Forskaren Andreas Svensson och poddens programledare i ett laboratorium

Parasiten som tar över fiskens hjärna – och gör den självmordsbenägen

PODD: Detta är den osannolika historien om Schistocephalus solidus, parasiten som manipulerar sitt värddjur Storspiggen till att bli en självmordskandidat. Allt för att parasiten själv ska kunna leva vidare.

Andreas Svensson, forskare i evolutionär ekologi, berättar om detta lilla djurs komplicerade liv och ger oss sina fem favoritparasiter – den ena läskigare än den andra.

Avsnittets längd: 32 min.

Parasit
Parasiten Schistocephalus solidus kan bli i princip lika stor som fisken själv.

Andreas topplista: 5 favoritparasiter

I podden berättar Andreas om sina fem favoriter bland parasiter.

1. Ichneumon eumerus. Stekel som tar sig in i myrstackar och utsöndrar ett ämne som får myrorna att ge sig på varandra. Sen lägger den ägg på larven av en Svartfläckig blåvinge, som i sin tur är en parasit på myrorna.

2. Cymothoa exigua – Tungbitaren. Gråsugga som biter sig fast i fiskars tungor, suger blod så tungan skrumpnar och ersätter sedan tungan med sig själv – och övertar tungans funktion.

3. Toxoplasma gondii. Encelligt djur som infekterar möss och får dem att bli orädda för katter. De t o m söker upp katterna. Även människor verkar påverkas av denna parasit.

4. Dinocampus coccinellae – Zombie-livvakten. Larv som angriper nyckelpigor och äter upp nästan hela nyckelpigan inifrån. Fram tills puppan öppnas försvaras den aggresivt av nyckelpigan.

5. Schistocephalus solidus. Bandmask som manipulerar Storspiggar att bli orädda och självmordsbenägna. Syftet är att fisken lättare ska bli uppäten av en fågel, som är parasitens nästa värddjur.

Bubblare: Ampulex compressa. En smaragdstekel som hypnotiserar kackerlackor och för dem till sitt bo.

Fler avsnitt av Snillen stimulerar