Konflikt och samarbete efter kalla kriget

7,5 hp

Historien tar inte slut! Världen har fortsatt att förändras efter det kalla krigets slut och i denna kurs diskuteras internationella förhållanden under cirka 25 år. Kursen förväntas ge bakgrundskunskaper till några av nutidens politiska frågor.

I kursen tas upp väsentliga aktörers inrikespolitiska förhållanden och mellanstatliga relationer efter det kalla krigets slut. Här fokuseras på i huvudsak USA, Ryssland, Europeiska unionen och Kina. Deras samarbets- liksom konfliktrelationer diskuteras och här följs övergången från 1990-talets samarbetsinriktade situation i internationell politik till den efterföljande multipolära och mer konfliktfyllda globala ordningen.

I kursen tas även upp regionala förhållanden. Här följs förändringen från Europeiska gemenskaperna (EG) till bildandet 1993 av Europeiska unionen (EU) och hur EU sedan dess både vidgats och tagit upp nya medlemmar samt fördjupats genom en fortsatt integration. Vidare följs förändrade regionala förhållanden i Mellanöstern med bl.a. invasionen av Irak 2003 och den s.k. ”arabiska våren” 2011 som avgörande händelser med långtgående konsekvenser.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.