Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar – Linnéuniversitetets podcast

Välkommen till vår podcast! Här möter vi Linnéuniversitetets forskare – våra snillen – som delar med sig av intressanta, spännande och även obehagliga kunskaper ur sin forskning. Detta är en podcast, eller om du föredrar podd eller pod, för dig som älskar vetenskap!

Historien om kolonin Nya Sverige

Våren 1638 anlände två skepp från Sverige till Nordamerikas östkust. Uppdraget var att grunda en svensk handelskoloni som skulle stärka statskassan. Men det gick inte som man hade tänkt sig och kolonin levde kvar i bara 17 år. Historikern Gunlög Fur berättar om bakgrunden till kolonin, om svenskarnas möten med ursprungsbefolkningen i området och hur det gick för svenskarna som blev kvar efter kolonins fall. Vi får också veta vilka spår av Nya Sverige som finns kvar idag, och varifrån den överdrivet positiva bilden av de svenska kolonisterna härstammar – en bild som kanske inte är helt korrekt. Tid: 60 min.

Gunlög Fur

Gunlög Fur är professor i historia vid Linnéuniversitetet. Hon forskar bland annat om kolonialsim, amerikansk urfolkshistoria och kulturmöten.

Gunlögs topplista: 5 intressanta platser i kolonin Nya Sverige

  1. Minquas Kill / Christina, Wilmington
  2. Passajunk / Tinicum Island, Philadelphia
  3. Gloria Dei Chruch, Philadelphia
  4. Fort Elfsborg, New Jersey 
  5. Upland, Chester

 

Fler avsnitt av podden Snillen stimulerar