Snillen stimulerar är Linneuniversitetets podcast

Snillen stimulerar

Välkommen till Linnéuniversitetets podd! Om du är nyfiken på vad våra forskare gör har du kommit rätt! På med hörlurarna och klicka dig vidare...

Ett land i total kollaps – så beskrivs Sverige av högerextrema på amerikanska nätforum

Sverige är på väg mot den definitiva kollapsen, med våld, hög kriminalitet och utslagna samhällsfunktioner. Det är i alla fall den bild som målas upp av högerextrema i amerikanska nätforum. Där finns också de som till och med önskar att Sverige går under, som ett universellt skräckexempel. Emma Ricknell, doktorand i statsvetenskap, berättar om den här mörka Sverigebilden, varifrån den kommer, hur den sprids – och hur i hela friden Alfons Åberg blev indragen (31 min).

Emma Ricknell

Att gilla eller dissa? Om ungdomars liv på sociala medier

Varför får vissa en massa "likes" för sina inlägg på sociala medier, medan andra blir trakasserade för samma innehåll? Liselotte Eek-Karlsson, lektor i pedagogik, har undersökt ungas samspel på nätet. Hon menar att det handlar mycket om att positionera sig, att testa gränser och att få uppmärksamhet. Samtidigt finns alltid en risk att bli utsatt om man publicerar "fel" saker, som inte stämmer överens med det som förväntas av ens kompisgrupp, status eller kön. Och det kan få stor genomslagskraft. Men Liselotte menar också att även om det förekommer kränkningar på nätet, så är det betydligt vanligare att man stöttar och uppmuntrar varandra (34 min).

Podd med Liselotte Eek-Karlsson

Sköna bönor! En snabbkurs för dig som har en dålig relation med baljväxter

Vår baljväxtexpert Cornelia tar oss med in i matlabbet och berättar om varför bönor, linser och ärtor är så bra för vår hälsa. Några exempel: de är näringsrika, sockerfattiga och mättande. Dessutom har de positiva effekter på blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi får tips på hur man tillagar dem och hur man maximerar vitaminhalten. Med Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap (29 min).

Cornelia Witthöft

Fler avsnitt av Snillen stimulerar