ishockey ses av många som den manligaste av alla sporter. Var kommer denna machobild ifrån? Tobias Stark, lektor i idrottsvetenskap, berättar om ishockeyns ursprung och vilka tidiga mansideal som fortfarande präglar idrotten. (29 min)

Ingeborg, Tobias Stark och Anders


Sex, filmer och missuppfattningar – historien om den svenska synden

Varifrån kommer egentligen bilden av det sexuellt frigjorda Sverige? Mariah Larsson, lektor i filmvetenskap, berättar om banbrytande filmer, friare filmcensur och en rad missuppfattningar. Var den svenska synden egentligen dansk? (29 min)

Mariah Larsson


Småländskt ledarskap – så funkar det!

Vad gör småländska ledare framgångsrika? Finns det några särskilda faktorer som gör att just småländskt ledarskap är bättre än andra? Magnus Forslund är lektor i företagsekonomi och klargör vad som gäller ur ett småländskt perspektiv. (28 min)

Magnus, Ingeborg och Anders


När flickor begår sexuella övergrepp

Att tonårsflickor utsätter andra för sexuella övergrepp är okänt för många. Cecilia Kjellgren, lektor i socialt arbete, berättar om vad som kan förklara deras beteende och hur omgivningen bör agera. (28 min)

Cecilia Kjellgren


Så blir du framgångsrik i digitala affärer!

Digitalisering av företag blir allt vanligare. Men vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte? Darek Haftor, professor i informatik, ger sina bästa råd och berättar om goda exempel. (29 min)

Darek Haftor


Döden, döden, döden – fåglar, virus och andra otäckheter

Alla infektionssjukdomar leder inte till döden. Men några gör det. Jonas Waldenström är professor i mikrobiologi. Han berättar om hur influensavirus hos fåglar kan smitta människor, om virus är onda till sin natur, och ger exempel på sina favoritsmittor. Jonas lärde sig en gång att "Livet är en smittsam sjukdom med 100 procents dödlighet". (28 min)

Jonas Waldenström

Räddare kan ingen vara – skräckfilmen och det amerikanska imperiet

Vilken politisk roll spelar amerikanska skräckfilmer? Vilken världsbild av öst och väst förmedlas i den här typen av populärkultur? Johan Höglund är docent i engelsk litteratur. Han guidar oss dödliga genom film och litteratur som berättar något om den imperiekultur vi lever i. (29 min)

Johan Höglund