Parasiten som tar över fiskens hjärna – och gör den självmordsbenägen
Detta är den osannolika historien om Schistocephalus solidus, parasiten som manipulerar sitt värddjur Storspiggen att bli en självmordskandidat. Allt för att parasiten själv ska kunna leva vidare. Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi, berättar om detta lilla djurs komplicerade liv och ger oss sina fem favoritparasiter - den ena läskigare än den andra. (32 min)
Andreas topplista: 5 favoritparasiter
I podden berättar Andreas om sina fem favoriter bland parasiter.
1. Ichneumon eumerus. Stekel som tar sig in i myrstackar och utsöndrar ett ämne som får myrorna att ge sig på varandra. Sen lägger den ägg på larven av en Svartfläckig blåvinge, som i sin tur är en parasit på myrorna.
2. Cymothoa exigua – Tungbitaren. Gråsugga som biter sig fast i fiskars tungor, suger blod så tungan skrumpnar och ersätter sedan tungan med sig själv – och övertar tungans funktion.
3. Toxoplasma gondii. Encelligt djur som infekterar möss och får dem att bli orädda för katter. De t o m söker upp katterna. Även människor verkar påverkas av denna parasit.
4. Dinocampus coccinellae – Zombie-livvakten. Larv som angriper nyckelpigor och äter upp nästan hela nyckelpigan inifrån. Fram tills puppan öppnas försvaras den aggresivt av nyckelpigan.
5. Schistocephalus solidus. Bandmask som manipulerar Storspiggar att bli orädda och självmordsbenägna. Syftet är att fisken lättare ska bli uppäten av en fågel, som är parasitens nästa värddjur.
Bubblare: Ampulex compressa. En smaragdstekel som hypnotiserar kackerlackor och för dem till sitt bo.
Fler avsnitt av Snillen stimulerar
-
Vilka var 1800-talets våldsamma kvinnor? Ny historisk forskning visar att kvinnor var i majoritet när det gäller dödligt våld under slutet av 1800-talet.
-
Skogsbad – som balsam för stressade själar Skogsbad har visat vara riktigt bra för stressade människor. Flera studier visar att det bland annat minskar stressnivåerna, sänker blodtrycket och ger…
-
Allt du vill veta om virus! I detta coronainspirerade poddavsnitt har vi bjudit in vår stjärnvirolog Michael Lindberg för att lära oss allt om virus. Vi går igenom hur och varför virusen angriper oss,…
-
Vad händer när solen slocknar? Vi har bjudit in vår rymdexpert Arvid Pohl för att lära oss allt om stjärnor. Han berättar om hur de föds, lever och dör – några mer våldsamt än andra – och vi kastar…
-
Historien om vampyren – besten som blev vår bästis I detta bloddrypande poddavsnitt möter vi vår vampyrexpert Anna Höglund, som också är lektor i litteraturvetenskap. Hon leder oss igenom mörkret och…
-
Svordomens historia – känsliga lyssnare varnas! När började vi svära – och hur i hela friden lät det då? I det här avsnittet ger vi oss ut på en historisk resa kantad av fula ord. Till vår hjälp har…
-
Därför blir en låt en hit Vad är det som gör att vissa låtar direkt klättrar på listorna medan andra glöms bort? I det här avsnittet följer vi med Patrik Ahlm, vår egen hitmakare och konstnärlige…
-
Detta händer i kroppen när du tränar I det här avsnittet tar träningsoraklet Lasse ten Siethoff, som också är lektor i idrottsvetenskap, täten i en svettig resa genom kroppen. Vi börjar på cellnivå i…
-
Sluta konsumera, börja reflektera – så bryter du ditt shoppingmönster Vi håller på att shoppa ihjäl Moder jord och vi måste ändra vårt förhållningssätt till konsumtion. Vi vet att det är jobbigt, men…
-
Ett land i total kollaps – så beskrivs Sverige av högerextrema på amerikanska nätforum Sverige är på väg mot den definitiva kollapsen, med våld, hög kriminalitet och utslagna samhällsfunktioner. Det…
-
Att gilla eller dissa? Om ungdomars liv på sociala medier Varför får vissa en massa "likes" för sina inlägg på sociala medier, medan andra blir trakasserade för samma innehåll? Liselotte Eek-Karlsson,…
-
Sköna bönor! En snabbkurs för dig som har en dålig relation med baljväxter Är du ännu inte helt övertygad om poängen med baljväxter? Lyssna då på denna podd. Vi följer med vår baljväxtexpert Cornelia…
-
Nu ska sanningen fram! Så avslöjar man en lögnare Glöm allt du trodde du visste om att den som ljuger är nervös och flackar med blicken. Det stämmer inte. Ola Kronkvist, lektor i polisvetenskap,…
-
Varför är kärlek så svårt? Grundkurs för olyckligt förälskade Författaren och hedersdoktorn Lena Andersson vägleder oss på kärlekens snåriga stigar. Hur tar man sig igenom en olycklig förälskelse?…
-
Sex, filmer och missuppfattningar – historien om den svenska synden Varifrån kommer egentligen bilden av det sexuellt frigjorda Sverige? Mariah Larsson, lektor i filmvetenskap, berättar om banbrytande…
-
Är ishockey bara för riktiga män? Om maskulinitet på hal is Ishockey ses av många som den manligaste av alla sporter. Var kommer denna machobild ifrån? Tobias Stark, lektor i idrottsvetenskap,…
-
Att välja framtidens elitspelare: magkänslan styr i fotbollens talangjakt I detta specialavsnitt inspelat under Almedalsveckan 2017 fokuserar vi på hur coacher inom Svenska fotbollförbundets…
-
Skaffa en partner och minska risken att bli dement! Människor som lever i en parrelation löper hälften så stor risk att drabbas av demens senare i livet, jämfört med singlar. Krister Håkansson, lektor…
-
Småländskt ledarskap – så funkar det! Vad gör småländska ledare framgångsrika? Finns det några särskilda faktorer som gör att just småländskt ledarskap är bättre än andra? Magnus Forslund är lektor i…
-
När flickor begår sexuella övergrepp Att tonårsflickor utsätter andra för sexuella övergrepp är okänt för många. Cecilia Kjellgren, lektor i socialt arbete, berättar om vad som kan förklara deras…
-
Så blir du framgångsrik i digitala affärer! Digitalisering av företag blir allt vanligare. Men vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte? Darek Haftor, professor i informatik, ger sina bästa…
-
Döden, döden, döden – fåglar, virus och andra otäckheter Alla infektionssjukdomar leder inte till döden. Men några gör det. Jonas Waldenström är professor i mikrobiologi. Han berättar om hur…