händer som knådar en deg

Bröd och brödbakning

5 hp

Bröd utgör basen i kosten i många kulturer och brödbakning är en livsmedelsteknik som använts i tusentals år. Bröd bakas av olika spannmål inklusive s.k. kultursorter, i många former med varierande smak och textur. Spannmål mals till mjöl med olika utmalningsgrad och näringsinnehåll. Vid tillsats av vatten (ev. m.m.) fås en deg och mekaniska och kemiska processer (vissa av dem mikrobiella) bidrar till utvecklingen av degen som sedan formas till bröd och gräddas.

På kursen presenteras processerna ovan från ett naturvetenskapligt perspektiv, hur spannmålen utvecklats och vilka som används samt hur kornen mals till mjöl och hur degen bereds och utvecklas. Gluten, dess uppbyggnad och egenskaper, reologi, fibrer, stärkelse och Maillard-reaktioner presenteras. Vanliga brödtillsatser och deras funktioner, hur de påverkar hållbarhet, näringsinnehåll och bakresultat diskuteras också.

Kursen bedrivs som en distanskurs med inspelade föreläsningar. Frivilliga kunskapsquizzar kan ge extra poäng till tentamen. I kursen ingår två obligatoriska inlämningsuppgifter. Vi erbjuder även en icke-obligatorisk träff vid campus i Kalmar för brödbakning och laboration (delvis demonstrationslaboration) för analys av nyberedd eller medhavd deg.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.