Arkeologi I
30 hpKursen ger en orientering om arkeologin och den arkeologiska forskningens historia samt en introduktion till arkeologins teoretiska och metodiska grunder. I kursen behandlas kultur, religion och samhälle i skandinavisk förhistoria samt arkeologins roll i samhället. Exkursioner i sydöstra Sverige och en flerdags-exkursion till Skåne ingår i kursen.
Under kursen ges en bred bild av arkeologin med fokus på förhållanden i Norden. Utbildningen knyter an till den senaste forskningen samtidigt som du får närkontakt med föremål och fornlämningar genom laborationer och exkursioner.
Genom att ta del av föreläsningar, seminarier och kurslitteratur får du en överblick av utvecklingen från istiden till vikingatiden. Det specifika för varje tidsepok lyfts fram och stor vikt läggs vid att diskutera förändringar över tid. Du får en inblick i grundläggande teorier och metoder inom arkeologin. I kursen diskuteras också arkeologins olika roller i dagens samhälle och hur arkeologer bedriver publik verksamhet.
Under exkursionerna lär du dig att förstå och tolka de historiska spåren i landskapet. Du får beskriva och karaktärisera olika lämningar och kulturlandskap. I kursen ingår besök på museer och magasin där du får insikt i bredden och variationen i det arkeologiska källmaterialet och framtida arbetsområden.
Kursens material och kommunikation sker online. Du tar del av material och kommunicerar på vår lärplattform när du vill, men samtliga lärarledda föreläsningar sker på fasta tider. Det innebär att du måste kunna studera på dagtid, och delta i föreläsningar och seminarier från dator, surfplatta eller telefon enligt förbestämt schema.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Bygg din egen examen
Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.