Forskaren Patrik Ahlm och poddens två programledare står framför gitarrer i ett musikrum.

Därför blir en låt en hit

PODD: Vad är det som gör att vissa låtar direkt klättrar på listorna medan andra glöms bort? I det här avsnittet följer vi med Patrik Ahlm, vår egen hitmakare och konstnärlige lektor i musik, in i replokalen.

Patrik ger oss en grundlig genomgång av hur man snickrar ihop en slagdänga. Vi går igenom hur låtskrivare jobbar med t ex tydliga refränger, kliché-fria titlar och effektiva hookar, och vi får flera exempel ur musikhistorien. Vi ger också Patrik den omöjliga uppgiften att göra en lista med tidernas 10 största hits.

Avsnittets längd: 45 min

Patrik Ahlm
Planerna på att starta ett nytt superband fick snabbt läggas på hyllan. Det visade sig att gitarristen till vänster och trummisen (a.k.a. poddens två programledare) var både tondöva och taktlösa.

Patriks topplista: tidernas 10 största hits (utan inbördes ordning):

Despacito – Luis Fonsi ft. Daddy Yankee
Shape of You – Ed Sheeran
Macarena – Los Del Rio
Bohemian Rhapsody – Queen
White Christmas – Bing Crosby
Hello – Adele
All I want for Christmas is you – Mariah Carey
Thrilller – Michael Jackson
Don't stop believing – Journey
I will always love you – Dolly Parton/Whitney Houston

Citatet

– Man brukar säga att de högsta tonerna ska finnas i refrängen. Tänk er en trappa där första trappsteget är versen, andra trappsteget är för refrängen, och sen tar man två trappsteg. Och DÄR kommer refrängen.

– Då lyfter låten rent melodiskt. Det är där man öppnar upp och sjunger för full hals. Den här höjden skapar variation, och variation är väldigt viktigt. Sen ibland är det faktiskt precis tvärtom, men normalt sett har refrängen de högsta tonerna. (Patrik Ahlm).

Fler avsnitt av Snillen stimulerar