Projekt: IoT-lab för SMF 2.0
Målet med detta projekt är att utveckla ett väl etablerat nätverk med företag i Linnéregionen som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom Internet of Things (IoT). Detta vill vi uppnå genom att erbjuda kunskapshöjande och praktiska aktiviteter för små och medelstora företag (SMF) så att de får möjligheter att ta viktiga kliv på sin digitala utvecklingsresa.
En av de framtida teknologier som spås påverka ett stort antal affärsmodeller är Internet of Things (IoT). IoT innebär att allt fler enheter blir uppkopplade mot Internet. Tidig anpassning till den nya teknologin kan vara betydande för SMF:s framtida existens.
För att stärka små och medelstora företag i Linnéregionen i frågor som berör IoT behöver goda exempel synliggöras, kunskapsnivån ökas, samt experiment genomföras. Just experimentell teknikutveckling som är förankrad i företagets strategi har visat sig vara avgörande för att förstå hur tekniken kan nyttiggöras och användas innovationsprocesser.
Linnéuniversitetet har mot bakgrund av detta sedan hösten 2019 arbetat fokuserat med IoT. Vi har etablerat ett nära samarbete med Kalmar Energi och Wexnet som har omfattande erfarenhet från infrastrukturfrågor. Under perioden 1 juli 2021 till 30 april 2023 utvecklades arbetet vidare inom projektet IoT Lab för SMF. Inom ramen för nuvarande projektet kommer vi att ta vidare de aktiviteter som fungerade väl och förfina arbetet ytterligare. Kalmar Energi och Wexnet kommer fortsätta arbeta tillsammans med oss även om de inte längre är formella samarbetspartners i projektet. Företag i Linnéregionen ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper kopplat till IoT. Det kan innefatta att man som företag vill arbeta med IoT för att effektivisera sin verksamhet, reducera sin kostnadsmassa och/eller sitt koldioxidavtryck eller utveckla nya digitala innovationer och affärsmodeller.
Fakta om projektet
Projektledare
Elin Gunnarsson
Övriga projektmedlemmar
John Jeansson, Neda Melaki, Arslan Musaddiq, Daniel Toll, Katarina Ellborg, Peter Jonsson, Oxana Lundström, Laure Fournier, Per Ingemarsson, Linnéuniversitetet
Mikael Brolin, Wexnet
Victor Olofsson och Mikael Westling, Kalmar Energi
Deltagande organisationer
Linnéuniversitetet, Kalmar Energi, Wexnet
Finansiär
Tillväxtverket (Europeiska regionala utvecklingsfonden ERUF), Region Kronoberg, Region Kalmar län
Tidsplan
1 mars 2023 – 30 juni 2026
Ämne
Datavetenskap (institutionen för datavetenskap och medieteknik, fakulteten för teknik)
samt affärsinformatik (institutionen för marknadsföring och turismvetenskap, Ekonomihögskolan)
Forskargrupp
The Engineering Resilient Systems (EReS)
Linnaeus University Center
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA)
Kunskapsmiljö Linné
Digitala transformationer
Uppsökande verksamhet och vägledning
Under projektets gång vill vi träffa alla möjliga typer av företag som kan vara intresserade av att arbeta med IoT och digitaliseringsutveckling. Vår projektkoordinator kommer göra företagsbesök både fysiskt och på distans för att diskutera vilka behov och möjligheter som finns för att därefter kunna vägleda företaget till aktiviteterna som kan passa just dem.
Vägledningsdiskussion
För att veta vilken aktivitet som är mest lämpad utifrån behov och möjligheter är vägledningsdiskussioner en bra början. Ni som företag får då träffa vår projektkoordinator antingen fysiskt eller digitalt Vid tillfället får ni beskriva era behov och den befintliga kunskapsnivån samt om det finns ett problem ni vill lösa. Utifrån svaren får ni sedan förslag på vilka aktiviteter som bäst kan bemöta era behov.
Öppen inspirationsworkshop
Projektets inspirationsworkshops arrangeras tillsammans med projektets forskningsingenjör eller forskare/lärare och är i första hand ett tillfälle för att förutsättningslöst gå igenom olika möjligheter som finns ur ett tekniskt perspektiv. Det kan exempelvis innebära att vi demonstrerar olika typer av tekniska lösningar eller att vi lyfter goda exempel från andra företag. Innehållet i dessa inspirationsworkshops kan variera beroende på vad företag uttryck som betydande.
Inspirationsföreläsningar
Projektets inspirationsföreläsningar kan vara en bra startpunkt för den som vill veta mer om IoT, hur man kommer igång och vilka möjligheter tekniken medför. Målet är att du som åhörare ska få upp intresset för IoT-teknik och inspiration för att se vilka möjligheter som finns för din verksamhet. Är ni en liten större grupp på ett företag eller om ni samlar flera företag så kommer vi gärna ut till er för att ge er lite inspiration om vad som är möjligt och hur man på bästa sätt kan komma igång med arbetet.
Kompetensstärkande aktiviteter inom IoT
Projektet erbjuder olika aktiviteter som syftar till att SMF ska öka sin kompetens om IoT. Det handlar både om teoretisk och praktisk kunskap. Företagen kan exempelvis få möjligheten att testa sina egna idéer med stöd från projektet.
Fördjupande föreläsningar
För dem som vill veta mer och gå lite mer på djupet utan att behöva gå en hel kurs erbjuder vi fördjupade föreläsningar, främst digitalt men om det finns en kritisk massa av intresserade företag kan de även ges live. Eftersom IoT är ett mycket brett område som täcker allt från hårdvara och elektronik till nätverk, radiokommunikation, batteriteknik, datalagring, visualisering, affärsstöd och affärsmodeller, samtidigt som det är ett område under snabb förändring är det utmanande att hålla sig uppdaterad. Innehållet i de fördjupade föreläsningarna kommer därför variera.
Workshops
Att lära sig ny teknik handlar ofta om att testa sig fram med olika prylar och utrustningar. Under en workshop får företaget möjlighet att lära sig grunderna och själva testa sig fram för att öka förståelsen för vad IoT-lösningar kan bidra med. Denna aktivitet är också tänkt som ett steg i riktning mot att bli ett pilotcase.
Affärsmodeller inom IoT
Denna aktivitet finns för att stötta företagen genom att syna deras befintliga affärsmodeller och att bidra till en ökad förståelse för hur affärsmodellerna kan påverkas och möjligtvis utvecklas med hjälp av ny teknik. Vi kommer främst att arbeta med de företag som genomför pilotcase i denna aktivitet, men det kan finnas möjlighet även för andra företag, så är du intresserad är du varmt välkommen att höra av dig.
Formen för Affärsmodeller inom IoT
Projektet möter det deltagande företaget vid tre tillfällen. Syftet är att identifiera, utveckla och utvärdera relationen mellan företagets IoT- initativ och affärsmodell tillsammans med företagets ledning och ansvariga för digitala initiativ.
- Företagets Digitala temperatur och drivkrafter – En central tanke vid det första tillfället är att ge företaget en ögonblicksbild av sin digitala transformation.
- Företagets Digitala Affärsmodell – Det andra tillfället sker i form av en affärsmodells-workshop.
- Företagets Digitala Spänningsfält – Det tredje tillfället sker en tid efter det att företagets lösning är framtagen och överlämnad. En central tanke är vikten av ett målmedvetet och långsiktigt agerande för nyttorealisering.
Företagen kommer få återkoppling i form av kortare delrapporter kopplade till de tre tillfällen. Syftet är att möjliggöra både kort- och långsiktigt lärande för ökat värdeskapande och konkurrenskraft.
Pilotcase 2.0
Erfarenheten visar att det bästa sättet att komma igång med ett utvecklingsarbete inom företaget är att göra något konkret projekt. Projektet kommer matcha företag med forskningsingenjören/forskare/lärare/studenter med rätt kompetens, som tillsammans börjar utforska potentiella IoT-lösningar och konkret börjar arbeta tillsammans.
Formen för Pilotcase
- Varje omgång med pilotcase som vi jobbar med har en gemensam uppstart och ett gemensamt avslut.
- Under en begränsad tidsperiod arbetar företaget tillsammans med medlemmar från projektet under flexibla former med en beräknad arbetsinsats på mellan 2-8 timmar per vecka beroende på företagets behov.
- Företagen köper själva in eventuell nödvändig utrustning och spenderar även omfattande tid i arbetet.
- Företaget är den drivande i processen och formulerar sina egna för att därefter få stöd och vägledning av projektet. Det kan exempelvis handla om att identifiera och välja mellan olika tekniklösningar, eller att utveckla ett första utkast till en produktidé med mera.
- Det är inte projektets syfte att leverera färdiga lösningar som direkt går att driftsättas, utan snarare att visa på möjligheterna, testa idéer och ge företagen rätt verktyg för att arbeta vidare med egen utveckling eller att få rätt beställarkompetens.
Företagen som tidigare arbetat med pilotcase tillsammans med universitetet har uttryckt att de genom projektet fått en positiv bild av samarbetet med Universitetet och förståelse kring hur de exempelvis kan få konkret hjälp med affärsutveckling.
Våra pilotcase
Pågående pilotcase
Getnö – Lake Åsnen Resort är en naturcamping mitt i sjön Åsnen som erbjuder camping, konferenser, teambuilding och naturupplevelser. Vi ska tillsammans titta på att koppla upp elmätare i deras stugor samt koppla upp vindskydden som de ansvarar för så att personalen inte behöver åka dit för att se om de används.
Hasselö Skärgårdsupplevelse består av flera verksamheter som bedrivs på ön Hasselö i Västerviks skärgård. Ön har ingen fast förbindelse till fastlandet men är ett uppskattat besöksmål, så med hjälp av IoT vill de få bättre insikt kring hur besökarna rör sig på ön.
Neurawave är ett nyligen startat företag som vill ta fram en appstyrd lösning för att behandla och förebygga migrän. I pilotcaset tillsammans med dem kommer vi att titta på ett proof of concept för den befintliga hårdvaran och kommunikationen mellan den och appen.
Radicair arbetar med att ta fram en fläkt som ska kunna reglera radonhalten i luften. Tillsammans med projektet ska de titta på den IoT-lösning som ska finnas i radonfläkten.
Stufvenäs Gästgifveri erbjuder sina besökare hotell, spa och naturupplevelser. I närheten av deras anläggning finns Stufvenäs eken och med hjälp av IoT-teknik vill de få koll på hur många som går för att kolla på eken.
PetwellTech är ett nyligen startat företag som med hjälp av sensorer vill mäta och övervaka husdjurs hälsa. Pilotcaset är ett första steg för att utforska sensorers möjlighet att detektera aceton i luften, för att sedan om möjligt kunna ta ytterligare steg.
Thomas Karlsson, ägare av Skoex, har tagit fram en säkerhetsstolpe för att blockera dörrar vid exempelvis PDV-attacker. För att veta om säkerhetsstolpen är där den ska vara, ska vi i detta pilotcase titta närmare på vilka tekniska möjligheter som finns att sända en signal om stolpen tas från sin plats.
Avslutade pilotcase
Stenugnsbageriet Olof är ett bageri på Öland. De ville hitta sensorer för att kontrollera så att deras kyl- och frysskåp är ordentligt stängda. Inom ramarna för pilotcaset har vi tillsammans även tittat på möjligheten att schemalägga att ugnen startas varje morgon samt formulera ett önskemål om nya funktioner till det befintliga kassasystemet.
Jemac arbetar med helheten kring ”a thing” som man av olika anledningar vill koppla upp. De har ett samarbete med ett företag som tillverkar ljudisolerade poddar för till exempel flygplatser och kontor. Tillsammans med IoT-gänget har man utforskat vilka givare som kan användas för att mäta i och runt poddarna för att exempelvis mäta luftkvalité, temperatur, ljudvolym samt hur podden används.
Elektroverkstaden tillhandahåller vattenpumpar som är placerade på svåråtkomliga platser. I dagsläget åker man ut och inspekterar dem regelbundet eftersom det är omöjligt att veta om de behöver underhåll utan att vara på plats. Under tiden som pilotcase har vi undersökt möjligheten att använda sensorer för att veta när underhåll behövs samt hur man ska skicka data från sensorerna.
Novacore tillverkar olika typer av emballage. Vissa emballage är gjorda i papper och kartong, vilket lätt kan bli förstört om de förvaras i fel förhållanden, därför har pilotcaset fokuserat på att mäta klimatet i deras förvaringslokaler.
ETEC driver teknikutbildningar och har redan idag ett ekosystem av olika sensorer. Det de ville ha stöttning med var att sortera och visualisera den data som samlats in från sensorerna på ett tillgängligt och lämpligt sätt.
C3C är ett företaget som tillverkar betongblock av olika storlekar på olika orter runtom i Sverige. Dessa block används bland annat som stödmurar, materialfickor och lagerbyggnader inom återvinningsindustrin. Deras projekt har fokuserat på att utforska hur IoT och sensorer kan användas för att förbättra lagringen och hanteringen av biobränslen.
Astrid Lindgrens Värld har under sin tid som pilotcase satt upp sensorer för att mäta temperatur och luftfuktighet i sina stugor. Ett av målen var att skapa en visuell presentation av data från stugorna så att receptionen kunde observera om det till exempel krävs ventilation i en stuga eller om temperaturen är för hög/låg.
Ölands köksmejeri arbetar med osttillverkning. Pilotcaset har innefattat att titta på sensorer som kan bidra till planeringen av pastöriseringen under perioder med låga kostnader, programmering av olika ostrecept och larm i grytan som övervakar viktiga värden som temperatur, tid och pH.
Ägaren till Kallskänken och ett antal andra restauranger ville få en bättre överblick och förståelse för sina restauranger har pilotcaset utforskat användningen av LoRaWAN-nätverk och sensorer. Målet har varit att mäta temperatur, luftfuktighet, antal besökare och övervaka bullernivåerna i olika restauranglokaler.
Stens Chark AB producerade charkuteriprodukter och under sitt pilotcase hjälpte labbet företaget att implementera IoT-sensorer för att mäta temperaturer och luftfuktighet i charkuteriproduktionen, vilket bidrog till att optimera processer och minska kvalitetsproblem samt matsvinn.
Honestbox AB hjälper verksamheter med lösningar för både obemannade butiker och för de som vill starta hybridbutiker. Labbet stöttade företaget i utvecklingen av nästa generations hårdvara för obemannade butiker, genom att identifiera lämpliga firmware-uppdateringar och skapa resilienta uppkopplingar med flera kommunikationsprotokoll.
Flowbic AB stöttar andra företag i deras arbete med digitala lösningar. Labbet stöttade dem i utvecklingen av hårdvara, sensorer och nätverksteknik kopplade till IoT-lösningar och utforskade nya möjligheter i samarbete med biologer på Linnéuniversitetet.
Svenska Våg AB tillhör spetskompetensen inom vågbranschen och de arbetar med allt från vägning, vågkomponenter till avancerade vågsystem. Labbet arbetade med att ansluta befintliga vågsystem till internet, vilket möjliggjorde företaget att erbjuda nya IoT-baserade lösningar för att förbättra produktiviteten och sänka driftskostnaderna.
PM & Vänner är ett hotell med en gastronomisk restaurang som ville arbeta med att minska sitt matsvinn. Man hade ett system för att registrera matsvinnet, men det var krångligt vilket bidrog till att medarbetarna inte använde det. Labbet stöttade företaget i utvecklingen av en uppkopplad och digitaliserad process för mätning av matsvinn, vilket bidrog till att optimera verksamheten och uppnå företagets miljömål.
Beelab AB arbetar för att underlätta biodling med hjälp av teknik. Labbet stöttade Beelab att utveckla batteridrivna, energieffektiva system, vilket minskade energiförbrukningen och möjliggjorde en produkt som kan fungera trådlöst.
QTF Sweden AB arbetar med att avgasa och rena systemvätskan i energisystem. Under sin tid som pilotcase fick de stöttning med att utveckla kommunikation och mätning för befintlig utrustning i VVS-system genom att implementera IoT-teknik och hitta rätt kommunikation och hårdvara. Detta bidrog till att deras underhållsarbete kunde utföras utifrån behov i stället för att göra det inom olika tidsramar.
Aquateq AB ville undersöka möjligheten att ha en uppkopplad dysa för att skicka data om tryck och flöde i spolmunstycken, i detta case kunde labbet bidra med att validera en produktidé för att se om det var värt att investera i det ytterligare eller ej.
TIVA utvecklar tekniska produkter kopplade till vatten och miljöövervakning, bland annat fiskräkning. Labbet hjälpte TIVA att utveckla en solcellsdriven, energisnål IoT-sensor för att mäta vattennivån samt ge råd om kommunikationsprotokoll och hårdvara, vilket resulterade i en lyckad prototyp för vidare utveckling.
Adductor AB har lång erfarenhet av industri-elektronik och programmering och hjälper sina kunder med olika underhållsystem. Labbet stöttade Adductor i utvecklingen av en ny trådlös LoRaWAN-baserad produkt och integrationen av denna i deras befintliga kodbas, vilket bidrog till att förbättra deras kunders upplevelse och erbjuda en starkare lösning för industriella maskiner.
Alaiw Solutions AB driver utveckling och försäljning av digitala och fysiska produkter inom hälsosektorn. Labbet stöttade företaget i utvecklingen av en prototyp för en smart uppkopplad rullator för äldre. Man tittade på både hårdvara och mjukvara, vilket bidrog till att validera företagets produktidé och underlätta vidare utveckling.
Eventcenter driver en verksamhet där en del av konceptet är olika aktivitetsrum. Labbet hjälpte dem att utföra systematiska tester på flera sensorer och hitta en lösning för att förbättra upplevelsen i Twister-rummet, som tidigare hade tekniska problem med befintliga sensorer.
Job out är en del av företaget Burde, som fokuserar på att erbjuda produkter för en bättre arbetsmiljö. De ville utveckla en första prototyp för uppkopplade sitt- och stådynor för mätning av hur mycket personalen sitter eller står under arbetstiden.
Pure Bio Synergy (PBS) fick stöd med att utveckla en smart gateway som kommunicerar med internet för både mätning och styrning av deras unika ozongenerator för vattenrening, vilket bidrog till att skapa en anpassningsbar och uppkopplad produkt.
Böda Sand är en camping på Öland som med hjälp av labbet byggde ut sitt IoT-nätverk. De fick även stöttning i val av hårdvara och med integrationen mot deras egna system för att digitalisera och mäta hur människor rör sig på deras områden. Man valde även att koppla upp ett flertal väderstationer för att få lokala väderdata.
Projektfilmer
Här finner du filmer om våra pilotcase såväl som föreläsningar och annat som berör vårt projekt.
Vill du se fler av våra pilotcase gå vidare till vår YouTube kanal.
Nedan finner du länkar till föreläsningar och intervjuer.
Digitala Affärer - Internet of Things, teknik för förnyelse
Kort inspiration och introduktion till IoT
Föreläsning: "Utvecklingskort, typer, egenskaper och användningsområden"
Föreläsing: "IoT för industri och fastighetsautomation"
Intervju: "Om energimarknaden" med Jonas Wågenberg från Kalmar Energi
Projektet är en del av forskningen i forskargruppen The Engineering Resilient Systems (EReS) samt i Kunskapsmiljö Linné: Digitala transformationer.
Aktuellt
Nyhetsnotiser
Nyheter
-
Teknik kan göra odling ännu roligare Nyhet
-
Har du en idé eller ett problem som kan lösas med hjälp av teknik? Nyhet
-
Linnéuniversitetets IoT-lab lanserar nya pilotprojekt för små och medelstora företag Nyhet
-
Linnéregionen fortsätter satsa på att stärka småföretag med 13,7 miljoner kronor till nytt IoT-projekt Nyhet
Medarbetare
Medarbetare
- Arslan Musaddiq Universitetsadjunkt
- arslanmusaddiqlnuse
- Daniel Toll Universitetsadjunkt
- 0480-49 77 09
- danieltolllnuse
- Elin Gunnarsson Projektkoordinator
- 0470-70 88 13
- elingunnarssonlnuse
- John Jeansson Universitetslektor
- johnjeanssonlnuse
- Katarina Ellborg Universitetslektor
- katarinaellborglnuse
- Laure Fournier Verksamhetsansvarig - rekrytering
- 0470-70 82 91
- laurefournierlnuse
- Neda Maleki Universitetsadjunkt
- nedamalekilnuse
- Oxana Lundström Postdoktor
- 0480-49 70 57
- oxanalundstromlnuse
- Per Ingemarsson Forskningsingenjör
- 0480-49 70 53
- peringemarssonlnuse
- Peter Jonsson Ekonom
- 0470-70 84 63
- 070-571 73 32
- peterjonssonlnuse