Laboratoriet för bioorganisk och biofysikalisk kemi

Laboratoriet för bioorganisk och biofysikalisk kemi (BBCL) finns i Kalmar vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap. Som namnet antyder är vi en multidisciplinär forskargrupp inom kemivetenskaperna. Vår forskning omfattar studier av både organisk- och fysikalisk-kemisk natur samt tillämpningar av dessa på problem av mer biologisk art.

Vår forskning

Forskningen vid Laboratoriet för bioorganisk och biofysikalisk kemi omfattar följande områden:

1. Design, framställning och utvärdering av syntetiska igenkänningssystem. Molekylavgjutning är en viktig del av vårt arbete inom detta område. Kunskapen används bland annat för utveckling av konstgjorda enzym och antikroppar för tillämpningar inom syntetisk organisk kemi, bioteknik och klinisk forskning.
  2. Grundläggande studier av molekylär igenkänning och termodynamisk karakterisering av ligand - receptorinteraktioner.
  3. Kombinatorisk kemi och -biologi som verktyg för att hitta nya igenkänningsystem.
  4. Studier av mikrobiologisk och biomakromolekylär stabilitet och viabilitet i kemiskt och fysikaliskt extrema miljöer.
  5. Bionanoteknik: molekylära motorer. Studier och användning av motorproteiners funktion på mikro- och nanonivå.
  6. Utveckling av spektroskopiska metoder för studier av konstgjorda och biologiska igenkänningssystem.

Moderna laboratorier

Forskningen utförs i moderna laboratorier och vi innehar eller har direkt åtkomst till följande utrustning:

• Spektroskopi: NMR (500 MHz, Varian), fluorescens (3 instrument inklusive TIRF och stop-flow), UV, FT-IR, MS (MALDI-TOF)
  • Molekylmodellering: Beräkningskluster (32 processorkärnor) med programvara för molekyldynamik (Amber, ver. 10, Gromacs, ver. 4.0), DFT (Siesta, ver. 2.0.2) och visualisering (VMD, ver. 1.8.6, Molekel, ver. 4.3)
  • Mikroskopi: Svepelektron, konfokalfluorescens, atomkraft (nQuip), FT-IR
  • Kromatografi: HPLC (ett flertal), LC-MS, GC-MS, CE/CEC, FPLC
  • Sensorplattformar: SPR (Biacore X), QCM (Attana Cell-200, Attana-100, Attana-80)
  • Övrigt: Isotoplaboratorium med scintillatorräkning, cell- och virusodling, cellräknare, flödescytometri, goniometri, viskosometri, dielektricitetskonstantmätning.

Bidragsgivare och industripartners

Vår forskning bedrivs med stöd av ett antal bidragsgivare och industripartners:

Forskargruppen BBCL är en del av institutionen för kemi och biomedicin och Linnæus University Centre of Excellence (LNUC) for Biomaterials Chemistry.

Undervisning

De flesta av medlemmarna i gruppen bidrar till undervisningen vid fakulteten för hälso- och livsvetenskap. Vi är i hög grad inblandade i grundutbildning inom:

• Allmän kemi
  • Oorganisk kemi
  • Organisk kemi
  • Fysikalisk kemi
  • Analytisk kemi
  • Läkemedelskemi
  • Bioorganisk kemi
  • Labmetodik
  • Nutrition

Dessa kurser ingår i ett flertal utbildningsprogram:

• Biologi
  • Biomedicinsk kemi
  • Biomedicinsk analytiker
  • Ingenjörsutbildning
  • Nanovetenskap
  • Nutrition och livsmedelsvetenskap
  • Optiker
  • Farmaceut
  • Lärarutbildning

Utöver detta är vi inblandade i många av de doktorandkurser som erbjuds av fakulteten.

Seminarier

Välkommen att besöka våra seminarier som äger rum på fredagar kl 14:30-15:30 i sal N218 och hålls på engelska, om inget annat anges.

Våren 2016

22 jan MSc & BSc examination project presentations & MSc half-time reports
29 jan MSc & BSc examination project presentations & MSc half-time reports

5 febr Subban Kathirivan*
12 febr Inget seminarium
19 febr Gustaf Olsson*
26 febr Maria Canterella, University of Catania, Italy*

4 mars Antoine Buetti-Dinh*
11 mars Kristina Magnusson
18 mars Kerstin Golker*
25 mars påsk

1 april Research Council application writing
8 april Natacha Ndizeye*
15 april Swapnil Chavan* – thesis defence (preliminärt)
22 april Bengt Persson*
29 april Helena Vandesande

6 maj klämdag
13 maj Alf Månsson
19 maj Peter Lewis – thesis defence (preliminärt)
20 maj Akademisk högtid
27 maj Daniel Fernando – thesis defence (preliminärt)
31 maj-3 juni BSc & MSc examination project presentations & graduation ceremony

10 juni LNUC–BMC workshop open lectures – to be announced
17 juni Xiaofen Wu – thesis defence (preliminärt)

Titlar på föreläsningarna ska annonseras av föredragshållaren (eller värden) på anslagstavlan i personalrummet.

* = LNUC–BMC colloquium

Medarbetare

Besökande studenter [25 januari, 2016]
Maria Canterella, doktorand vid universitetet i Catania, Italien, ska spendera 4 månader hos oss som en del i FP7 och ERASMUS programmen. Alina Sklad, från universitetet i Saskatchewan, Kanada, ska arbeta i gruppen under sex månader.

Examensarbete [januari, 2016]
Shangquin Zhao har påbörjat sitt examensarbete hos oss.

Kontakt- och besöksinformation

Laboratoriet för bioorganisk och biofysikalisk kemi
Linnaeus University Centre for Biomaterials Chemistry
Institutionen för kemi och biomedicin
Linnéuniversitetet
391 82 Kalmar

Norra vägen 49, Kalmar
Fax 0480–44 62 44
Telefon 0480–44 62 00 (växel)

Med bil: E22 från Köpenhamn/Malmö/Lund, eller E4 och sedan E22 från Stockholm.
Med tåg: Regelbundna avgångar till och från Kastrup/Malmö/Lund, Göteborg och Stockholm. Institutionen ligger 1 km från centralstationen.
Med flyg: Dagliga avgångar till och från Stockholm med SAS (Arlanda) och Kalmarflyg (Bromma). Flygplatsen ligger 10 min bilfärd från institutionen.