Havsmiljöinstitutet vid Linnéuniversitetet
Havsmiljöinstitutet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan fem universitet och har som uppdrag att bistå myndigheter med vetenskaplig kompetens för att förbättra havsmiljön.
Havsmiljöinstitutet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.
Med analyser, synteser och information bidrar Havsmiljöinstitutet till att öka förståelsen och medvetenheten kring miljösituationen i havet. Linnéuniversitetet har tillsammans med fyra andra universitet fått i uppdrag av regeringen att samarbeta under benämningen Havsmiljöinstitutet. Samarbetet ger institutet tillgång till en bred kunskapsbas och den regionala spridningen ger också god geografisk täckning av Sveriges olika havsområden.
Linnéuniversitets verksamhet inom Havsmiljöinstitutet består av att delta i utredningar, utvärderingar och analyser åt regionala och nationella myndigheter. Vi arbetar även med att skapa mötesplatser mellan forskare och myndigheter som arbetar med södra Östersjön.
En viktig uppgift för Havsmiljöinstitutet är att ge en integrerad och komplett bild av den aktuella miljösituationen i våra hav. För att åstadkomma detta finns en nationell funktion för analyser och synteser vid det centrala kansliet i Göteborg. Dessutom finns miljöanalytiker vid de olika universiteten, vilket garanterar en god kunskapstäckning av alla svenska havsområden.
Havsmiljöinstitutet presenterar miljösituationen i svenska havsområden på webbplatsen Sveriges vattenmiljö. Linnéuniversitetet bidrar här med expertis inom havsmiljöanalys.
Mer information finns på Havsmiljöinstitutets webbplats.
Aktuellt
Forskargrupper
Här hittar du forskargrupper vid Linnéuniversitetet, som inte nödvändigtvis är knutna till, men vars kompetens är relevant för Havsmiljöinstitutet. Följ länkarna till forskargrupperna för mer information och kontaktuppgifter.
-
Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems Inom Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems (EEMiS) studerar vi vattenmiljöer i…
-
Ecochange – så påverkas Östersjön av klimatförändringen Övergödning, överfiske och miljögifter har länge varit problem i Östersjön. Det senaste hotet är klimatförändringen. Högre temperatur medför…
-
Marina växtplankton – ekologi och applikationer (MPEA) Vårt forskningsteam studerar ekologin hos marin växtplankton. Bland annat kartlägger vi biologiska och kemiska samspel mellan marina mikrober och…
-
Sjöfartsvetenskap Forskningen inom området sjöfartsvetenskap handlar om hur man kan uppnå en miljömässigt hållbar och säker sjöfart med god arbetsmiljö.
-
Marin mikrobiologi Inom forskargruppen Marin mikrobiologi studerar vi marina bakteriers biologiska mångfald, ekologi, fysiologi och genomik.
-
Fiskekologi Östersjöns kustnära bestånd av rovfisk, främst abborre och gädda, har under senare decennier minskat kraftigt. Bakomliggande orsaker kan vara förändrade näringsvävar, konkurrens och störda…
-
Födovävsekologi Inom gruppen Födovävsekologi bedriver vi forskning inom akvatisk ekologi. Vi studerar bland annat flödet av mikronäringsämnen i näringskedjan och de interaktioner och anpassningar som…
Forskningsprojekt
-
Projekt: Sjöfartens miljöpåverkan och havsplanering Sjöfarten är helt nödvändig för handel och välstånd. Men sjöfartens utsläpp till luft och vatten påverkar också vår yttre miljö och människors…
-
Doktorandprojekt: Miljöhänsyn i sjöfartens organisationskulturer Hur påverkar organisationens kultur miljöbeteenden inom sjöfarten? Detta doktorandprojekt syftar till att utveckla förståelse för vad…
-
Projekt: Betydelsen av fiskvägar och vandringshinder för populationsdynamik, evolution och livskraft hos lekvandrande fisk Många rinnande vattendrag i Sverige och utomlands är påverkade av dammbyggen…